Gombe Stream National Park, gelegen aan de westelijke grens van Tanzania en Congo, is bekend geworden door Jane Goodall. De wereldberoemde primatoloog bestudeerde jarenlang in het tropisch regenwoud het gedrag van de bedreigde chimpansees. Gombe, is sinds 1943 een wildreservaat, en kreeg in 1968 de status van nationaal park. Gombe Stream National Park heeft een oppervlakte van 56 km² en is daarmee één van de kleinste nationale park in Tanzania.

Tropisch regenwoud

Gombe Stream National Park is een smalle strook tropisch regenwoud op de overgang van de steile hellingen en rivierdalen aan de noordelijke oever van het Lake Tanganyika. Het park ligt ongeveer 16 kilometer ten noorden van Kigoma stad en 100 kilometer ten noorden van het Mahale National Park. In het Gombe Stream National Park leven voornamelijk primaten (apensoorten). Naast de bekende chimpansees ziet u onder andere ook olive baboons, een primatensoort die sinds de jaren zestig onderzocht wordt en die ook is gewend aan de mens. Verder kunt u de red-tailed en red colobus apen zien. Red colobus apen zijn in de bomen niet snel waardoor er regelmatig op ze wordt gejaagd door chimpansees. Daardoor blijven red colobus apen vaak boven in de boomkruinen.

Wandel safari’s

Luipaarden en bushbokken leven ook in het dichte bos, samen met fish eagles en de palm-nut vultures en meer dan 200 en 250 soorten vogels en vlinders. Gombe Stream National Park is de perfecte plek voor een wandel safari. Onderweg kunt u af en toe afkoelen in een van de vele beekjes die het park doorkruisen. U kunt naar het uitzichtpunt de Peak van Jane en Kakombe wandelen.

U bereikt het park na een lange auto rit van een paar dagen of met een vlucht met een klein vliegtuigje van drie tot vijf uur vanuit Dar-es-Salaam of Arusha naar Kigoma. Hierna legt u de laatste 16 kilometer af met een boot vanuit Kigoma. Soms een wat hobbelige waterreis, die twee uur per privé-speedboot of meer uren op een watertaxi’s duurt. Ujiji dicht bij Kigoma was de plaats waar Stanley Dr. Livingstone ontmoette; een historische begroeting.