Welkom in Namibië!

Namibië is sprookjesachtig mooi, een land met steeds veranderende landschappen die lang in het geheugen blijven hangen. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en fotografen door zijn overweldigende landschap, kleurrijke stammen en prachtige wilde dieren.

We verlaten de omgeving van de Epupa watervallen en rijden via Opuwo naar het Etosha National Park, het bekendste natuurreservaat van Namibië. Etosha National Park bestaat uit 22.270 km² zoute woestijn, savanne en bossen en is een van de grootste wildreservaten in Afrika. Kenmerkend is de Etosha zoutpan, een uitgestrekte, ondiepe vlakte  die zo groot is dat hij vanuit de ruimte te zien is. Het zien van enorme kuddes wild tegen deze bijzondere achtergrond maakt het bekijken van wild in Etosha National Park een echt unieke ervaring.

Etosha National Park

Ongeveer 16.000 jaar geleden stroomde de Kunene rivier vanuit Angola helemaal naar Etosha National Park waar het een enorm en diep meer vormde. Maar de rivier veranderde van koers door tektonische plaatbeweging waardoor het meer langzaam opdroogde en de zoutpan achterliet.

Na zware regenval kunnen er plassen en kleine meertjes ontstaan op de pan. In bijzonder natte jaren wordt de hele pan opnieuw een meer, ongeveer 10 cm diep en trekt dan duizenden flamingo’s.

In het park zijn tal van natuurlijke en aangelegde waterholes. Bij de Restcamps in het park zijn de waterholes ’s avonds en ‘s nachts verlicht. U kunt rustig bij de waterhole plaatsnemen en afwachten wat er die avond naar het water komt, van neushoorns tot olifanten en leeuwen. Een geweldige ervaring!

Op de plattegrond die u bij de ingang van Etosha National Park koopt staan alle routes en waterholes aangegeven. Zo vindt u makkelijk uw weg. Bij de diverse waterholes zijn steeds andere of meer of minder dieren. Het is een combinatie van geluk en geduld. Vind een goede plek met goed zicht op de waterhole, zet de motor af en wacht wat op wat komen gaat. Dit levert vaak prachtige ontmoetingen op.

Video credits: onze gasten Josephine en Luc

De essentie van de wandel safari

Een ochtendwandeling door het Etosha National Park geeft een heel ander zicht op de omgeving. U gaat op pad met een ervaren gids die van alles vertelt over de planten en kleine dieren in deze omgeving. Geniet van de uitgestrektheid van de bush en de panoramische omgeving. U leert verschillende sporen van dieren te herkennen en ziet kleinere wilde dieren en planten die vaak worden gemist tijdens een game drive. Ochtendwandelingen bieden geweldige fotografische mogelijkheden vanwege het zachte aardse licht.

Private Game Reserves

Aangrenzend aan Etosha National Park liggen 2 game reserves, Ongava Private Game Reserve aan de zuidwest grens en Onguma Private Game Reserve aan de oostgrens. Beide game reserves hebben prachtige accommodaties en zijn de moeite waard om te bezoeken. Het is een mooie combinatie om zelfrijdend game drives te maken door Etosha National Park en om samen met de gidsen van de lodges game drives te maken in de game reserves.

Na de laatste game drive in Etosha National Park of één van de private game reserves gaan we op weg naar het noorden van Namibië, de Caprivi Strip. We rijden via Tsumeb en Grootfontein. Dichtbij Grootfontein kunnen we de Hoba meteoriet bezoeken. De Hoba meteoriet is veruit de grootste en zwaarste bekende meteoriet die ooit op Aarde is neergevallen. Na ons bezoek rijden we noordwaarts. Op de terugweg uit de Caprivi Strip gaan we ook langs bij de meteoriet.

Cheetahs bij Onguma Private Game Reserve
Cheetahs bij Onguma Private Game Reserve
Little Ongava bij Etosha National Park
Little Ongava bij Etosha National Park
Leeuwin in Etosha National Park
Leeuwin in Etosha National Park

Rundu

We komen aan in Rundu, een prima plek om de reis tussen Etosha National Park en de Caprivi Strip te onderbreken. Rundu ligt in het noorden van Namibië, direct aan de Okavango rivier, de grens met Angola. Rundu wordt ook wel de poort naar de Caprivi Strip genoemd. Omdat ‘hoofdstad’ van de Caprivi Strip, Katima Mulilo, nog zeker 500 kilometer oostwaarts, is het handig om te stoppen in Rundu om uw proviand en benzine aan te vullen, aangezien er in de Caprivi Strip nauwelijks andere mogelijkheden zijn op voorraden aan te vullen.

Aan het begin van de Caprivi Strip liggen de Popa watervallen. Het is geen klassieke waterval maar een stroomversnelling waarbij het water over een reeks stenen richels loopt. In het natte seizoen is de reeks stroomversnellingen een must-see als je in het noordoosten van het land bent.

De Caprivi Strip

De Caprivi Strip is een rechthoekig stuk land in het noorden van Namibië dat ligt ingeklemd tussen Botswana, Angola en Zambia. Dit gebied wordt doorkruist door verschillende grote rivieren van Afrika; de Okavango, de Kwando, de Zambezi en de Chobe. De rivieren zorgen ervoor dat dit gebied anders is dan de rest van Namibië. Het is hier namelijk erg groen!

De Caprivi Strip is rijk aan wilde dieren waaronder de ernstig bedreigde Afrikaanse wilde hond. Het gebied is ook een doorgang voor de olifanten die vanuit Botswana en Namibië naar Angola, Zambia en Zimbabwe trekken. In deze regio leeft de grootste olifanten populatie van Afrika, met een geschat aantal dieren van ruim 100.000.

In de Caprivi Strip liggen het Mamili National Park, Mudumu National Park, Mahango National Park en het Popa Falls Reserve. Dit zijn allemaal beschermde gebieden waar je onder andere nijlpaarden, krokodillen, sable antilopen, waterbokken, riet bokken en buffels kunt spotten. Het Mahango National Park is geweldig voor vogelliefhebbers. In het Mudumu National Park komen vaak grote kuddes olifanten, buffels, roan antilopen en de water minnende lechwe voor. Het Mamili National Park heeft 430 geregistreerde vogelsoorten en grote kuddes buffels.

Voor de meeste reizigers is de Caprivi Strip de gemakkelijkste toegangsroute om vanuit Namibië de Victoria watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe en om het Chobe National Park in Botswana te bereiken.

Krokodil in de Okavango rivier Namibië
Krokodil in de Okavango rivier Namibië
Mudumu National Park in Zambezi regio Namibië
Mudumu National Park in Zambezi regio Namibië

Katima Mulilo

Katima Mulilo is de ‘hoofdstad’ van de Caprivi Strip en ligt in het uiterste noordoosten van Namibië, op 1.200 kilometer van Windhoek. Het is de regionale hoofdstad van de Caprivi Strip. Tegelijkertijd is Katima Mulilo een grensstad met Zambia en is via een brug verbonden met de stad Shesheke in Zambia.

Katima Mulilo is opgericht in 1911. Om Katima Mulilo te bereiken moet de hele Caprivi Strip worden overgestoken. In de jaren veertig was dit over de weg echter niet mogelijk. Moerassen bedekten het grootste deel van het gebied tot aan Katima Mulilo. Daardoor was de stad alleen via Botswana of Zambia te bereiken. Naast de onbegaanbare wegen was er ook de burgeroorlog in Angola (1975 – 2002) waardoor Katima Mulilo  was afgesneden van de rest van Namibië. Pas door de opening van de Trans-Caprivi-Highway, een geasfalteerde weg die helemaal van Walvis Bay langs Windhoek naar Zambia en verder loopt, werd de East Caprivi, waarin Katima Mulilo ligt, met succes verbonden met de rest van Namibië.

neem contact met ons op Reissuggesties Namibië