De Tafelberg heeft altijd zijn krachtige en charismatische aantrekkingskracht uitgeoefend. De berg is betoverend en verwonderd. De weg naar de top is nog nooit zo makkelijk geweest. Eeuwenlang kon de Tafelberg alleen door een handje vol dappere en ondernemende mensen beklommen worden. Deze bijzondere berg in Zuid-Afrika is nu voor iedereen te bewonderen door de kabelbaan.

De Tafelberg maakt onderdeel uit van het Table Mountain National Park. Dit Park bestaat uit 3 secties. Hier valt ook Kaap de Goede Hoop onder. Daarbij staat dit park op de Werelderfgoedlijst.

Hiken

Een populaire activiteit in Kaapstad is om de Tafelberg op te klimmen. Er zijn vele verschillende routes. De meest populaire zijn de Pipe Track, Plattekip Gorge, Woodstock Caves, Skeleton Gorge en de Kasteelspoort. Dit is een avontuurlijke manier om naar de top te geraken. 

Een andere manier om van de Tafelberg te genieten is door andere heuvels van Kaapstad te beklimmen zoals Signal Hill of Lion’s Head. Vooral de beklimming van Lion’s Head is populair. Het is een 2 uur durende tocht naar boven op een uitdagend pad. Eenmaal op de top heeft u prachtig uitzicht over Kaapstad. Ook is het een perfecte plek om de Tafelberg in vol ornaat te bewonderen.

Geschiedenis

Rond 1875 hadden enkel prominente burgers van de Kaapstad (en misschien ook enkele minder sportieve) voorgesteld een spoorlijn naar de top te introduceren. Plannen om het voorgestelde spoor aan te leggen waren in volle gang tot de Anglo-Boere-oorlog uitbraak en de plannen werden stop gezet.

In 1912 werd het verlangen om makkelijk toegang te krijgen tot de top van de Tafelberg zo sterk dat de gemeenteraad in Kaapstad opdracht gaf aan een ingenieur om de verschillende transportopties naar de top te onderzoeken. De ingenieur, meneer H.M. Peter, stelde dat een kabelbaan van Oranjezicht door de Platteklip-kloof, de meest geschikte optie zou zijn. Er werd gestemd en met overgrote meerderheid door de inwoners van Kaapstad goedgekeurd. Dit ondanks de kosten van 100.000 pond (in 1913).Het Tafelberg project werd nogmaals uitgesteld door een oorlog; deze keer door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).

Kabelbaan

In 1926 werden de plannen om een kabelbaan te maken nieuw leven ingeblazen door een Noorse ingenieur, Trygve Stromsoe. Het plan viel in goede aarde bij een groep vooraanstaande lokale zakenlieden. Het idee dat een makkelijke route uiteindelijk een realiteit zou worden, trok ze samen. Hierdoor kon de bouw van de Tabel Mountain Aerial Cableway Company (TMACC) gefinancierd worden. De bouw begon kort daarna en het project werd relatief snel afgerond. Op 4 oktober 1929 verrichtte de burgemeester van Kaapstad, Rev A J S Lewis, de officiële openingsceremonie die door meer dan 200 gasten werd bijgewoond.

Sinds de opening in 1929 hebben meer dan 16 miljoen mensen de reis naar de top van de Tafelberg gemaakt. De kabelbaan naar de top van de Tafelberg is sindsdien een oriëntatiepunt in Kaapstad geworden. Vooraanstaande bezoekers van Kaapstad, waaronder koning George VI en koningin Elizabeth II, Oprah Winfrey, Sting, Stefi Graf, Arnold Schwarzenneger, Magaret Thatcher, Prince Andrew, Micheal Schumacher, Brooke Shields, Micheal Buble, Tina Turner, Jackie Chan, Dolores O’Riordan, Skunk Anansie en Paul Oakenfold zijn met de kabelbaan naar de top gegaan. 

In 1993 heeft Dennis Hennessy, de zoon van een van de oprichters van TMACC, het bedrijf verkocht. De nieuwe directeuren hebben onmiddellijk een upgrade naar de bestaande Tafelberg-infrastructuur ingang gezet. Naast het upgraden van de restaurants en machines, werden nieuwe cabines gekocht. In tegenstelling tot hun voorgangers hebben de nieuwe cabines een draaiende vloer die passagiers een 360 graden uitzicht biedt op de stad en de Tafelberg.

De werkzaamheden voor de upgrade begonnen in januari 1997 en  hebben kranen en grote helikopters die bouwmaterialen vervoerden voor meerdere maanden de berghorizon gedomineerd. De nieuwe kabelbaan werd geopend op 4 oktober 1997, dezelfde dag als de oorspronkelijke lancering, bijna 70 jaar eerder. De Table Mountain Aerial Cableway Company vierde zijn 83 jarig bestaan in 2012 en blijft de meest populaire toeristische attractie in Kaapstad!

Tafelberg bij Kaapstad
Tafelberg bij Kaapstad
Kabelbaan naar Tafelberg bij Kaapstad in Zuid Afrika
Kabelbaan naar Tafelberg bij Kaapstad in Zuid Afrika
Bovenop de Tafelberg, Kaapstad, Zuid-Afrika
Bovenop de Tafelberg, Kaapstad, Zuid-Afrika
Uitzicht op Tafelberg vanaf Lions Head, Kaapstad, Zuid-Afrika
Uitzicht op Tafelberg vanaf Lions Head, Kaapstad, Zuid-Afrika