De Ziwa Rhino Sanctuary bij Murchison Falls National Park is de enige plek waar de wilde neushoorns leven in Uganda. Het Rhino her-introductieproject is een project van de Rhino Fund Uganda en Uganda Wildlife Authority. De ranch ligt 176 km ten noorden van Kampala op de Gulu-snelweg richting Murchison Falls (afslag bij het handelscentrum Nakitoma). De ranch wordt steeds vaker bezocht door toeristen voor de neushoorns, vogels kijken, natuurwandelingen en ontspanning.

De Ziwa Rhino Sanctuary biedt een veilige plaats waar de neushoorn populatie kan worden uitgebreid door te fokken en door de neushoorns te beschermen tegen stroperij en roofdieren. Geleidelijk worden neushoorns in de nationale parken van Uganda geïntroduceerd, terwijl tegelijkertijd het publiek de mogelijkheid krijgt van deze majestueuze dieren te genieten. Een team van ongeveer 80 parkwachters en beveiligers houden de dieren 24 uur per dag in de gaten om hun veiligheid te waarborgen. De Ziwa Rhino Sanctuary is 70 km² groot en wordt omringd door een elektrische hek van 2 meter om de neushoorns binnen te houden en de indringers buiten.

Naast de neushoorns leven in de Ziwa Rhino Sanctuary nog ten minste 40 zoogdier- en reptielen soorten waaronder aap, antilope, nijlpaard, krokodil en talrijke vogelsoorten. U kunt hier een neushoorn trektocht te voet en per kano maken en natuurwandelingen.

Rhino Fund Uganda (RFU) is in 1997 opgericht als een niet-gouvernementele Organisatie (NGO) met een bestuursraad dat later dat jaar is aangesteld. Het doel van de organisatie is om te bereiken dat de neushoorn over de hele wereld geen bedreigde diersoort meer is, neushoorns terug te brengen in de Nationale Parken van Uganda via een fok- en vrijlatingsprogramma. Hieruit ontstond de Ziwa Rhino Sanctuary, 7000 hectare savanne en inheemse bossen, wat particulier eigendom is van kapitein Joe Roy, een inwoner van Uganda. Er is een landgebruikscertificaat overeengekomen tussen de RFU en Captain Roy, waardoor de RFU de enige is die gebruiksrechten heeft voor een periode van dertig (hernieuwbare) jaren.  De eerste zes neushoorns werden in 2005/2006 in deze omgeving geïntroduceerd.

Rhino trekking

Uganda was oorspronkelijk de thuisbasis van de zwarte neushoorn, maar de laatste werd in 1982 waargenomen. Sinds de oprichting van de RFU in 2002 wordt de zuidelijke witte neushoorn sinds 2005 door de Europese Unie, Disney World en Kenia gesubsidieerd. Dit is ook de enige plek in Uganda waar u een rhino trekking kunt maken. De activiteit begint met een briefing sessie bij de ingang van de ranch. Hier worden meerdere instructies gegeven en uitgelegd, waaronder de noodzaak om achter elkaar op een lijn te lopen. De reden hiervoor is dat wanneer u alleen loopt of buiten de lijn een gemakkelijke prooi wordt voor de neushoorn, mocht hij een aanval willen plaatsen. Het is van essentieel belang dat u de instructies van de gids tijdens de trekking in acht neemt om erger te voorkomen. Afhankelijk van de locatie van de neushoorns, rijdt u naar de dichtstbijzijnde wandel route, om te voorkomen dat u een lange afstand moet lopen. De gids zal u verder informeren over het gedrag van de neushoorns.

Vogels kijken

De Ziwa Rhino Sanctuary richt zich niet alleen op de neushoorn, maar je kan hier ook meer dan 300 soorten vogels zien, waaronder de Shoebill. Er zijn 4 wandelingen uitgezet in de bossen, moerassen en savanne van de Ziwa Rhino Sanctuary zodat u de meeste kans maakt de vogels te spotten. De Shoebill is een van de vogels die door vele vogelliefhebbers in Uganda en over de hele wereld worden gezocht. Er is een grote kans om de Shoebill te zien in het Lugogo moeras. Tijdens een kano tocht door dit gebied kunt u ook andere watervogels zien, onder andere; Afrikaanse Jacana, Zwarte Crake, Pied Kingfisher, Malachite Kingfisher, Reuzen Kingfisher, Afrikaanse Open-Billed Ooievaar, Grote Aigrette, Egyptische Gans, Afrikaanse Visenaar, Goliath Heron.

De kano tochten worden aangeboden door de gemeenschap die op hun beurt geld ontvangt voor de aangeboden diensten. Dit versterkt het samenwerkingsverband tussen het Ziwa Rhino Sanctuary en de gemeenschap.Wanneer u in de ranch verblijft, heeft u ook de mogelijkheid voor een nachtrit voor de nachtelijke vogels.U kunt ook begeleide wandelingen maken door de grote savanne. U loopt samen met een ranger gids. Hij verteld over de planten, dieren en vogels die in dit ecosysteem leven. Zo kunt u  tijdens deze natuurwandeling onder andere waterbucks, bushbucks, Uganda kobs, luipaarden en duikers zien.

Ziwa Rhino Sanctuary, Uganda
Ziwa Rhino Sanctuary, Uganda
Ziwa Rhino Sanctuary, Uganda
Ziwa Rhino Sanctuary, Uganda
Ziwa Rhino Sanctuary, Uganda
Ziwa Rhino Sanctuary, Uganda
Ziwa Rhino Sanctuary, Uganda
Ziwa Rhino Sanctuary, Uganda