Ngorongoro Crater

Ngorongoro Conservation Area (NCA) is een groot park in het noorden van Tanzania gelegen tussen de Grote Rift vallei in het oosten en het Serengeti National Park in het westen.

De Ngorongoro Crater is het bekendste deel van de NCA en is een van de hoofdbestemmingen van veel safari’s in dit gebied. De Ngorongoro Crater ligt in het oostelijke gedeelte van de NCA waar hooglanden zijn ontstaan door de aanwezige vulkanen die tot 3.648 meter hoogte reiken. Ten noorden van de NCA ligt de Oldoinyo Lengai vulkaan. Een actieve vulkaan die ruime belangstelling geniet van vulkanologen en andere onderzoekers. In het zuiden grenzen de hooglanden aan Lake Eyasi.

Ngorongoro Crater – westelijke vlakland

Het westelijke helft van de NCA is voornamelijk droog, open en vlak. In feite beginnen hier de vlaktes van het Serengeti National Park hier en vormen zij de westelijke grens van de NCA. Een deel van de grote migratie van gnoes en zebra’s in het eco systeem van de Maasai Mara en de Serengeti passeert de westelijke vlaktes van de NCA ieder jaar van december/januari tot april/mei.

Reizend van de Ngorongoro Conservation Area richting het Serengeti National Park passeert u Olduvai Gorge. Op deze plek heeft de Britse archeoloog en paleontoloog Louis Leaky in de jaren ’50 van de vorige eeuw de overblijfselen gevonden van 2 miljoen jaar oude mensachtigen, samen met vele fossielen en stenen gebruiksvoorwerpen uit die tijd.

Ngorongoro Crater – Conservation Area

De Ngorongoro Conservation Area heeft eigen status wat betreft natuurbescherming. Het is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Serengeti en Lake Manyara, geen nationaal park. De toegestane activiteiten in nationale parken zijn beperkt tot onderzoekswerkzaamheden en toerisme, maar dan wel in voertuigen. In de NCA zijn ook wandel safari’s toegestaan (onder begeleiding van een gewapende Game Scout) en leven de Maasai met hun vee zoals ze dat al generaties lang doen.

In de Ngorongoro Crater zelf gelden striktere regels als in de NCA. Toeristen mogen alleen in voertuigen de krater betreden.

Ngorongoro Crater – krater

Een bezoek aan de Ngorongoro Crater is voor veel safari-gangers het hoogtepunt van hun bezoek aan Tanzania. De krater is ongeveer 20 km in omtrek en is zo’n 600 meter diep. In de krater leeft een uitzonderlijke concentratie wilde dieren. Naar schatting 20.000 stuks grootwild, waaronder ook de zwarte neushoorn, leven in de krater. Door de aanwezigheid van zoveel wilde dieren is de krater ook de plaats met de hoogste concentratie roofdieren ter wereld. Onder andere leeuwen, cheetahs, hyena’s en jakhalzen worden zeer veel gezien. Met een beetje geluk ziet u ook luipaarden, cevet katten en bat-eared vossen.

Naast de neushoorn worden de herkauwers ook vertegenwoordigd door gnoes, zebra’s, buffels, olifanten (alleen mannetjes, want vrouwtjes met hun jongen begeven zich niet tussen al die roofdieren), nijlpaarden, antilopen en wrattenzwijnen. Vogelaars kunnen ook hun hart ophalen, zeker in de wintertijd op het noordelijk halfrond. Veel trekvogels overwinteren in de krater. In dezelfde periode kan het aantal gnoes en zebra’s exceptioneel toenemen, omdat dieren die deel uitmaken van de grote migratie zich voegen bij de permanente bewoners van de krater. Dieren kunnen namelijk de krater in en uit via uitgetrapte paden die lopen vanaf de rand van de krater naar beneden. De meeste dieren blijven echter op de bodem van de krater, waardoor de krater het hele jaar door zeer de moeite waard is om te bezoeken.

Tanzania reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan