Het Arusha National Park is gelegen net ten oosten van Arusha in het noorden van Tanzania. De meeste safari’s in het noorden van Tanzania starten vanuit Arusha en bezoeken de grote parken zoals de Serengeti en de Ngorongoro. Relatief weinig safari-gangers bezoeken Arusha National Park. De belangrijkste reden hiervoor kan zijn dat het park minder wildlife biedt als de andere parken van de regio. Naast veel olifanten, giraffen en vele antilope soorten kent het park veel natuurlijke schoonheid.

Vogels spotten

Door de diversiteit van het landschap bevindt zich in het park een uitgebreid vogelleven. Als u een fervent vogelspotter bent, kunt u overwegen een dag in Arusha National Park toe te voegen aan uw route. De beste periode om vogels te spotten is tussen oktober en april, wanneer veel trekvogels in het gebied aanwezig zijn of juist passeren. Meer dan 400 vogelsoorten zijn waargenomen in het park.

Andere geregistreerde vogels zijn: struisvogel, kraanvogel, yellow-billed stork, saddle-billed stork, Afrikaanse lepelaar, grotere en kleinere flamingo, zwartkopreiger, koereiger, heilige ibis, nijlgans, zwarte steltlopers, Afrikaanse jacana, kluut, Afrikaanse visarend, buizerd, red-billed oxpecker, zwart-wit koekoek, sunbird en white-fronted bee-eater.

Arusha National Park heeft drie belangrijke gebieden, elk met haar eigen bijzondere natuurlijke kenmerken.

  • De Ngurdoto Crater is een niet actieve vulkaan. De kraters zijn bedekt met dichte bossen.
  • De Momela Meren zijn een mix van natrium en zoetwater, gelegen in open bushland.
  • De berg Meru, de zesde hoogste berg (4.566 meter) in Afrika ligt in het westelijke deel van het park en biedt een diversiteit aan landschappen, bergbos tot woestijn.

Op verschillende punten in het park zijn uitzichtpunten en picknickplaatsen te vinden.

Ngurdoto Crater

De Ngurdoto Crater is een brede vrij ondiepe krater waarvan de bodem bedekt is met gras-en moerasland, waar onder andere veel buffels leven. U heeft vanaf verschillende observatie punten langs de kraterrand een prachtig uitzicht in de krater. De noordelijke kraterrand geeft het beste uitzicht. Vanaf daar kunt u niet alleen de krater en grote delen van het park zien, maar ook de Kilimanjaro als het weer helder is.

De weg naar de rand van de krater is bedekt met bossen met hoge bomen. Dit is een goede plek om naar de zwarte en witte colobus aap te zoeken. Arusha National Park staat bekend om zijn de grote populatie van deze apen. U ziet ze veel al in de bomen. Verder ziet u in het park blauwe apen en bavianen.

Met een beetje geluk vangt u ook een glimp op van de rode duiker, een zeldzame en schuwe bos antilope. Het bos is ook een goede omgeving voor vogels zoals de zilver-wang neushoornvogels, bijeneters en toerako’s.

Momela Lakes

De wonderschone Momela Lakes liggen in het noord-oostelijke deel van Arusha National Park. Ieder meer heeft een andere tint groen of blauw. Ook zijn er meren die roze getint zijn met duizenden flamingo’s. Veel watervogels zijn hier te zien, waaronder Afrikaanse visarend, Afrikaanse jacana en Egyptische gans. Er zijn ook nijlpaarden, waterbokken en dik diks. De bushbucks van Arusha National Park lijken minder schuw dan die van andere parken en worden vaak gezien op de open vlaktes aan de westkant van de meren. Dit is waarschijnlijk de enige plaats in het noorden van Tanzania, waar u er zeker van kan zijn bushbucks te zien en nog een mooie foto van ze kan maken ook. Het land rond de Momela Lakes is vooral open en biedt prachtig uitzicht op de Mount Meru, en bij helder weer, de Kilimanjaro.

Mount Meru

De westelijke helft van Arusha National Park, het dichtst bij de stad Arusha, wordt gedomineerd door de Mount Meru, een 4.566 meter hoge vulkaan, die voor het laatst is uitgebarsten in 1910. U kunt behoorlijk hoog de berghelling op rijden en vandaar uit een wandeling van 1 uur maken naar de belangrijkste krater. Hier woerden vaak lammergieren gespot. Om in het park te wandelen, moet u een (gewapende) ranger inhuren om u te begeleiden. Dit kan worden geregeld vanuit het kantoor bij de Momela Gate. In de bergbossen leven olifanten, Afrikaanse buffels en bushbucks.

Beklimming Mount Meru

Net als de Kilimanjaro kan Mount Meru worden beklommen. Met een langzame en veilige klim kan de top in 3 dagen (2 nachten kamperen op de berg) worden bereikt. Mount Meru word door veel minder klimmers beklommen dan de Kilimanjaro. Hoewel de berg lager is dan de Kilimanjaro heeft het een steilere piek.

Wandel safari in Arusha National Park Tanzania
Wandel safari in Arusha National Park Tanzania
Giraffen in Arusha National Park Tanzania
Giraffen in Arusha National Park Tanzania
Kilimanjaro vanuit Arusha National Park Tanzania
Kilimanjaro vanuit Arusha National Park Tanzania
Mt Meru bij zonsopgang Arusha National Park Tanzania
Mt Meru bij zonsopgang Arusha National Park , Tanzania