Queen Elizabeth National Park in Uganda staat bekend om de grote variëteit aan flora en fauna. Er leven meer dan 95 soorten zoogdieren en meer dan 610 soorten vogels. Deze verscheidenheid aan dieren maakt het een waar hoogtepunt van Uganda. Het park is opgericht in 1952 als het Kazinga National Park. Twee jaar later is het hernoemd naar Queen Elizabeth II om haar bezoek aan het land te blijven herdenken.

Het park ligt in het westen van Uganda. Queen Elizabeth National Park is zo’n 1980 vierkante kilomenter groot en ligt op 5 tot 6 uur rijden van Kampala vandaan. Het park is ook goed te bereiken vanuit Bwindi Impenetrable National Park. Verder grenst het park aan het Kigezi Game Reserve, het Kyambura Game Reserve, Kibale National Park en Virunga National Park in de Democratische Republiek van Congo.

Flora en fauna

Er zijn verschillende soorten vegetatie in het park te vinden. Denk aan grasland, bosland, oevers van meren, moeras en bossig grasland. In de graslanden vindt u buffels de Uganda kob, waterbuck en warthog. Roofdieren zijn er ook. Leeuwen, luipaarden en hyena’s. Met een beetje geluk kunt u hier ook de chimpanzee spotten. Bijzondere vogels die u hier kunt zien zijn de African skimmer, Chapins flycatcher, Pink-backed pelicans, papyrus canary en de shoebill stork.

Naast de bijzondere dieren heeft het Queen Elizabeth National Park ook bijzondere geografische kenmerken. Er zijn veel vulkanische elementen in het park te vinden. Zo zijn er kraters, zoals de Katwe Kraters waar zout gewonnen wordt.

Ishasha

Ishasha is een bijzonder gedeelte in het Queen Elizabeth National Park. Het is een gebied iets zuidelijker dan Mweya en hier kunt u de echte wildernis ervaren. Het meest bijzondere om te zien hier zijn de boomklimmende leeuwen. Normaal gesproken zijn alleen luipaarden in de boomtoppen te vinden, maar hier hebben de leeuwen dit trucje ook geleerd!

Kazinga Channel

Het Kazinga Channel verbindt Lake George in het noordoosten van het park met Lake Edward in het zuidwesten van het park. Het een 40km lang kanaal waar veel wilde dieren komen om water te drinken. Het hele jaar door ziet u hier fantastische vogelsoorten en reptielen. Hierdoor is het altijd de moeite waard om een boottocht te maken over dit kanaal.