Staan de zandduinen van Sossusvlei ook op uw bucket list? Tijdens een safari op maat in Namibië is Sossusvlei één van de hoogtepunten. Beleef het avontuur tijdens uw selfdrive safari op maat met uw eigen 4WD.

Sossusvlei ligt in het grootste beschermde natuurgebied in Afrika, het Namib-Naukluft National Park, en is misschien wel de meest spectaculaire en meest bekende attractie van Namibië. De kenmerkende grote rode zandduinen die Sossusvlei (een grote, witte, zoute klei pan) omringen zijn het hele jaar door te bezichtigen. De duinen in dit gebied zijn enkele van de hoogste in de wereld (bijna 400 meter) en bieden foto liefhebbers vele mogelijkheden tot het vastleggen van mooie beelden in het prachtige ochtend en avond licht.

Sossusvlei, letterlijk vertaalt ‘dead-end moeras‘, is de plaats waar de duinen samenkomen en zo voorkomen dat de Tsauchab River verder stroomt naar de 60 km verderop gelegen Atlantische Oceaan. Echter, als gevolg van de droogte in de Namib woestijn, stroomt de rivier zelden zo ver en blijft de pan de meeste jaren kurkdroog. Tijdens een extreem regenseizoen kan de Tsauchab rivier de pan vullen. Als dit gebeurt trekken bezoekers uit de hele wereld naar deze spectaculaire locatie. De omliggende duinen kunnen dan reflecteren in de waterspiegel van het ontstane meer.

Ondanks de barre woestijn omstandigheden in het gebied, leeft hier een grote verscheidenheid aan planten en dieren die zich hebben aangepast aan deze omstandigheden.

Alle bezienswaardigheden rond Sossusvlei zijn gemakkelijk bereikbaar. Alles, behalve de laatste 5 kilometer, van de 65 kilometer weg naar de vlei is geasfalteerd. Shuttle busjes bieden toegang tot de laatste 5 kilometer, mocht u niet in een 4WD voertuig rijden.

Attracties

Er zijn een aantal prachtige bezienswaardigheden in de buurt van Sossusvlei (het grootste beschermde natuurgebied in Namibië, de Namib-Naukluft National Park, dat bijna 50.000 km² beslaat). De top attractie van het park en de tweede meest populaire attractie in Namibië, Sossusvlei staat bekend om zijn majestueuze, warm rode, stervormige zandduinen die een contrast vormen tegen de witte pannen. Andere attracties in de buurt van Sossusvlei zijn de Sesriem Canyon, Dune 45, Hiddenvlei, Big Daddy en Deadvlei. Al deze attracties zijn toegankelijk vanaf de weg naar Sossusvlei, en zijn zeker een bezoek waard.

Sesriem Canyon

De Sesriem Canyon ligt op ongeveer 4,5 km van de toegangspoort van het Namib-Naukluft National Park. De Tsauchab River heeft de loop van de Canyon in de afgelopen miljoenen jaren gevormd en het is een van de weinige plaatsen in het gebied waar het hele jaar door water blijft staan.

De eerste Afrikaanse ontdekkingsreizigers hebben de naam aan de canyon gegeven. Ze moesten zes (‘ses’) riemen (‘riem’) aan elkaar binden zodat een lang genoeg touw ontstond waarmee ze emmers met water uit de canyon konden ophalen.

Er is parkeergelegenheid zodat u uw auto kunt parkeren wanneer u een wandeling door de canyon wilt maken. De canyon is op sommige plaatsen smal, maar het is het ontdekken waard. De prachtige rotsformaties zullen u zeker verrassen.

Dune 45

Dune 45 is vernoemd naar de afstand van het duin tot de Sesriem Gate. Het duin ligt op 45 km van de poort, en is over een verharde weg gemakkelijk te bereiken met behulp van een 2WD voertuig. Zijn fascinerende vorm en toegankelijkheid maakt het de meest gefotografeerde duin ter wereld.

De duinen van de Namib woestijn zijn ontstaan uit het zand dat door de wind langs de kust van Namibië wordt aangevoerd. Het zand is hier 5 miljoen jaar oud en is rood van kleur omdat er ijzerhoudende componenten in het zand zitten. Gedurende de dag veranderd het licht en dus ook de karakteristieke kleur van de duinen. Elke moment kan men dus een interessante foto maken. De wind rond de Sossusvlei waait uit alle richtingen, hierdoor worden de “ster duinen” gevormd.

Bezoekers mogen Dune 45 beklimmen, wanneer u vroeg in de ochtend het duin bezoekt kunt u een prachtige zonsopgang over de vlei vanaf de top van de Dune zien. De Dune is 85 meter hoog en de klim is zeker de moeite. Vanaf de top wordt u getrakteerd op een ongelooflijk mooi panoramisch uitzicht over de duinvallei. Zeker de moeite waard. ‘S Morgens en’ s avonds schijnt het licht over de bodem van de pan. Dit wordt wel beschreven als een “maanlandschap” en is echt een lust voor het oog.

Hiddenvlei

Hiddenvlei is te bereiken langs een 2 km lange route vanaf het einde van het 2WD spoor. Deze vlei is de minst bezochte van alle vleis. Degenen die hier toch een kijkje gaat nemen kan genieten van een verlaten stukje prachtige woestijn. Tijdens de wandeling naar Hiddenvlei ziet u in het zand verschillende tracks van de dieren die in het gebied leven. U kunt waarschijnlijk gemakkelijk de sporen van Gemsbokken en Springbokken onderscheiden. Maar ook kunt u de sporen van de kleine Namib Gecko tegenkomen.

Big Daddy

Big Daddy is de hoogste duin in het Sossusvlei gebied. Deze prachtige duin ligt tussen Sossusvlei en Deadvlei in en is 325 meter hoog. U kunt Big Daddy beklimmen. Zorg dat u voldoende water meeneemt voor uw tocht naar de top van de Big Daddy. Hier heeft u een prachtig uitzicht op de Deadvlei. Met 325 meter, is Big Daddy de hoogste duin in de Sossusvlei gebied, maar het is niet de hoogste in de Namib woestijn. Deze eer wordt gegeven aan Dune 7, die 388 m hoog is. Dune 7 heeft zijn naam te danken aan het feit dat het als zevende duin langs de Tsauchab rivier staat.

Deadvlei

In de buurt van Sossusvlei, bevindt zicht een klei pan die gekenmerkt wordt door donkere, dode Camel Thorn Trees tegen een witte pan vloer; dit is Deadvlei. De pan werd gevormd toen de Tsauchab rivier overstroomde en de Camel Thorn trees konden groeien. Echter, het klimaat veranderde en de duinen blokkeerden de rivier zodat het water het gebied niet meer kon bereiken. De bomen worden geschat op ongeveer 900 jaar oud.

Deadvlei is een paradijs voor fotografen vanwege het contrast tussen de pik-zwarte bomen, de gebleekt witte pan, de roestige-rode duinen en de diepe blauwe hemel zorgen. Deze componenten zorgen voor verbluffende beelden. Deadvlei is ongeveer 1 km lopen vanaf de parkeerplaats. Dus zorg voor voldoende drinkwater wanneer u Deadvlei bezoekt.

Solitaire

Solitaire is slechts 83 kilometer ten noorden van de Sesriem Gate en al was het maar om de Big Moose’s Apfelstrudel te proeven, het is zeker een bezoek waard! Zoek een plaatsje buiten de bakkerij, in de schaduw van de bomen en het feest op deze prachtige traktatie kan beginnen, terwijl grond eekhoorns en wevers vechten om de kruimels die van je vork vallen.

Flora en fauna

Het is verbazingwekkend hoe de fauna en flora van de Namib woestijn zich hebben aangepast om te kunnen overleven in deze extreme omgeving, met temperaturen van boven de 40 graden Celsius overdag en tot onder het vriespunt dalen in de nacht. Dit in combinatie met zeer weinige oppervlaktewater betekent dat er veel onder het zand gebeurt.

Flora

Camel Thorn trees staan verspreid over de woestijn en staan langs ondergrondse watersystemen. Deze klassieke zuid Afrikaanse bomen hebben een indrukwekkend penwortel systeem die 60 meter onder het zand reikt om zodoende toegang tot water te krijgen. Niet alleen zijn ze in staat ondergrondse water aan te boren om hen in staat te stellen de ongelooflijk warme en droge dagen te overleven, ze zijn ook aangepast om de vorst te kunnen overleven. Het lijkt dat hun naam is afgeleidt van ‘kameel-achtige “kenmerken. Dit is echter niet het geval. De Camel Thorn Tree is eigenlijk vernoemd naar het Afrikaanse woord voor giraffe (“Kameelperd”). De giraffe is dol op de bladeren van de Thorn tree en het enige dier die hoog genoeg reikt om de bladeren te bereiken.

Een andere plant die je waarschijnlijk ziet zijn de Nara Meloenen. Deze ronde, gele vruchten zijn ongeveer 15 centimeter in diameter en zijn endemisch voor de regio. Ze hebben ook een indrukwekkend wortelstelsel dat 40 meter diep reikt en toegang tot water biedt. Nara Meloenen zijn een smakelijke traktatie voor de dieren in het gebied, met wie ze een symbiotische relatie delen – de dieren krijgen vitale vloeistoffen en voedingsstoffen uit de vrucht en op hun beurt verspreiden ze de zaden via hun uitwerpselen, waardoor het voortbestaan van de planten is gegarandeerd.

De fascinerende Welwitschia plant wordt alleen in de Namib woestijn gevonden. Deze planten worden soms aangeduid als “levende fossielen” . Ze lijken soms duizenden jaren oud. Deze planten overleven door vocht uit de lucht op te nemen.

Fauna

Net als de flora in het gebied, heeft ook de fauna ongelooflijke aanpassingen moeten doormaken om te kunnen overleven in de extreme Namib woestijn.

De woestijn is de thuisbasis van tal van micro-organismen. Onder het zand leven kevers, spinnen en reptielen, zoals gekko’s. Het enige wat u hoeft te doen is goed te kijken naar het zand waar talloze sporen te zien zijn van de verschillende interessante dieren die van de woestijn hun thuis hebben gemaakt.Veel van deze woestijn wezens drinken druppeltjes mist of likken druppeltjes water die van de rotsen en planten druppelen om te kunnen overleven. Anderen halen het vocht uit het zand wat zich iets dieper in het zand bevindt.

Een aantal van de grotere zoogdieren die je rond Sossusvlei ziet zijn de struisvogel, springbok en gemsbok, elk goed aangepast om in deze droge omgeving te kunnen leven. Grote roofdieren zijn onder andere de gevlekte hyena en de bruine hyena. Naarmate de dag afkoelt, kunt u een aantal van de kleinere zoogdieren in de koele nachtlucht spotten zoals; bat eared fox, black-backed jakhals, stekelvarken, Cape vos en aardwolf.

Hoge zandduinen van Sossusvlei Namibië
Hoge zandduinen van Sossusvlei Namibië
Camel Thorn bij Sossusvlei Namibië
Camel Thorn bij Sossusvlei Namibië
Death vlei bij Sossusvlei Namibië
Death vlei bij Sossusvlei Namibië
Sossusvlei zandduinen Namibië
Sossusvlei zandduinen Namibië