Als je je aan het oriënteren bent om op reis te gaan naar Namibië, is de kans groot dat je leest over de Namib woestijn. Het is de oudste woestijn ter wereld en beslaat een enorm groot oppervlak van Namibië.

In de Namib woestijn ervaar je stilte, ruimte en rust, verzengende hitte tussen de rode zandduinen en prachtige zonsondergangen. In deze blog lees je alle tips om van jouw bezoek aan dit mooie gebied in Namibië een hoogtepunt van jouw reis te maken. 

Voor wie is de Namib woestijn leuk om te bezoeken?

Een bezoek aan de Namib woestijn is een aanrader voor iedereen die de overweldigend mooie natuur van Namibië zelf wil ervaren. Dit geldt voor fotografen en natuurliefhebbers die de gevarieerde landschappen met alle kleuren en contrasten willen bewonderen. Ook wildlife is hier te vinden. Denk aan de kameleon, spinnen en andere woestijndieren. Het is erg leuk om met je gezin mee te gaan op een excursie met een gids. Zo maken je kinderen op een interactieve manier kennis met het leven in de woestijn. Doe je liever iets actiefs na een lange selfdrive rit? Dan is dit gebied ook perfect voor een hike naar de top van de hoge duinen. 

Al met al is een bezoek aan de Namib Woestijn aan te raden voor:

  • Natuurliefhebbers
  • Families met kinderen
  • Fotografen
  • Actievelingen

Wat zijn de mooiste gebieden van de Namib woestijn?

De Namib woestijn bestrijkt een groot oppervlak in Namibië. Het is dus handig om van tevoren te weten waar je heen wil. Het meest populaire gebied is het Namib Naukluft National Park. Hierin vind je de Sossusvlei met de iconische rode duinen in Deadvlei, duin ‘Big Daddy’ en duin ‘45’. Ook vind je hier de Sesriem Canyon, een nauw ravijn van ongeveer 30 meter diep waar je kunt wandelen tussen indrukwekkende rotswanden.

Een ander gebied dat van de Namib woestijn bevindt zich bij de kustplaats Swakopmund. Hier kan je in het Dorob National Park bezoeken. Dit gebied staat bekend om zijn goede educatieve tours en avontuurlijke activiteiten.  

Wat is de beste reistijd om de Namib woestijn te bezoeken?

De Namib woestijn is eigenlijk het hele jaar door prima te bezoeken. Het klimaat is over het algemeen warm en droog. Alleen in de nacht kan het in bepaalde seizoenen kouder worden. In plaats van te kijken naar in welk jaargetijde de Namib woestijn te bezoeken, kun je beter kijken naar welke tijd van de dag je de woestijn wilt bezoeken. Het is handig vroeg op te staan, zodat je de ergste warmte op het midden van de dag voor bent. Je pakt dan ook nog eens mee dat je kunt genieten van de kleuren van de zonsopgang. 

Het verschil tussen de jaargetijden is klein, maar je kunt grofweg het volgende aanhouden. Het droge seizoen, dat loopt van mei tot en met november, is goed voor iets koelere temperaturen en sterrenfotografie. Het regenseizoen, dat loopt van december tot en met april, is jouw beste kans op de woestijnbloemen te zien bloeien. 

Wil jij het mooiste van de Namib woestijn zelf ook ervaren? Deze reissuggestie van een 9-daagse reis in Zuid-Namibië geeft je een mooi beeld van hoe een bezoek aan de Namib woestijn in jouw reis zou kunnen passen.  

Weten hoe onze reizigers de Namib woestijn hebben ervaren? Onze reiziger Karine schreef dit in haar reisverslag: “Dit werd meteen het meest bijzondere plekje van de hele trip!” 

Auteur: Rob Sijm, oprichter en eigenaar Mambulu! Safaris With A Difference

Namibië reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan
Ballon safari boven Namib woestijn in Namibië
Ballon safari boven Namib woestijn in Namibië
Hoge zandduinen van Sossusvlei Namibië
Hoge zandduinen van Sossusvlei Namibië
Namib Desert Gecko bij Swakopmund Namibië
Namib Desert Gecko bij Swakopmund Namibië