Welkom in Namibië!

Namibië is sprookjesachtig mooi, een land met steeds veranderende landschappen die lang in het geheugen blijven hangen. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en fotografen door zijn overweldigende landschap, kleurrijke stammen en prachtige wilde dieren.

We verlaten vandaag Katima Mulilo en rijden door de Caprivi Strip terug naar het noorden van Namibië. In een verborgen hoek van de regio Kavango regio ligt het ongerepte Khaudum National Park.

Weg door Caprivi Strip Namibië
Weg door Caprivi Strip Namibië
Onderweg in Khaudum National Park Namibië
Onderweg in Khaudum National Park Namibië
Olifanten in Khaudum National Park Namibië
Olifanten in Khaudum National Park Namibië

Khaudum National Park

Zelden bezocht, heel groot, extreem wild en met slechts een minimale toeristische infrastructuur. Dit is de beste omschrijving van deze ‘vergeten wildernis’ van Namibië. Als u avontuurlijk bent aangelegd, dan is het overslaan van dit park een grote vergissing zijn! Door het ontbreken van onderkomens moet u wel volledig self supporting zijn en het liefst met 2 4wd auto’s in konvooi rijden. De beloning is een nationaal park dat u bijna alleen voor u zelf heeft.

Een bezoek aan het Khaudum National Park draait om avontuur, het ontdekken van de echte Afrikaanse wildernis en misschien ook wel een beetje van u zelf.  De zandpaden zijn een schok voor degenen die gewend zijn aan ‘het goed begaanbare paden’. Een sterke 4wd is dan ook een vereiste. Het park ontvangt per jaar minder bezoekers dan olifanten. Ontspan en geniet van het kijken naar de wilde dieren die samenkomen rond de 12 aangelegde waterholes. Het Khaudum National Park herbergt grote kuddes olifanten, Afrikaanse wilde honden (het meest bedreigde grote roofdier van Afrika) de zeldzame sable antilope en meer dan 320 vogelsoorten.

Net ten zuiden van Khaudum National Park ligt Bushmanland. Het Historic Living Museum in het dorp Grashoek biedt bezoekers de mogelijkheid om traditioneel geklede Ju / ‘Hoansi San mensen te ontmoeten en hun cultuur te leren kennen.

Olifant in Khaudum National Park Namibië
Olifant in Khaudum National Park Namibië
Campsite in Khaudum National Park
Campsite in Khaudum National Park
Juhoansi San Bushman Namibië
Juhoansi San Bushman Namibië

Ju / ‘Hoansi Living Museum

Het Living Museum is een authentiek openluchtmuseum waar gasten veel leren over de traditionele cultuur en de originele manier van leven van de Ju / Hoansi San (Bosjesmannen). Het Living Museum of the Ju / ‘Hoansi-San is een initiatief van de Namibische gids Werner Pfeifer en de leraar Ghau N! Aici uit Grashoek. Sinds juli 2004 runnen de ju / ‘Hoansi hun museum volledig zelfstandig.

U kunt de nacht doorbrengen op een eenvoudig Bushcamp dichtbij het Living Museum. Er is geen water en geen elektriciteit. U proeft hier de atmosfeer van de Afrikaanse Bush in de Kalahari woestijn.

De volgende ochtend maakt u samen met een San gids een Bush wandeling. U begint met een bezoek aan een model San nederzetting. Verschillende leden van de lokale gemeenschap verzamelen zich in hun traditionele kledij rond de strohutten. Zij leren u om vuur te maken van een paar stokjes en wat gedroogd gras. Mocht het niet lukken dan nemen zij het zonder problemen over.

Tijdens de Bush wandeling bent u getuige van de respectvolle relatie die de Ju / ’Hoansi hebben met hun natuurlijke omgeving. Zij vertellen over de verschillende planten die worden gebruikt voor medicijnen of voedsel, evenals de giftige planten die op hun pijlpunten worden aangebracht om een ​​snelle dood van hun prooi te bewerkstelligen. De lokale mannen laten ook zien hoe ze vallen maken voor kleinere dieren en vogels.

Enkele jongere San kinderen volgen u enthousiast tijdens de wandeling. Zij zijn net zo geïnteresseerd als u. Dit is ook wat de oprichters hebben bedoeld: de jongere generaties Ju / ’Hoansi San te verbinden met een erfgoed dat bijna volledig is vernietigd of bijna vergeten in zuidelijk Afrika.

Een bezoek aan het Living Museum is een onvergetelijke herinnering!

We verlaten Graskop en rijden naar de B8, de weg tussen Grootfontein en Rundu. We hebbe hier op weg naar de Caprivi Strip over gereden. We slaan nu linksaf naar Grootfontein. Iets ten westen van het plaatsje bezoeken we de Hoba meteoriet.

Hoba meteoriet

De Hoba meteoriet is de grootste meteoor die tot op heden op aarde is gevonden. De meteoriet is ongeveer 80.000 jaar geleden hier terecht gekomen. Het gevaarte weegt 50 ton.

Tot 1920 was de meteoriet onbekend en met een dikke laag zand bedenkt. Totdat een boer met zijn ploeg vast kwam te zitten aan de meteoriet. De ouderdom van de meteoriet, met een oppervlakte van 2,70 x 2,20 meter en een hoogte van 1 meter, wordt geschat op 200 tot 400 miljoen jaar. De meteoriet bestaat voornamelijk uit ijzer (82%) en nikkel (16%) en enkele sporenelementen. De naam is afgeleid van de Hoba boerderijen in het Otavi gebergte.

In 1955, nadat souvenirjagers stukjes begonnen af te hakken om mee naar huis te nemen, werd de meteoriet uitgeroepen tot nationaal monument. Vandaag de dag is er een klein informatiecentrum, een kort natuurpad en een schaduwrijke picknickplaats.

We lopen een uurtje rond de meteoriet en rijden daarna verder naar het Waterberg Plateau Park.

Hoba meteoriet Namibië
Hoba meteoriet Namibië
Hike op Waterberg Plateau National Park Namibië
Hike op Waterberg Plateau National Park Namibië

Waterberg Plateau Nationaal Park

De Waterberg, een karakteristieke tafelberg, ligt 230 km ten noorden van Windhoek en 50 km ten oosten van Otjiwarongo. De Waterberg heeft een oppervlakte van 400 km².

Het plateau van de Waterberg steekt ongeveer 200 meter boven de omgeving uit. Omdat de bovenste lagen bestaan uit poreus gesteente, sijpelt de neerslag door de rotsen en zorgt voor weelderige vegetatie aan de voet van de berg.

Het gebied van de Waterberg kan het best worden verkend door in het gebied te wandelen. Er zijn verschillende paden. Het landschap is fantastisch. Bekijk de planten langs de weg en spot en fotografeer de wilde dieren.

Rondom de Waterberg liggen een aantal particuliere game farms en natuur reservaten. Sommige game farms zetten zich in voor de bescherming van de grote katachtigen van Afrika. Dit is een van de redenen voor de vorming van de ‘Waterberg Conservancy’. Dit samenwerkingsverband van verschillende boerderijen resulteert in één groot ​​wild- en natuurreservaat met een oppervlakte van meer dan 20.000 ha. In het gebied bevindt zich het Cheetah Conservation Fund (CCF) dat zich inzet voor de bescherming van de bedreigde cheetah.

Central Highlands

Tussen Windhoek en Etosha National Park liggen de glooiende heuvels van de Central Highlands van Namibië. De centrale hooglanden worden gekenmerkt door brede valleien met tal van game farms die u kunt bezoeken of waar u kunt overnachten. De bekendste game farm in dit gebied bevindt zich in Okonjima.

Het Okonjima natuurreservaat is 200 km² groot en is het epicentrum van een van de meest indrukwekkende natuurbeschermingsprogramma’s van Namibië. Het is de thuisbasis van de AfriCat Foundation en beschermt cheetah’s en andere katachtigen die zijn gered uit gebieden waar mens en dier conflicteren.

Erindi Private Game Reserve

Het heeft misschien niet de omvang van het Etosha National Park, maar veel bezoekers vinden Erindi Private Game Reserve een geweldige ervaring. Met meer dan 700 km² savanne, graslanden,  rotsachtige bergen en met heel veel wilde dieren is het een heel interessant natuurreservaat om te bezoeken. U ziet hier naast olifanten en giraffen ook leeuwen, luipaarden, cheetah’s, Afrikaanse wilde honden en zwarte neushoorns. Omdat Erindi een privé natuurreservaat is mogen hier ook avond game drives gemaakt worden. Voor de liefhebber zijn een aantal redelijk goed begaanbare 4wd trails uitgezet. Bij de receptie koopt u een permit en krijgt u een plattegrond met de routes.

Helaas komen we aan het einde van onze thuis safari door Namibië. We maken ons op voor de laatste etappe en rijden terug naar Windhoek. Van hier uit vliegen we door naar de volgende bestemming in onze Thuis safari.

neem contact met ons op Reissuggesties Namibië