Rotstekeningen in Afrika
Rotstekeningen geven een kijkje in hoe onze voorouders uit de prehistorie leefden in Afrika. Vaak duizenden jaren oud, zijn de rotstekeningen een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van het land. Soms staan de locaties zelfs op de UNESCO wereld erfgoedlijst. In deze blog vertellen wij over 4 verschillende locaties met rotstekeningen.
Twyfelfontein – Namibië
De eerste locatie met rotstekeningen is in Twyfelfontein, Damaraland in Namibië. De tekeningen hier zijn ongeveer 5.000 jaar oud. Er zijn vooral dieren gegraveerd in het harde steen. Deze manier, het graveren, is bijzonder, want de meeste rotstekeningen zijn gemaakt met houtskool of pigment. In de regio van Damaraland zijn maar liefst 2.500 rotstekeningen gevonden. De tekeningen zijn vooral van de dieren die in deze regio ook voorkomen. Denk dan aan neushoorns, giraffen en leeuwen. Er staan ook antilopensoorten op die al zijn uitgestorven.
De gravures zijn op beschutte plekken aangebracht. Dus bijvoorbeeld in spelonken of onder overhangende rotsen. De betekenis van de tekeningen is onbekend maar gidsen die u de tekeningen laten zien vertellen wel over mogelijke betekenissen en leiden u naar de best bewaarde tekeningen.
Klik hier voor meer informatie over Damaraland.
Tsodilo Hills – Botswana
In het noord-westen van Botswana liggen de Tsodilo Hills. Het is het gebied van de San Bosjesmannen en de Hambukushu. De heuvels zijn een heilige plek voor de bevolking en daarom is het niet vreemd dat hier rotstekeningen gevonden zijn. Er zijn er zo’n 4.000 gevonden en sommige dateren van 800 tot 1.300 jaar voor Christus.
Verschillende wandelpaden leiden u langs verschillende rotstekeningen. Er zijn tekeningen van mensen en dieren zoals zebra’s. Deze beelden zijn niet veel verrassend. Beelden van pinguïns en walvissen zijn echter wel onverwacht. Dit doet vermoeden dat de Bosjesmannen contact hadden met andere stammen en mensen verder weg.
Lees hier meer over de Tsodilo Hills.
Nyero – Uganda
Ook in Nyero, 250 kilometer van de hoofdstad Kampala in Uganda, bevinden zich bijzondere rotstekeningen. Deze tekeningen behoren tot de belangrijkste rotstekeningen in Uganda. De rotstekeningen dateren uit 1.250 voor Christus en ze stammen af van de Late Steentijd jager-verzamelaars. Er zijn in totaal 6 locaties waar de rotsschilderingen zijn gevonden.
De tekeningen die hier te zien zijn hebben vooral geometrische vormen in het rood en wit. Er zijn bijvoorbeeld L-vormen, cirkels en kruizen. Er wordt gedacht dat de locaties van de tekeningen heilige plaatsen zijn geweest voor de mensen toen. Er zouden offers zijn gebracht op die locaties om te bidden voor regen, zegeningen en geluk.
Benieuwd naar hoe een bezoek aan Nyero in uw reis zou kunnen passen? Neem dan contact met ons op.
Matopos – Zimbabwe
Zimbabwe heeft ook vele rotstekeningen, zo ook hier in de Matopos. De Matopo Hills zijn heuvels van graniet ten zuidoosten van Bulawayo. De valleien tussen de heuvels worden ook wel gezien als plekken waar de geesten van de overleden stamhoofden van de Ndebele stam voortleefden. De rotstekeningen zijn verscholen in grotten zoals de Bambata en Nswatugi grot en worden geschat uit de Steentijd te komen.
Het is lastig om zelf de grotten te vinden waar de rotstekeningen zich bevinden. Daarom raden wij aan om dit met een gids te doen. Deze gids kan u dan ook inzicht geven in het belang van de Matopo Hills vandaag de dag, want ook nu nog is dit een belangrijke plek voor de lokale bevolking. De heuvels worden nog steeds als heilig beschouwd en zijn verbonden met verschillende traditionele en sociale evenementen.
Wilt u de Matopos inpassen in uw reis? Zie hier hoe Arianne en Christophe dit in hun reis hebben toegevoegd en hoe zij hun reis hebben ervaren.
reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan