Matusadona National Park heeft zijn naam verkregen door de 600 meter hoge Matusadona heuvels. Het park ligt in een waterrijk gebied in Zimbabwe en ligt ten zuiden van Lake Kariba en is 1.470 km² groot. Het is een vruchtbaar landschap met glooiende heuvels en graslanden waar de dieren grazen. Dit is de perfecte plek voor savanne en bos dieren.

Voor de bezoekers van Matusadona is het een avontuur. Je kan er namelijk alleen maar per vliegtuigje, 4×4 auto of boot komen.

Flora en fauna

Het park bied een thuis voor veel verschillende dieren. Er zijn bijvoorbeeld leeuwen, buffels, olifanten, waterbuck, en impala’s. Daarnaast huist het park meer dan 240 verschillende soorten vogels. Ook het snelste landdier, de cheetah is hier te vinden.

Matusadona National Park bestaat uit 3 gebieden. De eerste is aan Lake Kariba. Waar Matusadona aan Lake Kariba grenst is een kilometers lang ‘verdronken’ bos. Dit geeft het park unieke vegetatie. Ook geeft het water verschillende mogelijkheden voor activiteiten zoals vissen. Het tweede gebied is de Zambezi valley. Hier bevinden zich vooral grasvelden waar de dieren lekker grazen. Dit gebied is erg vatbaar voor vuren door de hitte. Hierdoor is het management van het park genoodzaakt om zelf gecontroleerde vuren te maken, om grotere oncontroleerbare vuren te voorkomen. Het derde gebied is de Escarpment waar veel bossen zijn.

Geschiedenis

Sinds 1975 is het gebied een officieel nationaal park. Al snel was het park een veilige haven voor olifanten en zwarte neushoorns. Echter dit duurde niet eeuwig. Toen de financiële middelen in Zimbabwe schaarser werden was er geen goede management van het park meer mogelijk. Dit was als een vrijbrief voor jagers om veel dieren te stropen. De zwarte neushoorn is helemaal verdwenen en de olifantenpopulatie is sterk afgenomen.

Tegenwoordig is het Matusadona National Park een Intensive Protection Zone. In 2019 is het park onder het management gekomen van African Parks. Dit is een particuliere organisatie die voor de komende 20 jaar het park zal beheren. Dit betekent dat er weer meer middelen zijn om de jacht tegen te gaan en de wildlife populatie weer te laten groeien. African Parks werkt samen met de overheid om de populatie olifanten en neushoorns weer terug te brengen naar de originele staat. Zo zijn er al enkele neushoorns uit andere gebieden in Matusadona National Park geplaatst. Een nevendoel van African Parks is om de lokale bevolking zo veel mogelijk te betrekken bij het park en de economische voordelen ervan.

Matusadona National Park op Back Road Zimbabwe
Matusadona National Park op Back Road Zimbabwe
Game drive in Matusadona National Park Zimbabwe
Game drive in Matusadona National Park Zimbabwe
Rhino walk in Matusadona National Park Zimbabwe
Rhino walk in Matusadona National Park Zimbabwe
matusadona national park zimbabwe
matusadona national park zimbabwe