Boulders Beach in Zuid-Afrika dankt zijn naam aan de granieten rosten (die ongeveer 540 miljoen jaar oud zijn) die verspreid langs de kust en in het water liggen. De rosten beschutten het strand, waardoor kleine inhammen zijn ontstaan die ideaal zijn om te zwemmen. Ze beschermen de baai voor sterke stromingen, grote golven en sterke winden.

Boulders Beach is wereldberoemd om zijn grote kolonie Afrikaanse pinguïns (vroeger bekend als Jackass pinguïns). Het strand maakt deel uit van het Tafelberg National Park en omvat 3 stranden, een pinguïn uitkijkpunt en 3 promenades. Hoewel de pinguïns zeker niet gevaarlijk zijn, mogen ze niet worden gevoed of aangeraakt. Met hun scherpe snavels kunnen ze wel lelijk in vingers bijten. Het is daarom van groot belang dat u op de promenades blijft als u bij het uitkijkpunt bent.

Boulders Beach – Pinguïn kolonie

Het is allemaal begonnen in 1983 toen een paartje African Jackass pinguïns op Foxy Beach werden opgemerkt. Foxy Beach is een onderdeel van Boulders Beach in Kaapstad, Zuid-Afrika. Twee jaar later koos het paartje hetzelfde strand om hun eieren op te leggen. Sindsdien is de pinguïnkolonie van de Boulders Beach gegroeid. De populatie groeit gemiddeld met 60% per jaar. Dat wordt voor een deel veroorzaakt door de migratie van pinguïns van Dyer Island naar Foxy Beach. Vandaag de dag zijn er ongeveer 30.000 Jackass pinguïns paartjes op Boulders Beach.

De bewoners rond Boulders Beach zijn erg trots op de pinguïnkolonie. Hoewel bij huizen die het dichtst bij het strand staan soms planten in de tuin worden ontworteld. Dit wordt gedaan door pinguïnpaartjes die een geschikte plek zoeken om hun eieren te leggen. De Jackass pinguïn is niet alleen luidruchtig maar ook erg rommelig, vooral tijdens het paringsseizoen. Hoewel de pinguïns graag in de nabijheid van mensen zijn, is het het beste om afstand te houden, omdat ze zomaar kunnen bijten.