Murchison Falls National Park is één van de oudste natuurgebieden van Uganda. Het ligt in het noordwesten van het land, vlakbij de rustige oevers van Lake Albert. In 1926 werd het een wildreservaat. Het was opgericht om de savanne en zijn dieren te beschermen. Het Murchison Falls National Park heeft een oppervlakte van ongeveer 3.893 km². Daarbij is het bekend als een van de best beschermde gebieden van Uganda.

Victoria Nijl

De Victoria Nijl rivier verdeeld het Murchison Falls National Park in 2 delen. Hiermee is de rivier een bron van leven voor de verschillende wilde dieren in dit ruige park. De vegetatie wordt gekenmerkt door savanne, rivierbos en bos. Het Murchison Falls National Park ontleent zijn naam aan zijn Murchison Falls waterval. Hier wringt de Nijl zich door een smalle kloof om hierna in een rustige rivier verder te stromen. Verschillende dieren leven in de rivier of worden aangetrokken door het water in de rivier. Denk aan de nijlpaarden, krokodillen, waterbucks en buffels.

Wildlife

Ooit was Murchison Falls National Park de thuisbasis van een van de grootste concentraties van wild in Afrika. Nu is het park nog steeds aan het herstellen van de vele stropers die er waren. De stropers zorgden ervoor dat bijna alle wilde dieren waren weggevaagd uit het park. Voor de stropers was er een grote populatie neurshoorns. Deze populatie is nu ook nagenoeg weggestroopt. Er zitten nog wel neushoorns in de Ziwa Rhino Sactuary. Deze wachten op herintroductie in het wild. Een bezoek aan de Sanctuary is mogelijk.

Alhoewel de hoeveelheid dieren in Murchison Falls National Parknog niet helemaal is zoals het vroeger was, zijn er nog steeds overvloedig veel olifanten. Ook de Rothschild giraffen, leeuwen, luipaarden, Ugandese kobben, waterbokken, en chimpansees zijn in het park te vinden. Verder kunt u ook uitkijken naar veel verschillende vogelsoorten.

Shoebill ooievaar

Het Delta-gebied van Murchison Falls is een van de beste plekken om de zeldzame shoebill ooievaar te zien. U kunt een boottocht maken die vanaf Paraa stroomafwaarts naar het Papyrus Delta-gebied gaat. Dit is het punt waar de rivier in Lake Albert stroomt. In dit gebied heeft men kans de shoebill ooievaar te zien en het biedt een geweldige kans om ook nijlpaarden, krokodillen, veel vogelsoorten te zien.

De andere boottocht die start vanaf Paraa gaat tot aan de voet van de spectaculaire Murchison Falls. Paraa betekent in de lokale Luo-taal ‘de plaats van nijlpaarden’. Het is een van de mooiste attracties bij Murchison Falls. De reden hiervoor is de grote populatie dieren die naar deze plaats trekt. Het spectaculairste uitzicht op de waterval ligt bovenop ‘waar het zicht en het geluid van de Nijl elkaar doorkruist’. De brede kloof zorgt voor een gedenkwaardige aanslag op de zintuigen. Het punt kan met de auto bereikt worden vanaf Paraa.

Game drives

Vroeg in de ochtend is er tijdens een game drive ook veel wild te zien wanneer u de Buligi, Albert en Queen ronde rijdt. Deze liggen ten noorden van de Nijl. Vanaf de Nyamusika-kliffen heeft u mooi uitzicht op de dieren die in de koele ochtendlucht over de grassige heuvels trekken. Murchison Falls National Park is een van de zeldzame gebieden in Uganda waar gasten het wild te voet kunnen verkennen. Dit kan in de buurt van Rabongo Forest en bovenaan de watervallen. 

Het Murchison Falls National Park bestaat voor een deel uit het Budongo Forest, waar verschillende primaten leven. Hier worden chimpansee trekkings georganiseerd. Hoewel het wild van het Murchison Falls National Park nog steeds hersteld, zal een bezoek aan dit opmerkelijke park met zijn krachtige watervallen en betoverende omgeving u niet teleurstellen.

Murchison Falls Victoria Nijl Uganda
Murchison Falls Victoria Nijl Uganda