Bosscher was in Brussel om de tiende verjaardag van de samenwerking tussen de Vlaamse en Malawische overheid te vieren. Tijdens de viering kondigde Vlaams minister president Geert Bourgeois ook een nieuwe overeenkomst aan voor de periode 2019-2023.

Tien jaar samenwerking

Malawi ligt in Oost-Afrika en heeft iets meer dan 18 miljoen inwoners. Het land heeft erg te lijden onder extreme klimatologische omstandigheden zoals hevige regen en droogte. Als een gevolg daarvan zijn de landbouwoogsten al seizoenen lang onzeker en heerst voedselonzekerheid voor miljoenen. Maar er is ook positief nieuws te melden.

“Het onafhankelijke midterm-rapport dat vorig jaar is verschenen over de samenwerking tussen onze beide landen was zeer positief”, zegt Bosscher. “We kregen het advies om de ingeslagen weg, waarbij we prioriteit geven aan landbouwvoorlichting en het versterken van boerengroepen, zeker aan te houden. De geboekte resultaten zijn concreet en hoopvol. De impact op de lokale bevolking is groot.”

Boerenradio

“De boerenradio is een voorbeeld van een oplossing die eenvoudig lijkt maar een groot verschil heeft gemaakt in het leven van duizenden landbouwers in Malawi”, zegt Bosscher.

Farm Radio Trust is een lokale ngo die nationale en lokale radiostations op het platteland ondersteunt. Via uitzendingen over landbouw wordt getracht bewustzijn te creëren over gezonde voeding. Maar evengoed te informeren over de nadelen van monocultuur, of over een nieuw soort zakken die hermetisch afsluitbaar zijn zodat de oogst beter bewaard blijft. “Ook belangrijk is de informatie die ze bijvoorbeeld verschaffen over verkoopmogelijkheden en op die manier verschillende markten kunnen linken”, zegt Bosscher.

“Die informatie wordt verspreid via de radio en dat wordt aangevuld met landbouwvoorlichtingswerkers die met de fiets of bromfiets afgelegen dorpen bezoeken om bijkomende vragen te beantwoorden. Ze promoten onder meer ook de callcenters waar boeren snel een antwoord op een acute vraag kunnen krijgen.”

Gebruik van WhatsApp

“Ook het gebruik van WhatsApp is iets waar we verder op willen hameren omdat het snelle communicatie mogelijk maakt”, zegt Bosscher. “Dit soort projecten heeft de Vlaamse overheid sterk ondersteund en de impact ervan is groot. De uiteindelijke bedoeling is dat al die landbouwvoorlichtingsprojecten goed op mekaar afgestemd geraken en ze uiteindelijk deel worden van een strategie”.

De Vlaamse Overheid heeft in totaal drie partnerlanden in Afrika waarmee het nauwe samenwerkingsverbanden opzet: Zuid-Afrika, Mozambique en Malawi. Met dit laatste land werkt Vlaanderen sinds 2007 samen. Nikolas Bosscher is sinds 2011 de afgevaardigde in Lilongwe. Hij werkte eerder al in Congo voor de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB) en in Oeganda voor Broederlijk Delen.

Voor de huidige uitvoering van de strategienota 2014-2018 voorziet de Vlaamse regering in 25 miljoen euro voor een periode van vijf jaar. De partners in Malawi zijn het ministerie van Landbouw, internationale organisaties zoals de FAO en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), en lokale niet-gouvernementele organisaties.

Bron: IPS (geplaatst op 13 september 2017)