Ledlamp houdt malariamug op afstand

Ledlampen met minder ultraviolette en blauwe straling blijken aanzienlijk minder insecten aan te trekken dan gewone ledlampen, die vooral blauw licht uitstralen. Onderzoekers van de Universiteit van Californië stelden dat vast samen met collega’s van de Nederlandse lampenproducent Philips.

De vaststelling biedt interessante perspectieven voor huizen zonder ramen, zoals in Afrika. Het elektrische licht trekt daar muggen aan, en muggen verspreiden malaria. Met aangepaste verlichting zouden de huizen een stuk minder aantrekkelijk worden voor de insecten.

Insectenvallen

Bij het Amerikaanse onderzoek plaatste men insectenvallen op verschillende plaatsen in de stad en op het platteland, in en rond Los Angeles. Bij de ene groep vallen plaatste men commerciële ledlampen, bij de andere groep ledlampen met minder ultraviolet en blauw licht. In de vallen bij aangepast licht kwamen 20 procent minder insecten terecht.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks meer dan 600.000 mensen aan malaria. De meeste slachtoffers zijn jonge kinderen in Afrika.

Een vaccin bestaat tegen malaria nog steeds niet. Het belangrijkste wapen blijft daarom preventie. Vooral via binnenhuissprays en muskietennetten die met insecticide zijn behandeld, houdt men nu insecten op een afstand.

Bron: AfrikaNieuws, gepubliceerd op 16 april 2015