Kaap de Goede Hoop is een deel van het Tafelberg National Park dat zich uitstrekt van Signal Hill in het noorden tot Cape Point in het zuiden. Er wordt vaak gedacht dat Kaap de Goede Hoop het zuidelijkste punt is van Afrika. Dit is echter niet waar, want het zuidelijkste punt is Cape Agulhas, 150 km ten oosten van Kaapstad. Als troost staat er bij Kaap de Goede Hoop, het uiterste puntje van het Cape of Good Hope Nature Reserve, wel de grootste vuurtoren van het land als oriëntatie punt.

Tafelberg National Park

Kaap de Goede Hoop is één van twee wereldberoemde bezienswaardigheden binnen het Tafelberg National Park, de andere is de Tafelberg. Deze twee bekende attracties zijn het wat duizenden bezoekers naar Kaapstad trekt.

Tafelberg National Park heeft wereldwijde erkenning voor zijn rijke, gevarieerde en volledig unieke fauna en flora. Dit is de enige plaats op de planeet, waar men in een hoofdstedelijk gebied (Kaapstad) zo’n mix van rijke biodiversiteit en ongelooflijke schoonheid vindt. De meeste bezoekers aan Kaapstad beschouwen een reis naar de Kaap de Goede Hoop en Cape Point (de punt van het schiereiland van de Kaap) als een must.

Flora en fauna

In dit deel van het park staat veel fynbos, er leven meer dan 250 soorten vogels en baboons, zebra’s, elanden, red hartebeests, stuisvogles en de bontebok. Er zijn tal van picknickplaatsen, paden waar u kunt wandelen of mountainbiken, en tijdelijke waterplassen op bijna afgelegen stranden.Het kan behoorlijk guur zijn in het meestal winderige reservaat, maar het uitzicht is altijd prachtig en de stranden zijn bijna altijd verlaten. Een wandeling vanaf Gifkommetjie en Platboom Beach, aan de westkust (waar het goed windsurfen is), is een aanrader, of volg de afslag naar Bordjiesdrif of Buffelsbaai aan de oostkust, waar u kunt zwemmen of zelfs een braai (barbecue) bereiden; Hier kunt u ook de overblijfselen zien van meer dan 20 schepen die op de kust zijn geslagen.

Geschiedenis

Kaap de Goede Hoop was vroeger al een belangrijk punt. Bedenk hoe men deze punt in de jaren 1500 rondde, een hele prestatie. Zeker gezien de sterke stroming en harde wind. Bartholomeus Diaz was de eerste Europese schipper die rond de Kaap voer. Dit gebeurde in 1488. Deze zeevaarder noemde de kaap ‘Cape of Storms’. Later hernoemde John || van Portugal de kaap tot Kaap de Goede Hoop. Kaap de Goede Hoop is een baken voor zeevarenden en wordt  nog steeds “The Cape” genoemd net zoals zeelieden dat in vroeger dagen deden.

De Khoikhoi bevolking was de originele bevolking van het gebied rondom de kaap. Dit veranderde toen in 1652 de Nederlanders kwamen. De Nederlandse kolonel Jan van Riebeeck startte er een bevoorradingsstation voor de VOC schepen die van Nederland naar India en terug voeren. Dit bevoorradingsstation groeide uiteindelijk uit tot het Kaapstad zoals wij dit vandaag de dag kennen.

Legendes

Volgens legendes is Kaap de Goede Hoop de thuisbasis van ‘The Flying Dutchman’. Het is naar verluid een schip dat bemand was met gekwelde en verdoemde spookachtige matrozen. Het schip zou gedoemd zijn om door de gevaarlijke wateren te varen rondom de kaap, maar zou er nooit in slagen om aan land te komen en langs de kaap te komen.

Kaap de Goede Hoop Zuid-Afrika
Kaap de Goede Hoop Zuid-Afrika
Cape of Good Hope, Baboons
Cape of Good Hope, Baboons
Cape Point, Zuid-Afrika
Cape Point, Zuid-Afrika
Table Mountain National Park, Cape Point, Zuid-Afrika
Table Mountain National Park, Cape Point, Zuid-Afrika