Welkom in hét ultieme safari land!

Botswana is een van de meest veelzijdige safari bestemmingen in Afrika met grote hoeveelheden wildlife en ontzettend gevarieerde landschappen. Tijdens deze thuis safari maakt u kennis met de indrukwekkende landschappen, de prachtige en adembenemende uitzichten en de unieke bewoners van het land.

De wondere waterwereld en groene oase, wat de Okavango Delta is, achter ons latend, gaan we vandaag verder over land naar het noordoosten van Botswana. We gaan dieper en dieper de Afrikaanse bush in, rijden door de prachtige, afwisselende gebieden en slapen op kleine campsites midden tussen de wilde dieren.

Baby Olifantjes in Chobe National Park, Botswana
Baby Olifantjes in Chobe National Park, Botswana
Grote Olifant in Savuti Botswana
Grote Olifant in Savuti Botswana
Luipaard in Savuti, Botswana
Luipaard in Savuti, Botswana
African Wild Dogs Khwai Community Area
African Wild Dogs Khwai Community Area

De Onbekende Khwai Community Area

Op onze weg naar Chobe National Park, doorkruisen we verschillende andere nationale parken voordat we bij onze eindbestemming bereiken. De eerste stop maken we in de Khwai Community Area. Als u naar de kaart van Botswana kijkt, zou u dit gebied volledig kunnen missen als u niet wist dat het bestond. Ten zuiden van Moremi Game Reserve, ligt de Khwai Community Area. Het gebied kenmerkt zicht door de afwezigheid van grenzen en hekken, waardoor de grote populatie wilde dieren vrij rond kan lopen. Doordat het park vaak wordt overgeslagen, is het er rustiger dan in de naastgelegen bekende buren.

De Khwai rivier vormt de natuurlijk grens met Moremi Game Reserve. De meeste tijd van je bezoek brengt u hier door, op zoek naar al het moois dat Khwai te bieden heeft. De rivier is een baken voor de wilde dieren zoals luipaarden die de lechwes in het hoge gras begluren; leeuwen die op de banken van de rivier hun territorium bewaken; en krokodillen in gevecht met de hippo’s om het beste stukje rivier te claimen.

Olifanten in Khwai Community Area
Olifanten in Khwai Community Area
Luipaard in Khwai Community Area Botswana
Luipaard in Khwai Community Area Botswana
Machaba camp in Khwai Community Area Botswana
Machaba camp in Khwai Community Area Botswana

De adembenemende Savuti Marsh

Het is tijd om onze spullen te pakken en op weg te gaan naar de volgende bestemming. We rijden een bijzonder deel van Chobe National Park binnen; Savuti. In het zuidwesten van dit indrukwekkende grote park, ligt dit mooie gebied. De westelijke grens heet de Magwikhwe Sand Ridge en was ooit de kustlijn van een super-meer dat ooit het grootste deel van noord Botswana bedekte. Het is moeilijk voor te stellen dat dit droge landschap ooit een enorme binnenzee was.

Het landschap van Savuti wordt gekenmerkt door een hoop dode bomen. De Savuti Marsch was ooit gevuld met water, maar ongeveer 60 jaar geleden vulden het moeras zicht onverwachts tijdens overstromingen waardoor de bomen verdronken. Sindsdien is het moeras opgedroogd en bleven de dode bomen over. Verder bestaat het landschap uit woestijnachtige uitgestrekte grasvlaktes vol wildlife. Een bijzonder afwisselend gebied dat vaak beschreven wordt als een van de beste game viewing gebieden in Afrika.

Follow the sound of the hyena

Met zo veel verschillende wilde dieren, valt er genoeg te eten voor de grote roofdieren van de savanne. Naast een grote populatie leeuwen, leven er in dit gebied veel gevlekte hyena’s. Hoewel niet de mooiste dieren die op de savanne rond lopen, zijn het wel ontzettend interessante dieren. Onderzoekers hebben ontdekt dat leeuwen wel tot 20% van hun gevangen prooien kwijt raken aan hyena’s. De hyena’s zijn opportunistische jagers en zij irriteren en bedreigen een troep leeuwen net zolang totdat ze hun maaltijd opgeven. Het is een fantastisch schouwspel om te zien. Dus hou je ogen goed open tijdens een game drive.

Daarnaast hebben hyena’s een makkelijk te onderscheiden en prachtige roep. Het is een soort gelach, dat je van ver hoort. Hyena’s zijn vooral actief in de avond en nacht, dus luister goed als u ’s avonds in uw lodge of tent ligt!

Cheetah in Savuti Botswana
Cheetah in Savuti Botswana
Kori Bustard in Savuti, Botswana
Kori Bustard in Savuti, Botswana
Olifant Ghoha Hills Savuti Botswana
Olifant Ghoha Hills Savuti Botswana

Welcome to Elephant’s Dream

We verlaten het prachtige Savuti en na een lange rit over onverharde wegen en een aantal zandwegen, bereiken we onze eindbestemming; Chobe National Park. Het op een na grootste nationale park van Botswana. We gaan op weg naar de Serondela sector van het park. Dit is het meest bekende deel en niet zonder reden; hier stroomt de Chobe rivier, die het hele jaar vol water is, en trekt honderden dieren en vogels aan. De vlaktes zijn uitgestrekt en weelderig, alleen langs de rivier bevindt zich dichtere begroeiing.

Het gebied langs de rivier wordt ook wel de Chobe Riverfront genoemd. Het strekt zich uit over ongeveer 15 kilometer. De Riverfront is met recht een van de populairste gebieden van Chobe. Zo ook voor de olifanten, ze komen hier het liefst om te drinken, te badderen, maar ook om te spelen in het water. De Chobe olifanten onderscheiden zich van anderen door hun grootte en zijn dus ook zeer imposant om van dichtbij te zien. Veel bomen die langs de oever staan hebben aanzienlijke schade opgelopen door de olifanten. De olifanten vinden het heerlijke om de bomen omver te duwen en de schors eraf te trekken. 

Sunset cruise op de Chobe Rivier

U maakt hier in Chobe prachtige game drives. Onderweg komt u vele olifanten en andere dieren tegen op weg naar de rivier. Doordat er genoeg prooien rondlopen, komen er ook vele roofdieren voor in dit gebied. Denk aan leeuwen, luipaarden en de hyena. Een andere fantastische manier om de dieren te zien, is tijdens een sunset boat cruise! U gaat met een klein bootje de machtige Chobe rivier op en ziet de dieren vanaf het water; een indrukwekkend gezicht! Geniet van uw drankje, terwijl de wereld aan u voorbij gaat en de zon ondergaat na een dag vol avontuur!

Het einde

Met deze sunset cruise komt er een einde aan onze Thuis Safari door Botswana. Een land vol contrasten; van droge dorre uitgestrekte vlaktes tot zoutpannen tot de groene oase rond de Okavango Delta. Een land waar je het avontuur aan kunt gaan en het ‘echte Afrika’ kan ervaren. Een land waar je je even helemaal alleen op de wereld kunt voelen. Een land dat je continu zal blijven verbazen.

We hopen u deze verscheidenheid te hebben laten zien en te hebben geïnspireerd voor een échte safari naar Botswana. Bekijk hier alvast de reissuggesties voor Botswana. Neem contact met ons op om alvast te sparren over hoe we uw droomreis werkelijkheid kunnen laten worden. 

Droom nu, Safari later. 

Bedankt voor het volgen van de Thuis Safari. We hopen u bij de volgende weer te zien. Blijf veilig!

neem contact met ons op reissuggesties Botswana