Lake Victoria is bekend als een van de ‘Great Lakes’ in Afrika en is wereldberoemd als de bron van de Nijl. Dit enorme meer van 6,5 miljoen hectare is drie keer zo groot als Wales en wordt gedeeld door Kenia, Tanzania en Uganda.

Het is zowel het grootste meer van Afrika als de bron van de grootste rivier, de Nijl. De water is rijk aan vis met glinsterende scholen kleurrijke cichliden en grote Nijlbaarzen, die door vissers worden gewild.

Lake Victoria heeft een indrukwekkende kustlijn van 3.440 kilometer lang en is bezaaid met meer dan 3.000 bewoonde eilandjes. Ondanks de enorme omvang is het meer niet diep, slechts maximaal 81 meter. Ukurewe eiland is met 560 km² het grootste eiland van het meer. Een andere eilandengroep is de Ssese eilanden. In het meer ligt een groot aantal kleinere eilanden.

Lake Victoria geschiedenis

Het Victoriameer is ongeveer 500.000 jaar oud. 14.700 jaar geleden is het meer helemaal opgedroogd. Daarna is het water weer teruggekomen en kwamen veel vissen uit de rivieren in het meer. Daardoor is de rijke fauna in het meer ontstaan. Vandaag de dag leven er ongeveer 2.500 verschillende vissoorten in het meer. Ter vergelijking: in Europa leven ruim 200 verschillende soorten.

Lake Victoria werd in 1858 ontdekt door de Britse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke. Het meer kreeg z’n naam ter ere van koningin Victoria, de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland.

Bebouwing langs Lake Victoria Uganda
Bebouwing langs Lake Victoria Uganda
Bootjes langs Lake Victoria Uganda
Bootjes langs Lake Victoria Uganda
Bootjes langs Lake Victoria Uganda
Bootjes langs Lake Victoria Uganda
Lake Victoria Uganda
Lake Victoria Uganda