Het Swartberg Nature Reserve in Zuid-Afrika is een smalle strook van 121.000 hectare. Het verdeelt de Grote en Kleine Karoo en het ligt tussen Prince Albert en Oudtshoorn. Samen met het Gamkapoort Nature Reserve en het Towerkop Nature reserve (wat niet open is voor het publiek) functioneren de drie reserves als een groot bergachtig gebied van 180 000 hectare. De Swartberg Pass deelt het reservaat bijna in tweeën.

Werelderfgoed site

Het Swartberg Nature Reserve staat op de werelderfgoedlijst. Het is één van de acht regio’s die collectief de Kaapse Bloemstreek beschermen. Daarbij staat het park bekend om zijn biodiversiteit. Het geeft een gevoel van uitgestrektheid, en ademt een rustige sfeer die bij wandelaars past, of bij diegenen die een rustige picknick- en braaiplek in het reservaat zoeken. De rivier de Gamkapoortdam, in de noordwestelijke hoek van het reservaat, biedt ruime mogelijkheden om te vissen, kanoën en zeilen. In het reservaat kunt u de beroemde Swartberg Nature Reserve wandelroute lopen. Dit is een driedaagse wandelroute die wandelaars naar het hart van het ongerepte berg fynbos brengt. Onderweg vindt u grotten vol San-rotstekeningen en overnachtingshutten in Ou Tol en Bothashoek. Geniet van het uitzicht op de Cape Fold Mountians.

Swartberg Pass

De Swartberg bergketen vormt een scheiding tussen het Groot Karoo en het Klein Karoo. Vroeger, als iemand aan de andere kant van de bergketen wilde komen, ging men om de bergen van het Swartberg Nature Reserve heen. Later zijn mensen toch deze lange tocht gaan inruilen voor een gevaarlijkere routen over de bergen heen. Uiteindelijk heeft Thomas Baine hier een weg gemaakt, de Swartberg Pass.

De Swartberg Pass is een 27 kilometer lange weg. Er zijn veel haarspeldbochten. De top ligt op 1.583 meter hoogte en het heet toepasselijkerwijze ‘De Top’. Onder de Zuid-Afrikanen is dit een populaire route om te rijden.

Gamkaskloof

Gamkaskloof, ook bekend als Die Hel, ligt geïsoleerd in het Swartberg Nature Reserve de wig van het Gamkaskloof vallei ten zuiden van de rivier. Een culturele historische site die jarenlang onontdekt is geweest. De vallei heeft nu negen gerestaureerde historische sites, evenals campings die alleen via de Swartberg Pass te bereiken zijn.

Beste reistijd Swartberg Nature Reserve

Dit natuurreservaat is het hele jaar door mooi om te bezoeken. In de winter (dus onze zomer) zijn de toppen van de Swartberg Pass wel eens bedekt met sneeuw. In de lente en zomer (dus bij ons de herfst en winter) bloeien er vele bloemen in het Swartberg Nature Reserve wat een prachtig gezicht is.

Swartberg Pass, Zuid-Afrika
Swartberg Pass, Zuid-Afrika
Bloesem in Swartberg Nature Reserve Zuid-Afrika
Bloesem in Swartberg Nature Reserve Zuid-Afrika
Cactussen in Swartberg Nature Reserve Zuid-Afrika
Cactussen in Swartberg Nature Reserve Zuid-Afrika