Familiereis Zuid-Afrika Kaapstad en Garden route

Eind december 2021. We zitten in Nederland weer in een lockdown als de eerste plannen ontstaan om in maart 2022 naar Zuid-Afrika te gaan. En wie bel je als je een reis naar Afrika wil maken: buurman Rob natuurlijk! De afgelopen jaren hebben we heel wat fijne reisjes langs zien komen op de social media en iedere dag lopen we langs de auto met het logo van Mambulu! Safaris. De tijd is rijp om onze achterbuurman bij onze reisplannen te betrekken! Rob reageert meteen enthousiast en we spreken begin januari af om de eerste contouren van de reis te schetsen. Onze wensen worden op een rijtje gezet en Rob presenteert een paar dagen later een eerste reisvoorstel. Prachtig vormgegeven en op maat voor onze wensen met een aantal opties waar we uit kunnen kiezen. We zijn nu al blij verrast! 

Intussen is het besluit genomen dat ook mijn moeder van 80 reisgenoot wordt. Bijzonder dat ze meegaat! Dochter Sabine is al in Kaapstad en zal ons de eerste twee weken vergezellen. In overleg met ons vieren maken Rob en Marja ons reisvoorstel definitief en vertrekken we op 9 maart voor ruim 2,5 week naar Zuid-Afrika. 

We gaan de ‘Garden-route’ rijden en starten met 4 dagen Kaapstad. Ons hotel is geweldig en ligt in een rustige buurt vlak aan zee. We hebben 2 super ruime split-level kamers met uitzicht op Lionshead, de kenmerkende berg naast de Tafelberg. En extra leuk en attent: er ligt een welkomst briefje van Rob en Marja in onze kamer om ons een fijne reis te wensen!

We genieten van de stad, bezoeken Waterfront, Bo Kaap en maken een indrukwekkende tour over Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten. Wonder boven wonder maakt de regen plaats voor zon waardoor we ook nog de Tafelberg bezoeken. Ondanks de hutjes en zwervers die je hier ook ziet is onze kennismaking met Kaapstad mooi en indrukwekkend. 

De volgende stop is Knorhoek, een wine estate in Stellenbosch. Met onze ruime SUV rijden we in een kleine 3 kwartier naar deze mooie groene oase. We logeren in een smaakvol landhuis in een prachtige groene omgeving. Ontbijt op t terras en wandelen langs de velden: genieten. We bezoeken twee wijnhuizen in de buurt. Bij Simonsig boeken we een wine tasting en bij Delaire Graff eten we in een prachtig restaurant met adembenemend uitzicht. Een aanrader!

De volgende stop is De Hoop Nature Reserve, een natuurgebied aan de kust. De rit ernaartoe is afwisselend en het laatste deel is over een onverharde weg. Wat een ander landschap weer!! De Hoop bestaat uit een aantal kleine groepjes huizen waar gasten en medewerkers van het natuurgebied wonen. Er is een comfortabel restaurant met een goede kaart waar we ontbijt, lunch en diner kunnen gebruiken. Het zwembad is heerlijk we wisselen birdwatch tours en marine walks met een gids af met luieren aan het zwembad, lezen en spelletjes doen. Wat een heerlijke rust hier!

Oudtshoorn, land van de struisvogels, staat als volgende bestemming op ons reisplan. Prachtige vlaktes en bergketens wisselen elkaar af op de weg ernaartoe: wat een afwisselend land is dit toch! Leuk om te doen: Cango Caves en en tour over de struisvogelfarm. Hotel La Plume was geweldig: geweldig ruime kamers, mooi zwembad en je kan er ook heerlijk eten. Een aanrader!!

We rijden 2 dagen later weer richting de kust naar Storms River Mountain Rest Camp. We logeren in een echte blokhut met uitzicht op een ruige zee. Er hangt zeemist die gelukkig de volgende dag is opgetrokken. Je kan hier prachtig wandelen en onder andere een mooie tocht naar een aantal hangbruggen maken die over de monding van de rivier naar de zee zijn gemaakt. Trap op, trap af, en dat heel veel keer met als beloning een mooi uitzicht: daar doen we het voor!

Sabine zetten we af in Port Elizabeth en we rijden door naar Addo Elephant National Park, een natuurreservaat met, jawel, heel erg veel olifanten. En die laten zich gelukkig in grote getalen zien. Wauw, wat een imposante dieren. We doen een ‘sunset’-tour en dat blijkt een ideale tijd voor de olifanten om zich te laten zien. Volgens onze gids lijkt het of alle olifanten besloten hebben om onze kant op te komen vanavond: wat een aantallen!!! We genieten volop van deze prachtige dieren en maken, natuurlijk, heel veel foto’s. De volgende dag rijden we met onze eigen auto over de goed verharde wegen naar de zuidelijke uitgang van het park. Zo komen we mooi uit voor de weg naar onze volgende en laatste bestemming: Kariega Private Game Reserve.

Onderweg komen we geen eettentjes tegen, dus rond half 3 rijden we hongerig het park op. We worden begroet door een groepje giraffen en even later door een vriendelijke host van Kariega met 3 welkomstdrankjes. Dat blijkt een vaste gewoonte te zijn iedere keer als je aankomt: zo leuk! We verblijven in de heerlijke Ukhozi Lodge waar we 2 suites hebben met, jawel, een plungepool. We zijn hier ‘all-inclusive’ en we kunnen gelukkig nog genieten van een late lunch. Die hebben we ook wel nodig, want om 16.00 uur vertrekken we op onze eerste safari. We maken kennis met ranger John en 2 andere stellen die onze reisgenoten zijn de komende dagen op safari.

Kariega is overweldigend mooi. Vlaktes, bos, rivieren en bergen wisselen elkaar af. Het terrein van deze game reserve is enorm groot en naast het stuk waar wij doorheen kunnen rijden wordt er nog veel gebied ‘vrijgelaten’ voor de dieren die hier leven. We maken 2 safari’s per dag in een open jeep. De eerste om tussen 6 en 9 uur in de ochtend en de tweede van 4 tot 7 uur in de middag/avond. We zien 4 van de big five: de luipaarden zijn hier behoorlijk schuw en daarom worden ze minder vaak gezien. Niet getreurd: we worden rijkelijk beloond door alle andere prachtige dieren die hier leven. Bijzonder om zo vlak voor de jeep de leeuwen, olifanten, buffels, zebra’s, giraffen, neushoorns en nog heel veel meer dieren langs te zien lopen. Na iedere safari worden we getrakteerd op een heerlijk ontbijt of diner en tussendoor is het goed toeven aan de infinity pool en op de vele terrassen. We kunnen hier wel weken blijven!

Helaas komt ook aan deze paradijselijke ervaring een einde en zo rijden we op vrijdagmiddag weer richting Port Elizabeth voor de terugtocht. Wat een onvergetelijke reis was dit. Rob en Marja hebben het voor elkaar: we zijn ‘in love’ met Afrika, dus dit zal niet onze laatste reis zijn.

Annieke, Bart, Sabine en Liesbeth,
Bennebroek

V&A Waterfront in Kaapstad
V&A Waterfront in Kaapstad
Strandwandeling bij De Hoop Nature Reserve
Strandwandeling bij De Hoop Nature Reserve
Olifanten in Addo Elephant National Park
Olifanten in Addo Elephant National Park
Game drive in Kariega Private Game Reserve
Game drive in Kariega Private Game Reserve