Welkom in hét ultieme safari land!

Botswana is een van de meest veelzijdige safari bestemmingen in Afrika met grote hoeveelheden wildlife en gevarieerde landschappen. Tijdens deze thuis safari maakt u kennis met de indrukwekkende landschappen, de prachtige en adembenemende uitzichten en de unieke bewoners van het land.

Gister bezochten we de woestijn van Botswana. Het stof van de uitgestrekte droge vlaktes, zandduinen, zoutpannen is overal gaan zitten; onze kleren, in de auto, op de camera. Daar gaat vandaag verandering in komen. Met een klein vliegtuigje vliegen we naar het hart van Botswana; de Okavango Delta!

Olifant bij Xigera in Okavango Delta Botswana
Olifant bij Xigera in Okavango Delta Botswana
Trotse leeuw in Okavango Delta Botswana
Trotse leeuw in Okavango Delta Botswana
Rondvlucht boven Okavano Delta, Botswana
Rondvlucht boven Okavano Delta, Botswana
Red Lechwes, Okavango Delta, Botswana
Red Lechwes, Okavango Delta, Botswana

Het mysterie van de Okavango Delta

De Okavango Delta is een van ’s werelds grootste mysteries van water in een woestijn. Het gebied waar de Delta ligt was ooit een deel van het Lake Makgadikgadi dat lang geleden is verdampt. Vandaag de dag mondt de Okavango rivier, die ontspringt in Angola, niet meer uit in de Indische Oceaan, maar in het zand van de Kalahari woestijn. Hier ontmoet het droge dorre land een blauw-groene wildernis van vers water, met rietvelden en torenhoge bomen. Welkom in de grootste binnenlandse delta ter wereld!

Dit unieke en bijzondere gebied is de duizendste locatie op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een belangrijk kenmerk van de Okavango Delta zijn de jaarlijkse, seizoensgebonden overstromingen. Deze beginnen midden in de zomer in het noorden en eindigen ongeveer zes maanden later in het zuiden. Deze seizoensgebonden overstromingen hebben hun piek in het droge seizoen. Dit resulteert in een uniek ecosysteem dat honderden dieren en vogels aan trekt. Het gebied is een uitgestrektheid van waterwegen, uiterwaarden, beboste eilanden en lagunes; een ware droom voor wildlife liefhebbers!

Hippo's Chobe, Botswana
Hippo's Chobe, Botswana
Carmine bee-eater langs Okavango rivier Botswana
Carmine bee-eater langs Okavango rivier Botswana
Betoverende zonsondergang Okavango Delta Botswana
Betoverende zonsondergang Okavango Delta Botswana

Let’s hop in the mokoro!

Het overgrote deel van de Okavango Delta is bedekt met water, dus een betere manier om dit prachtige gebied te ontdekken is op waterhoogte in een mokoro; een traditionele uitgehakte kano die door middel van een stok voortbewogen wordt. Dit is een eeuwenoude vorm van transportatie. De lokale bevolking gebruikte de Mokoro’s om in hun waterige ‘Delta Wonderland’ rond te reizen. 

Terwijl u in het midden van de Mokoro zit, staat de gids achterin en manoeuvreert de boot door de smalle waterwegen. Ondertussen verteld hij van alles over het gebied en wijst op alle magische dieren die voorbij komen; van rijkgekleurde kleine vogeltjes tot waterbokken tot olifanten. U dobbert langs een groep nijlpaarden en met een beetje geluk ziet u olifanten oversteken. U kunt een tocht van een aantal uren maken, maar een tocht van een aantal dagen is ook mogelijk. Een unieke manier om het gebied en het leven van dichtbij te ontdekken!

Wildlife Paradise

We verlaten het hart van de Okavango Delta, dat door David Livingstone ‘het gebied van de rivieren’ werd genoemd en gaan verder aan land. Aan de oostkant van de Okavango Delta ligt Moremi Game Reserve. Het is het eerste beschermde gebied en bedekt ongeveer 40% van de Okavango Delta. Het is een waar ongerept paradijs!

Een combinatie van droge gebieden en waterwegen is het recept voor verbazingwekkende contrasten. Stel u zich voor; savanne dieren, honderden vogels en olifanten en nijlpaarden spelend in lagunes. Moremi Game Reserve heeft prachtige landschappen van savanne, moerassen, lagunes, dichte bosgebieden (waar de luipaarden en wilde honden zich schuil houden) tot kronkelende rivieren. Het is een klein gebied maar het hele jaar rond kunt u hier fantastische game drives maken.

Game drive Moremi Game Reserve Botswana
Game drive Moremi Game Reserve Botswana
Moremi Game Reserve grote kuddes buffels
Moremi Game Reserve grote kuddes buffels
Luipaard Moremi Game Reserve Botswana
Luipaard Moremi Game Reserve Botswana

Spot jij de Big 5?

In Moremi Game Reserve heeft u de kans om de Big 5 te zien. Een aantal jaar geleden is de (witte) neushoorn geherintroduceerd in het gebied, wat het kwintet weer compleet maakt. Olifanten, nijlpaarden, buffels, gnoes, impala’s en giraffe genieten honderd uit van een duik in Moremi’s verse wateren. De bijzondere Afrikaanse wilde hond noemt Moremi zijn huis en het is dan ook fantastisch om deze slimme jagers te spotten. Vergeet ook niet omhoog te kijken, er kan zomaar een luipaard in de boom zitten, genietend van een ongestoorde maaltijd.

Onze thuis safari zit er helaas weer op voor vandaag! Morgen trekken we verder naar het noordoosten en reizen we af naar hét olifanten paradijs; Chobe National Park. Reist u dan weer gezellig mee? Tot dan!

neem contact met ons op reissuggesties Botswana