De Ngorongoro Crater is een van de hoofdbestemmingen van veel safari’s in het noorden van Tanzania. De Ngorongoro Crater ligt in het oostelijke gedeelte van de Ngorongoro Conservation Area (NCA). Hier vindt u hooglanden die zijn ontstaan door de aanwezige vulkanen die tot 3.648 meter hoogte reiken. Ten noorden van de NCA ligt de Oldoinyo Lengai vulkaan. Een actieve vulkaan die ruime belangstelling geniet van vulkanologen en andere onderzoekers. In het zuiden grenzen de hooglanden aan Lake Eyasi.
De Ngorongoro krater
Een bezoek aan de Ngorongoro Crater is voor veel safari-gangers het hoogtepunt van hun bezoek aan Tanzania. De krater is ongeveer 20 km in omtrek en is zo’n 600 meter diep. Er wordt gedacht door onderzoekers dat de Ngorongoro Krater zo’n 2.5 miljoen jaar geleden is gevormd. Rond die tijd was de Ngorongoro nog een actieve vulkaan die misschien wel hoger was dan Mount Kilimanjaro. Na een uitbarsting is de krater zoals die nu is geworden zoals die nu nog steeds is. Sinds 1979 staat de krater op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
In de krater leeft een uitzonderlijke concentratie wilde dieren. Naar schatting 20.000 stuks groot wild, waaronder ook de zwarte neushoorn, leven in de krater. Door de aanwezigheid van zoveel wilde dieren is de krater ook de plaats met de hoogste concentratie roofdieren ter wereld. Onder andere leeuwen, cheetahs, hyena’s en jakhalzen worden zeer veel gezien. Met een beetje geluk ziet u ook luipaarden, cevet katten en bat-eared vossen. Naast de neushoorn worden de herkauwers ook vertegenwoordigd door gnoes, zebra’s, buffels, olifanten (alleen mannetjes, want vrouwtjes met hun jongen begeven zich niet tussen al die roofdieren), nijlpaarden, antilopen en wrattenzwijnen.
Vogelaars kunnen ook hun hart ophalen, zeker in de wintertijd (juni- september). Veel trekvogels overwinteren in de krater. In dezelfde periode kan het aantal gnoes en zebra’s exceptioneel toenemen, omdat dieren die deel uitmaken van de grote migratie zich voegen bij de permanente bewoners van de krater. Dieren kunnen namelijk de krater in en uit via uitgetrapte paden die lopen vanaf de rand van de krater naar beneden. De meeste dieren blijven echter op de bodem van de krater, waardoor de krater het hele jaar door zeer de moeite waard is om te bezoeken.
Beste reistijd Ngorongoro Crater
De krater is fantastisch om te bezoek gedurende het gehele jaar. Over het algemeen kan het iets eenvoudiger zijn om in het droge seizoen dieren te spotten. In deze tijd, van mei tot oktober, zijn de grassen minder dik en er zitten minder blaadjes aan de bomen. Natuurlijk blijven de dieren het hele jaar in de krater, dus u kunt hier altijd een onvergetelijke safari beleven.
Westelijk vlakland
De westelijke helft van de NCA is voornamelijk droog, open en vlak. In feite beginnen hier de vlaktes van het Serengeti National Park. Reizend van de Ngorongoro Conservation Area richting het Serengeti National Park passeert u Olduvai Gorge. Op deze plek heeft de Britse archeoloog en paleontoloog Louis Leaky in de jaren ’50 de overblijfselen gevonden van 2 miljoen jaar oude mensachtigen. Er werden ook vele fossielen en stenen gebruiksvoorwerpen gevonden uit dezelfde tijd.
Ngorongoro Conservation Area
De Ngorongoro Conservation Area heeft eigen status wat betreft natuurbescherming. Het is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Serengeti, geen nationaal park. De toegestane activiteiten in nationale parken zijn beperkt tot onderzoekswerkzaamheden en toerisme, maar dan wel in voertuigen. In de NCA zijn ook wandel safari’s toegestaan (onder begeleiding van een gewapende Game Scout). Daarnaast leven de Maasai hier. Zij wonen hier met hun vee zoals ze dat al generaties lang doen.
In de Ngorongoro Crater zelf gelden striktere regels dan in de NCA. Toeristen mogen alleen in voertuigen de krater betreden. Daarbij mag er niet afgeweken worden van de gebaande paden.