Op de steile hellingen van de Albertine Rift Valley in het zuiden van Uganda ligt het Bwindi Impenetrable National Park. Het is één van de weinige plaatsen in Afrika waar de berg gorilla nog leeft. In Bwindi Impenetrable National Park leeft ongeveer de helft van de wereld populatie van berggorilla’s. Dit zijn ongeveer 350 dieren.

In Bwindi Impenetrable National Park kunt u één van de meest tot de verbeelding sprekende avonturen beleven, een gorilla trekking. Een gorilla trekking door het Bwindi Impenetrable National Park behoort tot een van ’s werelds mooiste wildlife ontmoetingen.

Gorilla trekking

Een gorilla trekking is één van de hoogtepunten van een bezoek aan Uganda. Tijdens de gorilla trekking wordt u begeleid door professionele gidsen en getrainde trackers. Gorilla trekkings worden vanaf 4 verschillende plaatsen in Bwindi Impenetrable National Park (Buhoma, Ruhija, Rushaga en Nkuringo) georganiseerd.  Elk van deze gebieden heeft comfortabele accommodaties in de buurt van het vertrekpunt van de gorilla trekking. Gorilla’s zijn wilde dieren en de interactie vindt plaats onder de bezielende leiding van hoog opgeleide trackers. De trackers volgen de sporen van de gorillas vanaf het punt waar ze de dag ervoor zijn gaan slapen tot waar ze zich nu bevinden.

Aangezien gorilla’s gevoelig zijn voor de menselijke ziekten, zijn de gezondheidsvoorwaarden voor bezoekers streng. Vanwege het ruwe terrein kunnen alleen personen ouder dan 15 jaar mee met de trekking. De dag van een gorilla trekking begint vroeg. U ontmoet de gidsen bij het verzamelpunt waar kleine groepen met bezoekers worden samengesteld. De wandeling kan uitdagend zijn, vooral tijdens de twee regenseizoenen in Uganda (van maart tot mei en dan weer in november en december zijn).

Afhankelijk van waar de gorilla’s het laatst gezien werden kan de gorilla trekking van 40 minuten tot zes uur duren. U trekt te voet door de groene doolhoven van bomen en valleien. Als de gorilla’s dan uit het gebladerte opdoemen, staat de tijd stil en kunt u een uur volop genieten. Bezoekers kunnen de gorilla’s tot op 6 meter benaderen. Daarna is het aan de gorilla of hij de bezoeker dichter nadert of niet. De pracht van deze dieren is verbazingwekkend. Volwassenen met baby gorilla’s die de bomen beklimmen, op de grond zitten in menselijke houdingen en op de bananenbomenbladen kauwen.

Flora en Fauna

Naast de beroemde berg gorilla’s leven in het Bwindi Impenetrable National Park ook nog ongeveer 90 andere soorten zoogdieren, waaronder 11 primaten (apensoorten), 200 soorten vlinders, 324 soorten bomen, meer dan 360 soorten vogels, en zeldzame zoogdieren zoals de bos olifant.

Bwindi Impenetrable National Park is een werelderfgoed site gelegen in het zuidwestelijke gebied van Uganda aan de rand van de Rift Valley.De met mist-overdekte heuvels worden beschut door een van de oudste en biologisch diverse regenwouden in Uganda, die teruggaan tot meer dan 25.000 jaar geleden. Door de dichte begroeiing en het ruwe terrein kunnen grote delen ervan alleen te voet worden bereikt, waarbij de oorspronkelijke natuur wordt behouden. Een tocht door het steile, gladde landschap zal duidelijk maken waarom het zijn naam heeft gekregen. Bwindi betekend “duisternis” of “ondoordringbaar” in de lokale Lukiga taal betekent. Maar uw inspanningen zullen de moeite waard zijn.

Batwa Pygmeeën

Binnen het Bwindi Impenetrable National Park kunt u ook kennismaken met de cultuur van de lokale Batwa Pygmies. Hier kunnen bezoekers een dag doorbrengen met de pygmeeën en leren hoe zij in het bos (over)leven. De Batwa’s laten zien hoe ze jagen, een pijl en boog gebruiken, medicijnen in de planten vinden  en vertellen over andere fascinerende aspecten van hun levensstijl in het bos.