Kidepo is een van de meest geïsoleerde parken van Uganda. Hiermee is het echt ‘off the beaten track’ en maar weinig toeristen weten dit mooie park te vinden. Een andere reden dat het park erg bijzonder is, is dat er een paar diersoorten leven die nergens anders in Uganda voorkomen. Ontmoet hier ook bijzondere stammen als de Karamojongs en de Acholis.

Kidepo National Park was opgericht in 1962. Het park ligt 510km van Kampala af en ligt in de Kaabong provincie. In totaal leven er meer dan 75 soorten zoogdieren en 470 vogelsoorten in het park. Het park dankt zijn naam aan het feit dat het in de Kidepo Valley ligt. Dit gebied staat bekend om de fotogenieke borassus palm. Een boom die de olifanten erg lekker vinden. De Kidepo rivier stroomt zacht door de vallei en voorziet zo de natuur van water.

Beste reistijd Kidepo National Park

Over het algmeen is er in Kidepo een aangenaam klimaat met een gemiddelde temperatuur van 29 graden Celsius. Op echt hete dagen kan het er 40 graden worden. Het regenseizoen loopt van april tot en met september. Dit lijkt misschien lang maar het zijn vaak buien die niet zo lang duren of waarin niet bar veel regen valt. Dat is maar goed ook voor de grond, want doordat het zo zanderig is kan het het water niet lang vasthouden. Bijkomend voordeel is ook dat het park in deze periode nog steeds goed bereisbaar is, hoewel sommige kampten toch in deze periode hun deuren sluiten. In het regenseizoen is het park groen gekleurd, echt prachtig!

Het droge seizoen is daardoor het meest populair. Deze loopt van september tot en met maart. Tussen december en februari kan het wel erg warm worden, maar door de droogte is het wel makkelijker om wilde dieren te spotten.

De Karamojong

De Karamojong is een lokale stam. Van oorsprong zijn het nomaden die leven van de vlaktes van Karamoja. Hier lopen ze met hun grote kuddes koeien, schapen, geiten of kippen overheen. Honden zijn belangrijke dieren voor de Karamojong. De honden laten de mensen namelijk weten of er wilde dieren hun kamp binnendringen. Zo kunnen de grote kuddes dieren beschermd worden. Hoe groter de kudde, hoe meer welvaart en aanzien de eigenaar heeft. Inmiddels zijn de Karamojong neergestreken in permanente dorpen. Ondanks dat ze geen nomaden meer zijn, is de rest van hun cultuur en tradities nog in stand gehouden.

Uganda Wildlife Authority

Kidepo National Park word gerund door de Uganda Wildlife Authority. Deze organisatie zorgt ervoor dat de dieren in het park een goed leven hebben en niet worden gejaagd. Ze zorgen voor de zoogdieren, vogels, reptielen, vissen, flora, en andere elementen van de wilde natuur. Bij een van de twee gates, Lokumoit gate of Nataba gate, moet elke toerist entreegeld betalen. 20% hiervan gaat direct naar omliggende communities en de rest wordt gebruikt om het park te managen.

Kidepo Valley National Park Uganda
Kidepo Valley National Park Uganda
Leeuw in Kidepo National Park, Uganda
Leeuw in Kidepo National Park, Uganda
Giraffes in Kidepo National Park, Uganda
Giraffes in Kidepo National Park, Uganda