Welkom in Malawi!

Welkom in ‘het warme hart van Afrika’, Malawi. Het land dat bekend staat om zijn warme en vriendelijke bevolking en het schitterende Lake Malawi. Malawi kent een groot aantal verschillende soorten landschappen, waaronder de hooglanden en plateaus die onderdeel zijn van de Great Rift Valley. Bewonder de prachtige glooiende heuvels in het noordelijke en afgelegen Nyika Plateau. Ontdek ook de dichte bossen met beekjes en kleine watervallen in het zuidelijke Zomba Plateau. Een beklimming van Mount Mulanje, de hoogste berg van Malawi, is ook zeker de moeite waard.

In het land zijn verschillende natuurreservaten, waaronder Majete Wildlife Reserve, waar u de big 5 bewondert. Eindig uw reis aan het tweede grootste zoetwatermeer van Afrika, Lake Malawi. Het 600 km lange Lake Malawi heeft mooie witte stranden en idyllische onbewoonde eilanden. In het zoete water van Lake Malawi leven talrijke tropische kleurrijke cichliden. Een bezoek aan Malawi laat u het échte Afrika zien!

Gisteren zijn we geëindigd bij Chintheche. Vandaag vervolgen we onze route en komen we aan bij het Nkhotakota Wildlife Reserve.

Sundowner in Nkhotakota Wildlife Reserve Malawi
Sundowner in Nkhotakota Wildlife Reserve Malawi
Majete Wildlife Reserve Malawi
Majete Wildlife Reserve Malawi
Latitude 13 in Lilongwe Malawi
Latitude 13 in Lilongwe Malawi

Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve ligt vlak naast Lake Malawi. Het is 1.800 km² groot en bestaat uit ruig en ongerept terrein. Verschillende grote rivieren, die langs de helling van de Rift Valley naar beneden komen, doorkruisen het reservaat.

Het beheer van het natuurreservaat is sinds 2015 in handen van African Parks. African Parks is een non-profit natuurbeschermingsorganisatie die de verantwoordelijkheid op zich neemt voor het herstel en het lange termijn beheer van nationale parken in samenwerking met overheden en lokale gemeenschappen. Eén van de sponsoren van de organisatie is de Nederlandse Postcode Loterij.

African Parks organiseerde in 2018 de grootste olifantenverplaatsing in de geschiedenis. Over een periode van 2 jaar zijn er 500 olifanten van Liwonde National Park naar Nkhotakota Wildlife Reserve gebracht. Naast de olifanten zijn er ook nog 1.500 andere wilde dieren overgebracht naar dit park. Het reservaat is volledig omheind om ervoor te zorgen dat alle dieren in dit zich snel ontwikkelende reservaat op lange termijn kunnen overleven. Door deze ontwikkelingen is het park nu een echte aanrader om te bezoeken wanneer u op zoek bent naar ongerepte natuur en wilde dieren.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende accommodaties in het Nkhotakota Wildlife Reserve geopend. Samen met de gidsen van onze accommodatie maken we mooie wandel safari’s. In de middag maken we een kajak- en vistocht op de Bua rivier.

De volgende ochtend trekken we verder zuidwaarts richting Salima en Senga Bay.

Senga Bay aan Lake Malawi
Senga Bay aan Lake Malawi

Salima

Salima ligt 16 km landinwaarts van Senga Bay, dat op de oever van Lake Malawi ligt. Salima is een druk stadje met een leuke markt en alle gebruikelijke voorzieningen. Senga Bay is een aangename plek aan Lake Malawi om een reis in Malawi te onderbreken. De prachtige baai ligt op slechts anderhalf uur rijden ten oosten van Lilongwe. Aan een breed zandstrand bevinden zich verschillende accommodaties, van luxe hotels tot kleine lodges en campings. Voor de kust, op zijn eigen verlaten eiland in de Marelli archipel (onderdeel van het Lake Malawi National Park), ligt de prachtige Blue Zebra Island Lodge.

We rijden nu verder naar het zuiden en komen langs Lilongwe. De stad die in 1975 de hoofdstad van Malawi werd.

Lilongwe

Lilongwe bestaat uit een oud en nieuw stadsdeel. Het oude stadsdeel ligt ten noorden van de stad en heeft nog veel elementen van een traditionele Afrikaanse nederzetting. Het nieuwe stadsdeel heeft moderne gebouwen, hotels en winkels, zoals de Old Town Mall. In het nieuwe stadsdeel bevindt zich ook de Lilongwe Nature Sanctuary. Hier is het Lilongwe Wildlife Centre gevestigd, het enige reservaat van Malawi waar verweesde en gewonde wilde dieren worden opgevangen.

We laten de hoofdstad achter ons en rijden verder naar het zuiden naar Dedza. Maar voordat we Dedza bereiken brengen we eerst een bezoek aan de heuvels ten noordwesten van Dedza waar eeuwenoude rotstekeningen te zien zijn.

Kumbali Country Lodge Lilongwe Malawi
Kumbali Country Lodge Lilongwe Malawi
Dedza Pottery traditioneel aardewerk Malawi
Dedza Pottery traditioneel aardewerk Malawi
Traditioneel aardewerk uit Dedza in Malawi
Traditioneel aardewerk uit Dedza in Malawi

Chongoni Rock Art

In de omgeving van Dedza zijn verschillende rotstekeningen gevonden. De tekeningen worden toegeschreven aan de jager-verzamelaars van Batwa, die vanaf de late steentijd in dit gebied woonden, en aan de boerengemeenschap van Chewa. De rotstekeningen, die rituelen en ceremonies symboliseren, zijn vandaag de dag nog steeds van groot cultureel belang voor de Chewa bevolking. Bij sommige van de 127 locaties worden nog steeds rituelen en ceremonies uitgevoerd. Het gebied staat sinds 2006 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De talrijke rotstekeningen en grotten liggen verspreid in het Chongoni Forest Reserve. Er zijn geen bezoekersfaciliteiten, zelfs geen receptie of bezoekerscentrum. De meeste sites zijn gemakkelijk te vinden en er zijn altijd lokale gidsen die u graag willen helpen.

Dedza ligt op 1.600 meter hoogte en is de hoogste stad van Malawi. Het ligt in een prachtig landschap van bossen en hooglanden en aan de voet van de met bomen bedekte Mount Dedza. Onderzoekers denken dat dit gebied al sinds de prehistorie wordt bewoond. Er zijn nog steeds oude artistieke tradities te vinden, zoals in de Dedza Pottery. Hier kunt u zien hoe ambachtslieden verschillende aardewerk producten maken zoals mokken, serviezen, tafellampen, tegels. Velen zijn versierd met felgekleurde ontwerpen of lokale scènes. Producten uit de Dedza Pottery worden overal in Malawi verkocht. We genieten van een stukje taart in het kleine theewinkeltje bij het fabriekje. Daarna rijden we door naar het zuiden richting Blantyre.

Blantyre & Limbe

Blantyre werd ooit gesticht door Schotse missionarissen in de tijd van Dr. David Livingstone. Nu is de stad het grootste stedelijke gebied in Malawi en is het centrum van industrie en handel. Er zijn verschillende winkelcentra, een universiteit en een groot ziekenhuis.

Blantyre heeft een aantal interessante historische gebouwen. De Sint Michiels and All Angels Church werd gebouwd van baksteen van 1888 tot 1891 op het terrein van de Blantyre Mission. De missionarissen hadden in hun thuisbasis Schotland aangedrongen om de kerk te bouwen. We bezoeken de missiepost en de imposante kerk.

Op de missiepost bevindt zich ook het Mandela House waar de Society of Malawi is gevestigd. Hier zijn duizenden boeken en andere documenten te vinden die de geschiedenis van het land vertellen.

We verlaten de stad en rijden westwaarts naar het Majete Wildlife Reserve. Via een prachtige slingerende weg dalen we de Shire vallei in. Vlak na de brug over de Shire rivier arriveren we bij de toegangspoort van Majete Wildlife Reserve.

Majete Wildlife Reserve

Het Majete Wildlife Reserve is slechts 700 km² groot en ligt in het zuidelijkste deel van de Great Rift Valley. Het heuvelachtige gebied bestaat uit miombo bossen en savannes. Aan de oostkant van het park loopt de Shire rivier.

Tussen 2003 en 2012 zijn hier door African Parks ruim 2.500 wilde dieren opnieuw geïntroduceerd in Majete Wildlife Reserve. In samenwerking met de regering van Malawi en lokale gemeenschappen is African Parks verantwoordelijk voor het herstel en het lange termijnbeheer van het reservaat.

Er zijn veertien verschillende diersoorten opnieuw geïntroduceerd, waaronder de ‘Big Five’: luipaard, olifant, buffel, neushoorn en leeuw. Andere opnieuw geïntroduceerde zoogdieren zijn; de eland, sable antiloop, waterbuck, nyala, hartebeest, impala, zebra, wrattenzwijn en bosvarken. Eind 2018 ontving Majete Wildlife Reserve zijn allereerste populatie giraffen, bestaande uit dertien dieren.

Ten zuiden van Majete Wildlife Reserve liggen nog 2 natuurparken. Als we zuidwaarts rijden komen we eerst langs Lengwe National Park. In het zuidelijkste puntje van Malawi in de Lower Shire Vallei ligt Mwabvi Wildlife Reserve, het minst toegankelijke park van Malawi. De laatste jaren in het aantal waarnemingen van wilde dieren tevens afgenomen. Via een mooie route rijden we uit de Lower Shire vallei naar een gebied rond Thyolo dat bekend is om z’n uitgestrekte thee plantages. In Thyolo gaat morgen de reis verder! Tot dan!

Malawi reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan