Welkom in Malawi!

Welkom in ‘het warme hart van Afrika’, Malawi. Het land dat bekend staat om zijn warme en vriendelijke bevolking en het schitterende Lake Malawi. Malawi kent een groot aantal verschillende soorten landschappen, waaronder de hooglanden en plateaus die onderdeel zijn van de Great Rift Valley. Bewonder de prachtige glooiende heuvels in het noordelijke en afgelegen Nyika Plateau. Ontdek ook de dichte bossen met beekjes en kleine watervallen in het zuidelijke Zomba Plateau. Een beklimming van Mount Mulanje, de hoogste berg van Malawi, is ook zeker de moeite waard.

In het land zijn verschillende natuurreservaten, waaronder Majete Wildlife Reserve, waar u de big 5 bewondert. Eindig uw reis aan het tweede grootste zoetwatermeer van Afrika, Lake Malawi. Het 600 km lange Lake Malawi heeft mooie witte stranden en idyllische onbewoonde eilanden. In het zoete water van Lake Malawi leven talrijke tropische kleurrijke cichliden. Een bezoek aan Malawi laat u het échte Afrika zien!

We beginnen onze reis in het noorden van Malawi, op het Nyika Plateau.

Zebra in Nyika Plateau National Park
Zebra in Nyika Plateau National Park
Wandel safari op Nyika Plateau Malawi
Wandel safari op Nyika Plateau Malawi
Relaxen bij Kaya Mawa Likoma Island Lake Malawi
Relaxen bij Kaya Mawa Likoma Island Lake Malawi

Nyika Plateau National Park

Het Nyika Plateau National Park is het grootste en oudste park van Malawi en ligt op een hoogte van ongeveer 2.500 meter. De weidse graslanden en altijd groene bossen liggen op een granieten plateau. De naam Nyika betekent ‘waar het water vandaan komt’. Het hele jaar door is er dan ook water te vinden op het plateau. Er zijn vele beekjes, enkele watervallen en kleine meertjes. Tijdens een verkenning van het nationale park wordt u telkens weer verrast door de mooie uitzichten over het glooiende heuvellandschap. U vergeet zelfs dat u in Afrika bent, want het landschap doet denken aan Schotland en Lapland.

Op het plateau leven verschillende wilde dieren zoals elanden, roan antilopen, zebra’s, luipaarden, hyena’s en veel soorten amfibieën, waaronder vele kikkers, padden en kameleons. Vogelliefhebbers zijn hier prima op hun plek. Er zijn in Nyika Plateau National Park meer dan 400 soorten geregistreerd. Houdt u van bloemen, dan kunt u het hele jaar door genieten van allerlei soorten bloeiende wilde bloemen. Vooral tijdens het regenseizoen is het een bloemenpracht. Er staan dan meer dan 200 soorten orchideeën in bloei. We maken op het Nyika Plateau een aantal game drives en wandel safari. Een hoogtepunt is de mountainbike tocht die we, samen met onze gids, maken over het plateau. Wat een gave manier op een natuurreservaat te verkennen.

Vanaf de veranda van onze lodge genieten we van de adembenemende zonsondergang, onder het genot van een heerlijk koud drankje en een hapje.

We verlaten de mooie heuvels en rijden een slingerende route door de bossen naar de voet van het Nyika Plateau naar de Vwaza Marsh.

Vwaza Marsh Game Reserve

Het Vwaza Marsh Wildlife Reserve ligt langs de grens met Zambia. Het 1.000 km² grote gebied kent verschillende vegetaties: mopane bossen, grasland en moeras. Een geweldig gebied om vogels of groter wild, zoals olifanten, buffels en nijlpaarden te spotten. Nijlpaarden zijn vooral te vinden bij Lake Kazuni. Dit meer ligt vlakbij de hoofdingang van het reservaat. De beste tijd om het park te bezoeken in de droge tijd, want dan heeft u de meeste kans dieren te spotten. In andere seizoenen is het spotten van dieren lastiger door de dichte begroeiing.

Het Vwaza Marsh Game Reserve wordt nog niet veel bezocht. Een game drive lijkt al snel op een expeditie, omdat sommige paden totaal zijn overgroeid. Met een kapmes banen we ons een weg. De ongereptheid is uniek. In de ochtend maken we een interessante wandel safari langs de oever van Lake Kazuni. Tijdens het diner passeert een enorme kudde buffels de lodge. Maar goed dat we veilig op de veranda zitten.

Het Vwaza Marsh Wildlife Reserve ligt niet ver van het zuidwestelijker gelegen Mzuzu, onze volgende stop.

Olifanten in Vwaza, Malawi
Olifanten in Vwaza, Malawi

Mzuzu

Mzuzu is de grootste en belangrijkste stad in het noorden van Malawi. Het ligt aan de doorgaande route vanuit Lilongwe (de hoofdstad van Malawi) naar Tanzania, midden in een landbouwgebied waar vooral thee, rubber en koffie worden verbouwd. Mzuzu is de toegangspoort naar de noordelijk gelegen natuurreservaten en naar strandlocaties aan de oevers van Lake Malawi, zoals Nkhata Bay. Mzuzu beschikt over alle belangrijke faciliteiten, zoals banken, benzinestations, supermarkten, een postkantoor, een apotheek en een gezellige markt. Mzuzu is een  authentieke en relaxte stad waar we het alledaagse Malawiaanse leven ervaren.

Nkhata Bay

Vanuit Mzuzu reizen we door naar Nkhata Bay aan Lake Malawi. De kustlijn van het meer kent hier steile oevers. Hierdoor is het niet overal mogelijk het meer te bereiken. Nkhata Bay is het meest noordelijk gelegen punt aan Lake Malawi dat Dr. David Livingstone bereikte tijdens zijn expedities door Afrika, nu meer dan 150 jaar geleden. Tegenwoordig liggen in de haven vele vissersboten en ademt de stad een Caribische sfeer. Er is een ambachtelijke markt met vele kleine winkeltjes en een bank evenals internetcafés, restaurants en bars. Op slechts 3 minuten rijden van het stadscentrum ligt een prachtig zandstrand, Chikale. Vanuit Nkhata Bay wordt een vast bootverbinding naar Likoma Island onderhouden. Door alle verhalen die we hebben gelezen over Likoma Island zijn we benieuwd geworden en stappen aan boord voor de 8 uur durende overtocht.

Nhkata Bay, Malawi
Nhkata Bay, Malawi

Likoma Island

Likoma Island ligt in het oosten van Lake Malawi, een klein stukje Malawisch grondgebied in wateren van Mozambique.

Likoma’s belangrijkste bezienswaardigheid is de prachtige St. Peter’s kathedraal. Deze enorme kathedraal is even groot als de Winchester kathedraal in Engeland. In 1903 begonnen de werkzaamheden aan dit buitengewoon ambitieuze bouwproject. Met lokale arbeidskrachten en materialen kreeg het enorme granieten gebouw geleidelijk vorm. In 1905 werd de eerste dienst gehouden. Nog steeds worden hier diensten gehouden en klinken de stemmen van de gepassioneerde bewoners. Een geweldige ervaring om een dienst bij te wonen!

We verkennen het eiland te voet. Er zijn een paar kleine dorpjes en mooie stranden. Aan de zuidkant van het eiland staan veel baobab bomen. Hiervandaan hebben we vrij uitzicht op de rotsachtige kust van Mozambique.

Accommodaties zijn op Likoma Island beperkt, maar prachtig. Wij verblijven in Kaya Mawa, een van de meest luxe lodges in Malawi. Deze lodge is meerdere malen bekroond tot ‘meest romantische lodges ter wereld’ en voor verantwoord en duurzaam beheer. We ondernemen allerlei watersport activiteiten (zoals snorkelen en duiken). Tussen de activiteiten door genieten we van de luxe van onze lodge en het fantastische uitzicht over Lake Malawi. Kaya Mawa is een uitstekende lodge voor een huwelijksreis. Ook families kunnen hier prima vertoeven in een privé huis op het strand.

Kaya Mawa op Likoma Island Malawi vanuit de lucht
Kaya Mawa op Likoma Island Malawi vanuit de lucht
Sint Pieters Kathedraal Likoma Island Malawi
Sint Pieters Kathedraal Likoma Island Malawi
Romantisch diner op Likoma Island Lake Malawi
Romantisch diner op Likoma Island Lake Malawi

Wat een geweldige ervaring! Morgen gaan we door naar Chintheche. We varen terug naar Nkhata Bay en verlaten de vissersplaats. We rijden zuidwaarts langs de kust naar Chintheche waar zich enkele van de beste stranden van het meer bevinden. Hier zijn verschillende accommodaties met ieder zijn eigen uitstraling en eigen strand. Tot morgen!

Malawi reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan