Welkom in Namibië!

Namibië is sprookjesachtig mooi, een land met steeds veranderende landschappen die lang in het geheugen blijven hangen. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en fotografen door zijn overweldigende landschap, kleurrijke stammen en prachtige wilde dieren.

Vandaag trekken we verder naar het noorden naar Damaraland met z’n ruige landschappen en het onherbergzame Kaokoveld. Onderweg ontmoeten we de Himba bevolking.

Damaraland, Namibie
Damaraland, Namibie
Himba's in noord Namibië
Himba's in noord Namibië
Damaraland Camp Namibië
Damaraland Camp Namibië
Wildkamperen in Kaokoveld Namibië
Wildkamperen in Kaokoveld Namibië

Damaraland

Damaraland is het gebied tussen de verlaten vlaktes van de Skeleton Coast aan de Atlantische Oceaan en de plateaus van centraal Namibië. De schaarse bevolking bestaat voornamelijk uit het Damara volk, waarnaar het land vernoemd is.

Het bergachtige gebied van Damaraland herbergt een keur aan de woestijn aangepaste dieren zoals olifanten, neushoorns, zebra’s en leeuwen. Een niet te missen attractie, de pittoreske Brandberg, de hoogste berg van Namibië. Hier zijn duizenden oude rotstekeningen te zien zijn, met onder andere de White Lady.

Rotstekeningen bij Twyfelfontein

De rotsen bij Twyfelfontein hebben uitzonderlijke rotstekeningen van Bosjesmannen, die worden beschouwd als enkele van de best bewaarde etsen op het continent. Het is de enige UNESCO-werelderfgoed locatie van Namibië en is ideaal gelegen in de regio Kunene in het noordwesten van Namibië. Hier bevindt zich de grootste verzameling rotstekeningen in Afrika met zo’n 2.500  rotstekeningen en schilderijen op 212 rotsblokken. Sommige tekeningen zijn naar schatting 6.000 jaar oud.

De gravures zijn gemakkelijk te zien vanaf verhoogde platforms en paden. Gravures uit het stenen tijdperk zijn van het grootste belang. De eeuwenoude regio werd eerst bewoond door jager-verzamelaars en later door Khoikhoi herders, die beiden dit gebied gebruikten om hun rituelen uit te voeren. Het gebied werd later door de lokale bevolking gemeden, omdat het heilig werd geacht en bewoond werd door de geesten van de voorouders.

In de buurt van Twyfelfontein liggen de prachtige orgelpijpen, fascinerende geologische rotsformaties van meer dan 150 miljoen jaar oud. Met rijke roestkleurige kolommen die meer dan 5 meter boven de grond uittorenen en lijken op een kerkorgel.

Een buitengewoon herkenningspunt voor vroege ontdekkingsreizigers was een verhoogde massa graniet, in de buurt van de orgelpijpen, bekend als ‘Fire Mountain’. Vanwege het roodgloeiende effect van de zon op het granieten massief.

Rotstekeningen bij Twyfelfontein, Namibië
Rotstekeningen bij Twyfelfontein, Namibië
Damaraland Namibië kameleon
Damaraland Namibië kameleon
Eindeloze wegen in Damaraland Namibië
Eindeloze wegen in Damaraland Namibië

Petrified Forest

Het Petrified Forest met zijn 280 miljoen jaar oude versteende stammen is een nationaal monument. Het werd in de jaren veertig van de vorige eeuw door twee plaatselijke boeren ontdekt. Het Petrified Forest ligt ongeveer 50 km ten westen van Khorixas.

De naam is een beetje misleidend omdat het niet echt een bos is dat in steen is veranderd. Het is eerder een opeenhoping van enorme gefossiliseerde boomstammen. Het organische materiaal van de stammen is geconserveerd. Door enorme druk en over een periode van miljoenen jaren zijn zelfs de fijnste structuren van het hout opgelost door kiezelzuur en vervangen door kwarts. Het resultaat is perfect geconserveerde en volledig versteende stammen.

Dankzij erosie zijn veel van deze stammen nu blootgelegd en tussen veel kleinere exemplaren zijn twee volledige bomen van wel 45 meter ontdekt.

We gaan nu verder naar het noorden en rijden via de Palmwag-concessie door Kaokoveld richting de Epupa Falls.

De Palmwag concessie van 5.000 km² en de omliggende gebieden vormen samen een rijk natuurgebied te midden van grimmige rode heuvels en vlaktes. Omgeven door een bizar landschap van uniforme rode stenen. Er leven hier woestijnolifanten en leeuwen, evenals gevlekte hyena’s, giraffen, gemsbokken en andere antilopen. U heeft een redelijke kans om de zwarte neushoorn te zien. Daarnaast is het een prachtig mooi ruig landschap.

Kaokoveld

Kaokoveld is het echte onaangetaste Afrika. Dit gebied wordt ook wel aangeduid als de Kunene regio. De uitzichten zijn prachtig, vooral in het ochtend- en late middaglicht, als de kleuren elke minuut veranderen. Het Kaokoveld is grotendeels verstoken van wegen, alleen over de zandpaden komt u verder. De bevolking bestaat voornamelijk uit Himba’s. Wat dieren betreft staat Kaokoveld vooral bekend om de woestijnolifant, een aangepaste ondersoort die vier dagen zonder water kan overleven.

Als we door dit gebied en langs kleine nederzettingen rijden komen we de bewoners tegenkomen die al generaties lang in dit gebied leven; de Himba’s.

Video credits: onze gasten Josephine en Luc

Himba’s

De vriendelijke Himba bevolking staat bekend om hun ongewone schoonheid en ingewikkelde kapsels en decoraties. De vrouwen wrijven hun huid in met otjize, een mengsel van botervet en oker. Algemeen wordt aangenomen dat ze hun huid beschermt tegen het barre klimaat.

De kapsels geven leeftijd en sociale status aan. Een jong meisje heeft meestal twee vlechten. Net voor de puberteit dragen de meisjes lange vlechtjes die los om het hoofd worden gedragen. Wanneer de meisjes hun puberteitsceremonie hebben afgerond, vindt het zogenaamde ekori festival plaats en ontvangt ze de ekori hoofdtooi van gelooid schapen- of geitenleer met drie bladvormige punten, vaak versierd met ijzeren kralen.

Als ze ongeveer een jaar getrouwd is of een kind heeft gekregen, wordt de ekori hoofdtooi vervangen door de erembe hoofdtooi die van de huid van een geitenkop is gemaakt en onder het haar aan de achterkant van het hoofd is vastgemaakt met twee riemen. Vanaf dat moment wordt de ekori alleen nog gedragen tijdens ceremoniële gelegenheden.

Himba-mannen dragen ook verschillende kapsels. Een jonge jongen draagt een de enkele vlecht, de ondato, achter op het hoofd. In de pubertijd draagt hij twee vlechten, ozondato. Huwbare Himba-mannen dragen de ombwiya hoofdtooi, een stoffen sjaal met een sierband.

Zowel mannen als vrouwen dragen een groot aantal halskettingen en armbanden om armen en benen tot een gewicht van maar liefst 40 kg. Volwassen vrouwen dragen kralen enkelbandjes, alleen om hun benen te beschermen tegen giftige dierenbeten.

We trekken verder naar de grens tussen Namibië en Angola. De grens wordt gevormd door de Kunene rivier, die vlak bij het plaatsje Epupa 40 meter in een diepe kloof valt; de Epupa watervallen. In de Herero-taal betekent Epupa ‘vallend water’.

Himbas in Kaokoveld, Namibie
Himbas in Kaokoveld, Namibie
Epupa Falls Namibië
Epupa Falls Namibië
Himba's in noord Namibië
Himba's in noord Namibië

Kunene rivier

De Kunene rivier is afhankelijk van de jaarlijkse regenval. Hierdoor is de hoeveelheid water in de Epupa watervallen seizoensgebonden. De beste maanden om de watervallen te bekijken zijn april en mei. Omdat het Kunene-gebied erg droog is, is de kans op malaria minimaal. Veel gevaarlijker zijn de krokodillen in de Kunene-rivier. Dus zwemmen in de rivier is niet aan te raden!

Hoewel je zou denken dat deze afgelegen hoek van het Kaokoveld niet op de route van vele toeristen staat, zijn de Epupa Falls een populaire omweg voor toeristen. Maar als u door dit gebied trekt, zijn de watervallen de omweg zeker waard. De aanblik van zoveel water in het midden van het droge Kaokoveld is op zijn zachtst gezegd wonderbaarlijk.

Na het bezoek aan de Epupa Falls gaan we langzamerhand zuidwaarts naar het Etosha National Park.

neem contact met ons op Reissuggesties Namibië