Het Kibale Forest National Park is een vochtig altijd groen tropisch regenwoud met een fascinerende diversiteit aan dieren. Het is één van de mooiste bossen in Uganda. Het Kibale Forest National Park werd in 1933 gecreëerd om een groot bosgebied te beschermen en bestaat voornamelijk uit bossen met grasland en moeras. Het park is de thuisbasis van de grootste bekende concentratie van chimpansees in Afrika. Ook vindt u hier de bedreigde red colobus monkey en de zeldzame L’Hoest’s monkey.

In het algemeen heeft het Kibale Forest National Park een van de hoogste dichtheden van primaten (apensoorten) in Afrika, in totaal 13 soorten. Hierbij behoren de black and white colobus, blue monkey, grey-cheeked mangabey, bush babies, en de pottos. De beroemdste inwoners van het Kibale Forest National Park zijn zonder twijfel de chimpansees. Er leven meer dan 1.450 chimpansees in het park.

Chimpansee trekking

De chimpansee trekking is een populaire activiteit in dit park en een ‘must’ voor elke bezoeker. U gaat samen met een gids op zoek naar de vele speelse gezinnen en aanschouwt deze prachtige dieren als ze in hun natuurlijke omgeving in de bomen leven en spelen.

U vertrekt om 8 uur in de ochtend of om 3 uur in de middag. Dit gebeurd vanaf het Kanyanchu Visitor Center. Wanneer u compleet bent, het gaat in groepen van 6 personen, gaat u het bos in. U gaat met de gids op zoek naar de apen, die zo op de mensen lijken. Eenmaal bij de dieren, kunt u een uur lang de dieren bewonderen. In totaal duurt een chimpansee trekking tussen de 2 en 3 uur. Naast de chimpanzee zal de gids u ook wijzen op andere dieren, apen, vlinders en meer.

Er zijn ook enkele regels gebonden aan het doen van een chimpansee trekking. Zo is het belangrijk om een afstand van 8 meter te bewaren tussen u en de apen. U wordt verzocht niet te eten in de buurt van de apen. Kinderen van minder dan 12 jaar worden niet toegelaten in het park. U mag de flits van uw camera niet gebruiken.

Flora en fauna

Buiten de vele primaten biedt Kibale Forest National Park ook een overvloed aan flora en fauna waaronder bosolifanten, bosvarkens, duikers, en meer dan 325 vogelsoorten, waaronder de yellow spotted nicator, yellow rumped tinkerbird, little greenbul, green breasted pitta, African pitta, crowned eagle, en de black bee-eater. Een goede spotter kan zelfs een aantal van de reptielen en amfibieën zien en een kleurrijke verscheidenheid aan vlinders. Daarbij zijn er tussen de 250 boomsoorten van het park.

Het park grenst aan het Queen Elizabeth National Park in het zuiden. Om de dieren de mogelijkheid te geven om over te steken tussen deze parken is een 180 km lange tunnel gemaakt. Deze loopt van Ishasha en Sebitoli.

Toro koninkrijk

Een ander uniek hoogtepunt van Kibale Forest National Park is de nabijheid van meerdere lokale dorpen en het fascinerende Toro koninkrijk. Het Toro Koninkrijk maakte deel uit van het Kitara imperium. Dit imperium dateert terug naar de 16e eeuw. Het Toro Koninkrijk staat bekend om eeuwen van welwillendheid, vrede en welvaart.

U kunt een bezoek brengen aan de lokale dorpen, de Royal Karambi-graven in Fort Portal, de begraafplaats voor de koninklijke familie van het Toro Koninkrijk, of een excursie maken naar de legendarische Amabere Ga Nyinamwiru grotten vol spectaculaire stalagmieten en stalagtieten.

Chimpansee in Kibale Forest Uganda
Chimpansee in Kibale Forest Uganda
Chimpanzee moeder in Kibale Forest Uganda
Chimpanzee moeder in Kibale Forest Uganda
Kibale Forest National Park rijk aan vlinders Uganda
Kibale Forest National Park rijk aan vlinders Uganda
Kibale Forest National Park chimpansee trekking Uganda
Kibale Forest National Park chimpansee trekking Uganda