Knysna is een natuurlijk paradijs in Zuid-Afrika met weelderige, inheemse bossen, rustige meren en gouden stranden. Het is een van de bekendste plaatsen langs de Garden Route. De stad werd in 1804 gesticht. Het ligt aan de oevers van een adembenemende mooie lagune, nu een beschermd zeewaterreservaat. Stranden, meren, bergen en rivieren bieden een eindeloze kans om te ontspannen. In het centrum van de stad zorgen winkeltjes, markten en bruisende cafés voor de gezelligheid.

Knysna Elephant Park

Het Knysna Elephant Park biedt een zeldzame kans om dichtbij deze zachte reuzen te komen. In een gecontroleerde, vrije omgeving leven de olifanten in het hart van de Garden Route in Zuid-Afrika. De olifanten in het Knysna Elephant Park zijn veelal wees olifantjes uit het Kruger National Park. Het park biedt deze olifanten een prima onderdak. Hier hebben de olifanten een vrij bereik tot 60 hectare van het reservaat. Hier is veel voor hen te eten, een aantal grote bomen om tegen aan te schuren en twee grote meren om in te zwemmen en van te drinken.

De vegetatie in het Knysna Elephant Park is een mengsel van het inheemse Kaapse Fynbos en grasland. In de omringende gebieden staan pijnbomen. De verzorgers van de olifanten leiden de olifanten regelmatig in de ochtend en avond door de bossen en plantages voor een interessante variëteit en toevoeging aan hun dieet. ‘s Nachts gaan de olifanten naar een onderkomen. De olifanten worden ’s nachts gevoed met een eiwitrijke pap en takken. Hun onderkomen is bedekt met zaagsel en zorgen voor een comfortabel bed om op te slapen.

In de ochtend worden ze gevoed met de eiwitrijke pap en trekken ze naar het eerste meer om water te drinken. Het onderkomen wordt schoongemaakt en klaar gemaakt voor de avond. De baby olifanten worden met flesjes gevoed. Aan de baby melk worden vitamines en mineralen toegevoegd. Ze hebben elk een verzorger nodig die altijd bij hen blijft. De olifanten verzorgers zijn gekwalificeerde verzorgers en houden een waakzaam oog op de kudde.

Outeniqua bergketen

De stad Knysna wordt omringd door de Outeniqua bergketen, en door de inheemse bossen van het 21 km lange mariene reserve, ook wel de  ‘Lagoon’ genoemd.

Knysna Heads 

De Knysna Heads verbindt bij het plaatsje Knysna de provincies van de Oost-Kaap met de West-Kaap. De Heads gaat langs een aantal populaire vakantiedorpen; zoals Nature’s Valley, Plettenberg Bay, Knysna, George en Mossel Bay. De Knysna Heads zijn twee enorme rotspartijen aan weerszijden van de ingang van de lagune Dit is een beroemd oriëntatiepunt langs de beroemde Garden Route. De toegang tot de lagune vanaf de Indische Oceaan is heel smal en menig schip is hier door de kracht van het water op de rosten geslagen en vergaan.

De oostelijke klif van Knysna Heads is gemakkelijk bereikbaar met de auto en heeft veel spectaculaire uitkijkpunten met uitzicht op het kanaal, de Indische Oceaan, de Lagoon en de monding, en de Outeniqua-bergen. Het uitzicht vanaf de top van de kliffen is prachtig. De westelijke klif is alleen met de veerboot te bereiken en is onderdeel van het Featherbed Nature Reserve. Hier kunt u verschillende excursies maken.

De Knysna Heads zijn het symbool van de stad en vormen de toegang tot de Lagoon. De Lagoon is bekend om de oesters die hier gekweekt worden. Voor de oesterliefhebbers de ideale plek.

Activiteiten

In de omgeving van Knysna zijn verschillende activiteiten en bezienswaardigheden

  • Avontuurlijke sporten
  • Lagoon cruises
  • Vogels kijken – en de Knysna Loerie proberen te ontdekken
  • 3 geweldige golfbanen
  • Extravagante kunst
  • Geweldig winkelen
  • Wining en dineren en een overvloed aan zeevruchten, waaronder de bekende Knysna-oesters.

Naast de Knysna Heads zijn ook de oesterkwekerij, de goudmijnen van Millwood en het Featherbed Nature Reserve een bezoek waard . Vanuit Knysna worden ook boot tochten georganiseerd waarbij u met een beetje geluk walvissen, dolfijnen en haaien kunt observeren.

Knysna panorama (@Knysna Tourism), Zuid-Afrika
Knysna panorama (@Knysna Tourism), Zuid-Afrika
Knysna uitgestrekte stranden (@ Knysna Tourism)
Knysna uitgestrekte stranden (@ Knysna Tourism)
Knysna Fynbos Mountains
Knysna Fynbos Mountains
Boot cruise in baai Knysna (@ Knysna Tourism)
Boot cruise in baai Knysna (@ Knysna Tourism)