Mahale National Park in zuid Tanzania is alleen toegankelijk met de boot of via de lucht. Het  is daarmee het meest geïsoleerde natuur park op het Afrikaanse continent. Mahale Mountains National Park is een 1.613 km² groot ruw terrein langs de oostelijke oevers van het Lake Tanganyika. In Mahale Mountains National Park leven enkele van de laatste overgebleven wilde chimpansees in Afrika. Een groep van ongeveer 800 tot 1000 chimpansees. Het park is relatief verborgen gebleven ook door de moeite die het kost om er te komen. Toch is het het zeker waard.

Chimpansee trekking

Mahale Mountains National Park is beroemd om meer dan 800 wilde chimpansees, meer dan in ieder ander nationale park in oost of zuid Afrika. Naast de wilde chimpansees, is er de M-groep van rond de 60 dieren. Dit is een groep chimpansees die sinds de jaren zestig is geobserveerd door Japanse onderzoekers. Dit gebeurde onder leiding van Dr. Toshisada Nishida. Als u de chimpansees bezoekt bent u verplicht een mondmasker te dragen (deze krijgt u bij aanvang van de wandeling) voor de gezondheid van de chimpansees. Deze zijn namelijk zeer bevattelijk voor ziektes die mensen met zich mee zouden kunnen dragen. 

De wandeling om de Mahale-chimpansees te bereiken kan variëren van een rustige wandeling van 20 minuten tot een strakke wandeling van maximaal drie uur. Tot het einde van het droge seizoen (augustus tot oktober) zijn de chimpansees in Mahale relatief gemakkelijk te bereiken. De bospaden zijn dan op hun droogst en minst glad, en de chimpansees zijn meestal dichtbij de kust. Laarzen, lange broeken en een kleine rugzak (voor camera’s en verrekijkers) is alles wat u nodig heeft voor een safari om de chimpansees te zien.

Flora en fauna

Achter het strand van Lake Tanganyika liggen de Mahale Mountains met als hoogste berg Mount Nkungwe, bijna 2.500 meter boven zeeniveau. Bovenop de hellingen bevinden zich hoogvlaktes die in de lente begroeid zijn met prachtige bloemen. Weelderige watervallen tuimelen uit de hoogten en vormen diepe ravijnen. Hier ontstaat een weelderige flora, waar prachtige vlinders en veel vogels van leven. Dit zorgt voor een complexe waaier van eco-zones die een grote diversiteit aan zoogdieren aantrekt.

Soorten die onder andere zijn geregistreerd zijn giant forest squirrels, scaly giant pangolin, shaggy red en de black and white Colobus monkeys, brush-tailed porcupines en de Sharpe’s grysbok. In het Mahale Mountains National Park leven ten minste 50 andere zoogdieren, waarvan veel primaten (red colobus, red-tailed and blue monkeys), maar ook luipaarden en verschillende soorten antilope. Warthogs en bushbucks dwalen vaak langs de rand van het bos of op de zandstranden.

Het vogelleven in Mahale National Park wordt vaker gehoord dan gezien. Tijdens een stilte moment in het bos kun je de geluiden van talrijke vogelsoorten horen. Onder andere leven de volgende vogels is Mahale; malachite kingfisher, pied kingfisher, purple-crested turaco en de narina trogon. De African Fish Eagles en de palm-nut vultures worden vaak langs de kust gezien. Een bijzondere waarneming is de pel’s fishing-owl.

Het warme, heldere blauwe water van het Lake Tanganyika, het langste en tweede diepste meer ter wereld, bevat meer dan 250 cichlide vissoorten die nergens anders op aarde zijn.

Close up chimpansee in Mahale National Park Tanzania
Close up chimpansee in Mahale National Park Tanzania
Mahale Mountains National Park flamingo's in Lake Tanganyika
Mahale Mountains National Park flamingo's in Lake Tanganyika
Greystoke Mahale in Mahale National Park Tanzania
Greystoke Mahale in Mahale National Park Tanzania
Chimpansees in Mahale National Park Tanzania
Chimpansees in Mahale National Park Tanzania