De Cango Caves bevinden zich bijna 30 kilometer buiten Oudtshoorn in de Klein Karoo. De grotten zijn zeker, naast de struisvogels, een van de redenen om Oudtshoorn op te nemen in uw reisplan. Deze grotten zijn namelijk de mooiste van het land.
Gelegen in een kalkstenen rug van het Swartberg gebergte, vindt u hier mooie druipsteengrotten, met zijn grote hallen en torenhoge formaties, zoals de ‘the bridal couple’, ‘glass flower fantasy’, ‘weird cango candle’ en de ‘the hanging shawl’.Hier bevinden zich enkele van de grootste stalagmietformaties in de wereld die in Precambrijn periode (ongeveer 4500 miljoen jaar geleden) zijn ontstaan. Een uitgebreid systeem, met een lengte van ongeveer 4 kilometer, van tunnels en kamers strekt zich uit in de Cango Caves. Van deze 4 kilometer is een kwart open voor bezoekers.
Wandeling door de grotten
Niet alle grotten zijn open voor het publiek maar de hoofddelen zijn toegankelijk voor een ondergrondse wandeling. De hoofdkamers in de Cango Caves, Cango 1 genaamd, bevat talloze druipsteenformaties, en de Van Zyl’s zaal is gewoon adembenemend. Die is zo groot! De Needle van Cleopatra, die 9 meter hoog is en minstens 150.000 jaar oud is, is een van de belangrijkste attracties van de Cango Caves, maar het prachtige donkergrijze dak, met zijn gladde onregelmatigheden, is een goede tweede. In de grot zal u merken dat de luchtvochtigheid wat hoger ligt en dat het lekker warm is.
Naast de reguliere rondleiding is het mogelijk een adventure tour te maken in de Cango Caves. Zolang u niet zwanger of claustrofobisch bent kunt u hieraan deelnemen. Via een steile trap, smalle en lage doorgangen waar u af en toe moet kruipen kunt u meerdere kamers bezichtigen. Alle rondleidingen worden in het Engels aangeboden, maar een Nederlandse, Duitse, Franse of andere taalgids kan beschikbaar zijn. (Controleer beschikbaarheid bij reservering als u een voorkeur heeft).
Geschiedenis
In de Cango Caves zijn ook rotsschilderingen te vinden. Dit geeft aan dat de grot al sinds de steentijd bekend zijn. Een lange tijd waren de grotten niet meer bekend. Sinds 1780 is de grot herontdekt door Jacobus van Zyl. Dit was een lokale boer en omdat hij de grotten heeft herontdekt is de eerste hal naar hem vernoemd. De tweede hal is pas 12 jaar later ontdekt, in 1792.
In 1930 heeft A.J.H. Goodwin, een archeoloog, een onderzoek gestart naar de grotten. Tijdens dit onderzoek zijn verschillende stenen artefacten en culturele materialen gevonden. Hierna werden de grotten steeds populairder door toeristen om te bezoeken. De eerste gids voor toeristen in de grotten werden gegeven door Johnny van Wassenaer. Hij had ook als doel om het einde van de grot te vinden. Hij is uiteindelijk 25 kilometer van de ingang gekomen. Vandaag de dag worden er nog steeds grotten gevonden die hij al beschreven had.