Mosi-oa-Tunya National Park bij de Victoria watervallen is voor veel reizigers het beginpunt van hun individuele safari op maat in Zambia.

Victoria watervallen

Het Park ligt aan de bovenkant van de Zambezi-rivier. De Victoria watervallen zijn hier onderdeel van en het strekt zich uit over een lengte van 12 kilometer langs de Zambezi River en de watervallen. Het park is slechts 66 km² groot, maar er zijn plannen om het park verder te verlengen. Het park is verdeeld in twee secties: de Victoria watervallen en een game park langs de oevers van de Zambezi rivier.

De immense en indrukwekkende Victoria watervallen zijn bekend bij de lokale bevolking als ‘Mosi-oa-Tunya’ – the smoke that  thunders (donderende rook)’ en is het grootst bekende gordijn van vallend water. Het is een adembenemend spektakel en is een van de grootste natuurwonderen ter wereld.

Dr. David Livingstone

Dr. David Livingstone ‘ontdekte’ de waterval in 1885 en noemde ze naar zijn koningin Queen Victoria. Hij liep nietsvermoedend tegen een 1,6 km breedte breuklijn aan waarover de machtige Zambezi tuimelde tot een diepte van 100 meter. Het opspattende water creëert een wolk van nevel die tot op grote afstand zichtbaar is. Langs de breuklijn loopt een pad met vele uitkijkpunten. Ieder punt geeft een andere blik op de waterval. Soms komt u in een enorme regenbui of douche terecht komt.

Als u bij de Victoria watervallen aankomt, wordt u overdonderd door het enorme lawaai dat wordt veroorzaakt door het omlaag stortende water. Vanaf maart, aan het eind van de regentijd zijn de watervallen op zijn volst. Aan het einde van de droge tijd, een half jaar later, is er aanzienlijk minder water, maar zijn de mogelijkheden om foto’s te nemen weer groter.

De Victoria Falls Bridge werd in opdracht van Cecil John Rhodes in 1900 gebouwd en werd voltooid in 1905. Rhodos heeft de brug zelf nooit gezien. De brug overspant de indrukwekkende kloof en vormt een soort van niemandsland tussen de grensposten van Zambia en Zimbabwe. De beroemde Victoria Falls bungee jump gebeurt vanaf de brug, met een angstaanjagende val van 111 m. De brug heeft een prachtig uitzicht over de watervallen.

Wildlife

Mosi-oa-Tunya National Park is een klein wildreservaat (slechts 66 km²) langs de noordelijke oever van de Zambezi. Het is de moeite waard een bezoek te brengen aan het park. Binnen dit park is de ‘Oude Drift’ begraafplaats waar de eerste Europese kolonisten werden begraven. Ze maakten het kamp bij de rivier, maar bezweken aan een vreemde en dodelijke ziekte. Ze gaven de schuld van deze ongeneeslijke ziekte aan de geel/groen-gebladerde ‘Fever Bomen’, terwijl de hele tijd de malariamug in hun omgeving was. Na korte tijd verplaatste de gemeenschap zich naar hoger gelegen terrein en zo is de stad Livingstone ontstaan.

In een paar uur kunt u het park rondrijden en allerlei dieren van dichtbij zien. Aangezien er geen roofdieren in het park leven, zijn ze erg ontspannen en kunt u uitstekend foto’s maken. U kunt met uw eigen auto rijden maar ook een georganiseerde open-game drive boeken.

Op de paden langs de watervallen zijn vaak bavianen te zien en kleine antilopen en wrattenzwijnen bewonen de regenwouden langs de rand van de watervallen. Het Mosi-oa-Tunya National Park, de savannes en hoge rivierwouden huisvesten veel vogels en verschillende dieren, waaronder een aantal witte neushoorns, olifanten, giraffen, zebra’s, sable antilopen, elanden, buffels en impala’s.

Livingstone

De hoofdstraat van Livingstone is bezaaid met klassieke koloniale gebouwen, en terwijl sommige zijn vervallen, zijn vele anderen hersteld. De met victoriaans tin overdekt huizen met houten veranda’s zijn een typisch voorbeeld van de Engelse koloniale architectuur en er zijn ook art-deco invloeden. Livingstone is een rustig lui stadje met veel charme.

Seizoenen

  • Regenseizoen: in maart en april stroomt het meeste water door de watervallen. Hierdoor is de volle breedte van de kloof moeilijk te zien en te fotograferen. Dit komt door de enorme hoeveelheid van de waterdamp(nevel). Luchtfoto van de waterval is op deze momenten spectaculair.
  • Droge seizoen: in november en december stroomt het minste water door de watervallen. Hierdoor is de volle breedte en de diepte van de steile kliffen en de afgrond waarin het water valt goed te zien.