Nyerere National Park is net zo groot als Zwitserland en wordt doorkruist door de Rufiji rivier. Het toeristische gebied ligt ten noorden van de rivier. Dit gebied van miombe bos is de thuisbasis van circa 50% van alle olifanten die in Tanzania leven. De Rufiji rivier is een lange rivier die, door middel van een groot aantal kanalen, 5 meren met elkaar verbindt. Mede hierdoor is Nyerere National Park het enige park in Tanzania waar boot safari’s kunnen worden gemaakt, naast de traditionele game drives en game walks.

Het gebied tussen de Mgeta rivier en Rufiji rivier in Tanzania is vernoemd naar de oprichter van Tanzania, Mwalimu Julius Kambarage Nyerere.

Wildlife

Nyerere National Park is het leefgebied van onder andere grote aantallen buffels en leeuwen. Het park biedt onderdak aan 20% van de totale populatie van Afrikaanse wilde honden. De gemiddelde grootte van een troep Afrikaanse wilde honden ligt rond de 20 honden, maar er zijn in het verleden groepen waargenomen tot 56 honden. Tevens is het een van de laatste plaatsen waar de zwarte neushoorn nog vrij rondloopt.

Het is altijd een prachtig gezicht om antilopen met hun grote ogen sierlijke atletische sprongen te zien maken. In Nyerere National Park leven een groot aantal antilope soorten, zoals impala’s, waterbokken, reed bokken, elanden, Lichtenstein hartebeesten en gnoes. De zandbanken, waterpoelen, eilanden en kanalen in Nyerere National Park zijn de thuisbasis van meer dan 440 soorten vogels waaronder 2 zeldzame soorten, de Pel’s fishing uil en de white-backed reiger.

Het zuidelijk gelegen deel bestaat voornamelijk uit privé concessies waar in het droge seizoen olifanten migreren naar het in Mozambique gelegen Niassa wildreservaat. Samen vormen beide wildreservaten het grootste grensoverschrijdende ecosysteem in Afrika. In het droge seizoen trekken naar schatting 64.000 olifanten door deze parken, waarvan 84% in Tanzania.

In de rivieren leven onder ander de vervaarlijke tijgervis en de glibberige meerval. De laatste is uitgerust met primitieve longen waardoor deze over land korte afstanden kan overbruggen in een poging water te vinden in het droge seizoen.

Beste reistijd Nyerere National Park

Het droge seizoen loopt van juni tot november en is de beste tijd om langs de rivieren wilde dieren te spotten. Olifanten komen uit de bush naar het water, net als vele andere dieren. Dat trekt op zich weer veel roofdieren naar het water.

Het natte seizoen loop van januari tot april en is prachtig vanwege de groene bomen en de hoeveelheid verschillende vogels. Wegen zijn in deze periode soms onbegaanbaar vanwege zware regens. December tot februari zijn goede maanden voor game viewing, maar kunnen wel warm en vochtig zijn. Veel lodges zijn gesloten van maart tot mei.

Bereikbaarheid

Vanwege het feit dat Nyerere National Park (net als Ruaha National Park) nogal afgelegen ligt en daardoor minder makkelijk te bereiken is, behoort Nyerere National Park tot één van de minst aangetaste parken van Tanzania. Het is tevens één van de weinige locaties in Tanzania waar (meerdaagse) wandelsafari’s zijn toegestaan. Met minder dan 5.000 bezoekers per jaar bent u verzekerd van een echte wildernis ervaring!

Er zijn drie manieren om bij dit park te komen. De eerste is via de weg. Vanaf Dar-es-Salaam kunt u een mooie route rijden door de Uluguru Mountains. De tweede optie is om een groot deel van de route af te leggen met de trein. De trein neemt u mee op een relaxte trip door de prachtige landschappen van het zuiden van Tanzania. De trein stopt in Matambe. De laatste manier is het reizen per vliegtuig. Er zijn verschillende binnenlandse en charter vluchten vanuit Dar-es-Salaam, Arusha en Zanzibar.

Olifanten in Selous Game Reserve Tanzania
Olifanten in Selous Game Reserve Tanzania
Selous Game Reserve, Jonge giraffe, Tanzania
Selous Game Reserve, Jonge giraffe, Tanzania
Kudus in Selous Game Reserve Tanzania
Kudus in Selous Game Reserve Tanzania