Welkom in Malawi!

Welkom in ‘het warme hart van Afrika’, Malawi. Het land dat bekend staat om zijn warme en vriendelijke bevolking en het schitterende Lake Malawi. Malawi kent een groot aantal verschillende soorten landschappen, waaronder de hooglanden en plateaus die onderdeel zijn van de Great Rift Valley. Bewonder de prachtige glooiende heuvels in het noordelijke en afgelegen Nyika Plateau. Ontdek ook de dichte bossen met beekjes en kleine watervallen in het zuidelijke Zomba Plateau. Een beklimming van Mount Mulanje, de hoogste berg van Malawi, is ook zeker de moeite waard.

In het land zijn verschillende natuurreservaten, waaronder Majete Wildlife Reserve, waar u de big 5 bewondert. Eindig uw reis aan het tweede grootste zoetwatermeer van Afrika, Lake Malawi. Het 600 km lange Lake Malawi heeft mooie witte stranden en idyllische onbewoonde eilanden. In het zoete water van Lake Malawi leven talrijke tropische kleurrijke cichliden. Een bezoek aan Malawi laat u het échte Afrika zien!

Via een mooie route rijden we uit de Lower Shire vallei naar een gebied rond Thyolo dat bekend is om z’n uitgestrekte thee plantages. Hier beginnen we ons derde en laatste deel van deze reis door Malawi.

Mount Mulanje in zuid Malawi
Mount Mulanje in zuid Malawi
Chalet op Mumbo Islands Lake Malawi
Chalet op Mumbo Islands Lake Malawi

Thyolo theeplantages

Sinds 1908 wordt in vruchtbare gebied rond Thyolo op grote schaal thee geproduceerd. De vele theeplantages geven dit gebied een rustige en verzorgde uitstraling. We bezoeken Satemwa Tea Estate. Het land, waar tabak op werd verbouwd, werd ruim een eeuw geleden gekocht door Scott Maclean Kay. Zijn zoon nam het gebied al snel over en ontwikkelde het gebied. Op het Satemwa Tea Estate wordt nu Fair Trade thee geproduceerd. Deze thee wordt over de hele wereld geleverd.

We wandelen over het schilderachtige landgoed wandelen, genieten van een theeproeverij en bezoeken de fabriek. Hier leren we hoe de thee wordt gekweekt, gedroogd en bereid. We maken kennis met een greep uit de 20 verschillende soorten thee en aangename aroma’s.

Na een heerlijke wandeling en een kopje thee trekken we verder noordwaarts naar Mount Mulanje. De flanken van de 3.000 meter hoge Mount Mulanje zijn bedekt met bossen waarin vele soorten inheemse planten en dieren leven. De berg is eigenlijk een 650 km² massief stuk rots van graniet. Op mistige dagen, wanneer de top van de berg door het wolkendek breekt, wordt de berg door de lokale bevolking ook wel het ‘eiland in de lucht’  genoemd.

We maken een wandeling van enkele uren (enkele dagen kan ook) door dichte groenen bossen, langs riviertjes, steile kliffen en watervallen. De vegetatie verandert naarmate we hoger komen. Onderweg zien we een grote verscheidenheid aan vogels en kleine antiloop soorten.

We dalen Mount Mulanje weer af en vervolgen onze weg naar het iets noordelijker gelegen Lake Chilwa.

Mount Mulanje, Thee plantages, Malawi
Mount Mulanje, Thee plantages, Malawi
3 peak view, Mulanje, Malawi
3 peak view, Mulanje, Malawi
Thee plukkers aan voet Mount Mulanje
Thee plukkers aan voet Mount Mulanje

Lake Chilwa

Lake Chilwa is het op één na grootste meer van Malawi, hoewel het door de droogte merkbaar kleiner en ondieper wordt. In het verleden waren de meren Chilwa en Chiuta één groot meer. De grootte van het meer is afhankelijk van regen en sinds dat steeds minder valt, wordt het meer kleiner en kleiner

Lake Chilwa werd in 1997 uitgeroepen tot Ramsar Wetland, het enige in Malawi. Het meer ondersteunt enorme populaties bijzondere watervogelsoorten. Zoals de lesser moorhen, lesser gillinule, black crake and glossy ibis.

Er zijn bewoonde eilanden in het meer en zelfs tijdens het droge seizoen tijdelijke vissersdorpen. Op de Chisi en Thongwe eilanden leven enkele van de meest afgelegen gemeenschappen in heel Malawi. Op de Thongwe eilanden leven de mensen zoals hun voorouders ongeveer honderd jaar geleden dat deden.

We verlaten het meer en trekken westwaarts naar Liwonde National Park.

Liwonde National Park

Liwonde National Park is slechts 580 vierkante kilometer groot maar waarschijnlijk wel het meest bekende wildpark van Malawi. Een prachtig gebied langs de Shire rivier waar verschillende wilde dieren zich verzamelen.

Naast wandel safari’s kunt u hier ook bootsafari’s en game drives maken. Er zijn veel olifanten en de rivier trekt talloze nijlpaarden en krokodillen aan. Leeuwen en cheeta’s  zijn onlangs opnieuw geïntroduceerd met de hulp van het African Parks Network. Deze organisatie heeft in 2015 het beheer van het park overgenomen. Er leven nu kudu’s, sable antilopen en bushbucks. Af en toe worden ook luipaarden, hyena’s en de zwarte neushoorn gespot. Birdlife is uitzonderlijk gevarieerd. De rivier trekt visarenden aan en wevervogels bouwen hun nest in aan het uiteinde van de dunnen takken boven het water.

Na een safari in Liwonde brengen we een bezoek aan het Njobvu Cultural Village.

 

Njobvu Cultural Village

Het Njobvu Cultural Village biedt bezoekers de mogelijkheid om in een traditioneel Malawiaans dorp te verblijven en te slapen in een traditionele lemen hut. Overdag kunt u deelnemen aan het dagelijkse leven van de dorpelingen. U kunt langs gaan bij een traditionele dokter of een bezoek brengen aan de dorpsschool. Natuurlijk Nsima proeven; een lokaal mais gerecht. Alle opbrengsten van het bezoek gaan rechtstreeks naar de gemeenschap.

Na een enerverende dag en nacht in het dorp trekken we verder noordwaarts naar het meer. Voordat we die bereiken brengen we een bezoek aan de Mua Mission.

De Mua Mission werd opgericht in 1976 door een Canadese missionaris Fr. Claude Boucher Chisale. Hij heeft zijn leven gewijd aan het onderzoeken, vastleggen en het behoud van de Malawische cultuur. Dat is terug te zien in de bakstenen kerk uit 1907. De buitenkant heeft bewerkte houten deuren en geschilderde panelen met scènes uit de Malawische geschiedenis. De missiepost staat vooral bekend om zijn houtsnijwerk. Naast de missiepost staat ook een school die houtsnijders opleidt. Eenmaal klaar kunnen zij hun eigen brood verdienen met hun handwerk. Ze zijn zeer bekwaam en u kunt ze aan het werk zien als u de missie bezoekt. Hun werk is te koop in een klein winkeltje.

De laatste stop van de reis is Lake Malawi!

 

Lake Malawi

Lake Malawi, het op twee na grootste meer van Afrika werd uitgeroepen tot werelderfgoed site vanwege de ongelooflijke diversiteit aan vissen. Het meer met witte zandstranden en ongelooflijk helder water heeft veel te bieden. De verschillende lodges bieden een ruime keuze aan wateractiviteiten, zoals snorkelen, duiken, kajakken, zeilen en paardrijden maar ook natuurwandelingen en af ​​en toe yoga-retraites.

Het is een perfecte plek om een safari te beginnen of te beëindigen. Of uw hangmat nu tussen de bomen op het vast land hangt of op een eiland, geniet van de zonsondergang in het meer met z’n duizenden sterren. 

Wat hebben we veel beleefd deze reis! Geniet nog even na. Binnenkort zijn we terug met een reis het volgende prachtige Afrikaanse land.

Malawi reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan