Outeniqua Nature Reserve ligt niet ver van de plaats George langs de Garden route in het hart van het Outeniqua gebergte in Zuid-Afrika.Het 38.000 hectare grote Outeniqua Nature Reserve vormt, vanwege zijn regelmatige regenval, een natuurlijk barrière tussen de groene Garden Route en de dorre kleine Karoo. De bergen met inheemse bossen veranderen aan de zuidkant in hellingen die rustig naar de kust rollen. Het Outeniqua Nature Reserve is bijzonder aantrekkelijk in september en oktober wanneer veel proteas en ericas in bloei staan.
Terwijl de kant van het Outeniqua Nature Reserve die naar het achterland leidt naar de Klein Karoo met de Swartberg, de thuisbasis is van vetplanten en andere stevige planten die de bijna woestijnomstandigheden van dit prachtige deel van het land kunnen weerstaan. De weersomstandigheden in de bergen zijn onvoorspelbaar. Het klimaat is over het algemeen heet tot matig met een gemiddelde zomertemperatuur van 20,5 ° C. De wintertemperaturen kunnen dalen tot onder de 5 ° C en in de winter kan er sneeuwval op de hogere toppen optreden. Zware mist is heel veel voorkomend fenomeen.
Wildlife in het reserve
In het Outeniqua Nature Reserve leven verschillende diersoorten, waaronder klipspringer, grey reebok en talrijke kleine knaagdieren en het luipaard. Vogels die men hier kan zien zijn grote roofvogels, zoals de Verreaux’s eagle en de kleine vogels zoals de Cape sugarbird. In het reservaat liggen verschillende wandelroutes die allen prachtig zicht geven op het Outeniqua gebergte; een ongelooflijk uitzicht over land en zee. Deze paden hebben een rijke geschiedenis. Enkele van de eerste paden zouden zijn gebruikt door kolonisten en ontdekkingsreizigers. Ossenwagens zijn te zien in de rotstekeningen, een indicatie hoe moeilijk het moet zijn geweest de bergen over te steken.
De Outeniqua Pass
De Outeniqua Pass is een relatief nieuwe pas, die de kuststad George met Oudtshoorn en het Klein Karoo verbindt. De pas werd aangelegd in de periode 1942 – 1951 om is een alternatief voor de smalle en steile Montagu Pass. De pass is sindsdien meerdere keren aangepast en gemoderniseerd en het grootste deel van de verkeersstroom tussen de twee steden en de Langkloof gaat tegenwoordig over deze pas. Vallende rotsen en ongelukken met vrachtwagens versperren de doorgang van tijd tot tijd. De hogere passages zijn onderhevig aan zware regenval en dichte mist met een zicht van minder dan een paar meter kunnen de doorgang bemoeilijken. Onder deze omstandigheden is deze pas gevaarlijk, vooral door de hoeveelheid commercieel verkeer wat over de pas gaat.
De pas heeft 40 bochten waarvan vele haarspeld bochten zijn. De weg is prima, maar het is raadzaam om u aan de snelheid te houden die is aangegeven om veilig over de pas te komen. Voor het zuidelijk verkeer zijn er een aantal prachtige uitzichtpunten over het Outeniqua Nature Reserve. De derde van de top is bijzonder indrukwekkend, ook wel ‘The 4 passes’ genoemd. Vanuit dit uitkijkpunt zijn de vier passen zichtbaar, waarvan er een bijna 200 jaar oud is. De pas heeft een hoogtevariatie van 581 meter en is 13,3 km lang.