Het Serengeti National Park is waarschijnlijk het meest bekende park van Tanzania, omdat het wild uit dit park veelvuldig in meerdere boeken, (televisie) documentaires en foto’s is vastgelegd. Veel meer dan wild uit welk ander Afrikaans nationaal park dan ook. Jaarlijkse vind hier de grote migratie van gnoes en zebra’s plaats. Dit is misschien wel ’s werelds grootste wild spektakel. Daardoor is het Serengeti National Park zonder twijfel het meest beeldbepalend voor oost-Afrika en voor Tanzania.

Het Serengeti National Park in Tanzania heeft een oppervlakte van 14.763 km² en vormt een onderdeel van de Serengeti met een totale oppervlakte van 30.000 km². De Serengeti bestaat uit verschillende reservaten, waaronder de Ngorongoro Conservation Area en Kenia’s Masai Mara National Park.

Het Serengeti National Park bestaat uit schilderachtig graslanden met een ontzagwekkende schoonheid en grootte. De naam van het park is afgeleid van het Masai woord “Siringet” wat “eindeloze vlakte” betekend. Het Serengeti ecosysteem wordt bepaald door een oude migratieroute, die jaarlijks door ongeveer twee miljoen dieren wordt gevolgd.

Wildlife

Het Serengeti National Park bevat grote populaties van de Afrikaanse wilde dieren die op de uitgestrekte vlaktes leven, zoals buffels, giraffen, wrattenzwijnen en een breed scala van antilopen zoals impala’s, bushbuck, waterbokken, dik dik, en de enorme elanden. Daarnaast zijn er de olifanten. Zij hebben samen met een groot aantal trekvogels de neiging om naar het Tarangire National Park te trekken.

De grootste trek van dieren in de Serengeti is de trek van gnoes en zebra’s, ook wel de Grote Migratie genoemd. Jaarlijks lopen de dieren een ronde die hun door het Serengeti National Park en het Masai Mara National Park brengt. 

Waarschijnlijk zijn de meest tot de verbeelding sprekende dieren in het park de meer dan 3000 leeuwen (waarvan de mannetjes unieke en karakteristieke zwarte manen hebben) een groot aantal cheeta’s, luipaarden en meer dan 8000 gevlekte hyena’s.

Beste reistijd Serengeti National Park

Het Serengeti National Park in Tanzania, biedt u een onvergetelijke Afrikaanse safari ervaring en kan het hele jaar worden bezocht. De regenseizoenen (maart-mei en oktober-november) kunnen de berijdbaarheid beïnvloeden, maar de zandpaden blijven goed begaanbaar.

Van december tot mei concentreren de gnoes (migratie) zich in het zuidelijk deel van de Serengeti voor het kalveren. De korte regenperiode is in de periode november tot half december en de lange regenperiode is van maart tot eind mei.

In september en oktober concentreert het grootste deel van de migratie van gnoes zich in het Masai Mara National Park in Kenia, maar zelfs tijdens deze periode zijn er genoeg dieren in de Serengeti te zien, waaronder leeuwen en grote clans (tot 80 leden) hyena’s.

Safari routes

Door het Serengeti National Park lopen verschillende interessante safari routes die allen een eigen karakter hebben:

Ndutu merengebied

Ieder jaar, tussen december en mei, gebeurt er iets bijzonders in dit gebied, veel gnoes krijgen kalveren en starten hun jaarlijkse migratie door de Serengeti. Ook verzamelen zich hier grote groepen antilopen voor de jaarlijkse migratie.

Een klein semi-permanent meer, Lake Ndutu (of Lake Lagarja), omringd door prachtige acacia bomen, is zonder twijfel een van de belangrijkste attracties van het gebied. Rond het meer leven een aantal giraffen en verder is het een paradijs voor vogelliefhebbers. Er is een rijk vogelleven, waaronder een groot aantal roze flamingo’s.

Moru Kopjes

Door het park verspreid treft u veel verweerde granieten rotsen. Dit worden de “Kopjes” genoemd. Sommige Kopjes bevatten Afrikaanse rotstekeningen en sommige beschikken over een mysterieuze “rots gong”. De meeste van deze fascinerende granieten Kopjes zijn miniatuur wildlife ecosystemen; de rotsen zorgen voor schaduw en voor drinkwater, dat na regenval als kleine plasjes op de rotsen achterblijft. De Moru Kopjes zijn de meest bezochte kopjes in het park.

De Moru Kopjes (“oude” in de Masai taal) bevinden zich verder naar het noorden. Deze Kopjes bestaan uit oud graniet  en vormen een aantal interessante geologische formaties. Ze zijn ontstaan na eeuwen van erosie en verwering. In het gebied zijn het hele jaar door genoeg wilde dieren te zien, vanwege de permanente aanwezigheid van drinkwater. De Kopjes zijn favoriete uitrust- en uitkijkplekken van de vele grote katten, waaronder leeuwen en luipaarden.

Regenwater verzamelt zich in de rotsachtige kloven en voorziet daardoor in de broodnodige behoefte aan drinkwater voor een grote verscheidenheid aan dieren. Dit maakt de Kopjes bijzonder geschikt voor het spotten van wild en roofdieren in het de droge seizoen. Leeuwen liggen graag op de Kopjes op de loer wanneer dieren komen drinken. De Masai gebruikten de rosten een halve eeuw geleden als natuurlijke beschutting voor hun vee. Tevens hebben zij de rotsen beschilderd met rotstekeningen.

Simba Kopjes

Deze kopjes zijn vernoemd naar de leeuwen, die vaak gebruik maken van deze kopjes. U treft ook bavianen, giraffen en een aantal interessante vogels in dit gebied aan.

Serengeti Plains

Het heuvelachtige landschap van de Serengeti Plains lijkt eindeloos. Het wordt af en toe onderbroken door een Kopje. Opvallend is dat er op deze open vlaktes geen bomen zijn. Het belangrijkste onderdeel van het eco systeem in het Serengeti National Park wordt gevormd door de Serengeti Plains.

Ongeveer 3 miljoen jaar geleden, tijdens de massale uitbarstingen van de Ngorongoro en andere vulkanen in het gebied, daalde er een dikke asregen over de vlakte neer, waardoor een harde toplaag met voedzame mineralen ontstond. Dit bemoeilijkte de wortelgroei van bomen, maar bevorderde  de groei van grassen met een ondiepe wortelstructuur. Deze grassen, die rijk zijn aan mineralen, zijn van essentieel belang voor dieren die hun jongen zogen.

Dat is de reden waarom meer dan tachtig procent van de gnoe-kalveren worden geboren op deze vlakten. Op de Plains is volop leven en activiteit net na de jaarlijkse regentijd, oktober tot november, als de (jonge)dieren profiteren van de overvloedige hoeveelheid jong en zacht gras. Deze grasvlaktes zullen echter snel verdrogen in het droge seizoen, aangezien er geen permanente waterbron is.

Seronera Valley

Dit gebied is gelegen in het zuidelijke-centrale gebied van het nationaal park en beschikt over diverse Kopjes en vele waterpoelen en rivieren, waardoor het één van de beste gebieden is om wild te spotten. Het bos langs de oevers van de Seronera Rivier huisvest een verscheidenheid aan wilde dieren en biedt uitstekende mogelijkheden om nijlpaarden in de rivier te zien. Er lopen een groot aantal routes door het gebied waarvan de Seronera Rivier route en de Kopjes Route het meest lonend zijn.

Het bezoekerscentrum dicht bij de Seronera Wildlife Lodge en de openbare camping is zeker een bezoek waard na een ochtend drive. Dit mooi vormgegeven centrum biedt een aantal interessante wildlife displays en in de cadeauwinkel worden informatie folders en routekaarten van het gebied verkocht. Het centrum heeft ook een winkel waar koude dranken en snacks gekocht kunnen worden, evenals een picknickplaats en een interessante wandeling naar nabijgelegen Kopje.

Westelijke corridor

Deze corridor is een 50 km brede strook van de Grumeti rivier net ten westen van het Seronera gebied tot aan het Victoria meer. Het gebied biedt een aantal unieke safari en topografische bezienswaardigheden, waaronder rivieren, valleien, heuvels en flootplains. De jaarlijkse migratie trekt tussen mei en juli door dit gebied, dat is dan ook een goede tijd om dit gebied te bezoeken. In deze periode steken de gnoes, antilopen en zebra’s de Grumeti rivier over.

Dit spektakel is ook de leeuwen en krokodillen niet ontgaan. Zij wachten tot de zwakke en gewonde dieren de rivier oversteken en slaan dan hun slag. In de corridor leeft ook grote groepen dieren die niet weg-migreren uit het gebied, zoals de altijd aanwezige roofdieren, giraffen, elanden, hartebeesten, grote nijlpaarden en impala’s. De beboste rivieroevers zijn de leefomgeving van de zwart-witte colobus apen en in de rivier kunt u enorme nijlkrokodillen (tot wel zes meter in lengte) zien.

Noordelijk Serengeti – Lobo sector

De Lobo Hills is waarschijnlijk het meest schilderachtige gedeelte van het park, met al zijn glooiende heuvels en massieve granieten rotsformaties. Het gebied heeft een rijke verscheidenheid aan dieren en heeft een woestijn-achtig karakter, dat jaarlijks wordt onderbroken door de passerende migratie van gnoes. Dit is echt één van de vergeten hoeken van het Serengeti National Park.

De uitzonderlijk grote troepen leeuwen zijn een uniek kenmerk van dit gebied. Als u richting het noorden in dit gebied reist verdwijnen de uitgestrekte grasvlakten en nemen de acacia bossen en dik struikgewas het landschap over. Het golvende karakter van het landschap maakt het gemakkelijk om dieren te spotten vanaf een afstand. De vegetatie verandert waardoor u in dit gebied de meeste kans heeft om olifanten te zien. Het  hoger gelegen gebied van de Lobo Kopjes biedt een fantastisch uitzicht op de migratie.

De migratie beweegt zich in de periode juli-september noordwaarts en in de periode november-december zuidwaarts. Er is een interessante safari route naar het oosten van de Lobo Wildlife Lodge, waar de waterpoelen een verscheidenheid aan flora en fauna aantrekken. De niet-migrerende dieren zoals olifanten, buffels, leeuwen, zebra’s en gazellen worden door het hele jaar gespot in dit gebied.

Elk van deze gebieden kan met ten minste een halve dag game drives worden bezocht, wat betekent dat bezoek aan de Serengeti van 2 tot 3 dagen het ideale minimum is om een goede indruk te krijgen van alles wat het park te bieden heeft.

Tanzania reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan
Serengeti National Park, Pioneer Camp uitzicht, Tanzania