Welkom in Namibië!

Namibië is sprookjesachtig mooi. Een land met steeds veranderende landschappen die lang in het geheugen blijven staan. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en fotografen door zijn overweldigende landschap, kleurrijke stammen en prachtige wilde dieren. Wandel naar de top van een roestrode zandduin bij Sossusvlei. Kijk hoe wilde dieren samenkomen bij de waterholes van Etosha National Park. Verken de dorre vlaktes en steile bergen van Kaokaveld en Damaraland. En kijk hoe krachtige golven van de Atlantische bij de Skeleton Coast aan land komen, de plek waar de woestijn de oceaan ontmoet. De reis begint in Windhoek, de hoofdstad.

Giraffen in Kalahari Desert Namibië
Giraffen in Kalahari Desert Namibië
Springbok in de Kalahari desert, Namibië
Springbok in de Kalahari desert, Namibië

Windhoek

We zijn gearriveerd in Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Windhoek is een bruisende stad die onverwacht netjes en geordend is. Dit is misschien iets minder verrassend als u bedenkt dat Namibië jarenlang Duits grondgebied is geweest. De stad ligt in een mooie vallei en is omgeven door hoge bergen. Veel gebouwen in Windhoek hebben een Duitse invloed. De Duitse aanwezigheid is sterk voelbaar in het eten, de restaurants en natuurlijk het bier. Het Namibische bier, Windhoek Lager, zou het beste van Afrika zijn en wordt gebrouwen in Windhoek.

Windhoek stadstoer

We maken samen met een gids een stadstoer door de grootste stad van Namibië. Vanaf een van bergen om de stad hebben we schitterend uitzicht over Windhoek. Vanaf hier is de vallei waarin Windhoek ligt goed te zien. De tour voert ons verder langs de vele overheidsinstanties die hier zijn gevestigd. Het valt op dat de stad een mix is van moderne en koloniale accenten afgewisseld met moderne gebouwen.

We rijden langs de niet te missen bezienswaardigheden, zoals het Independence Memorial Museum op een heuveltop van Windhoek. Hier wordt alles over de geschiedenis van Namibië uiteengezet. De Christus Kirche, de oudste kerk van het land die zich onderscheidt door architectuur en schoonheid. Het treinstation, gebouwd in 1901, van de Kaiserliche Eisenbahn Verwaltung, die de stad met Swakopmund verbond.

Na onze verblijf in Windhoek rijden we zuidwaarts langs de grens van de Kalahari Desert naar de Fish River Canyon.

Christus Kirche in Windhoek Namibië
Christus Kirche in Windhoek Namibië
Fish River Canyon, Namibië
Fish River Canyon, Namibië
Fish River Lodge chalet
Fish River Lodge chalet

Fish River Canyon

Nergens anders in Afrika vindt u een gebied zoals Fish River Canyon. We ervaren de enorme grootte en schoonheid van de canyon het beste vanaf één van de uitkijkposten of door een aantal dagen in deze omgeving te wandelen. De Fish River Canyon is een speciale plek.

De kloof is 160 km lang, tot 27 km breed en bereikt een diepte van 550 meter. Hoe indrukwekkend deze cijfers ook zijn, het is moeilijk om een gevoel van perspectief te krijgen zonder de enorme omvang van de kloof zelf te ervaren. Daarom is een bezoek aan de Fish River Canyon, een van de grootste natuurwonderen van Afrika, onvergetelijk.

De Fish River Canyon is de op één na grootste kloof ter wereld, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten. De Canyon maakt deel uit van Ai-Ais Richtersveld Transfrontier Park. De ingang van het park ligt op 10 kilometer van het bekende uitkijkpunt Hell`s Bend bij het Hobas Restcamp.

Rond de Fish River Canyon kunnen we tal van activiteiten ondernemen, zoals een meerdaagse wandeling, een 4WD-excursie die ons meeneemt naar de bodem van de Canyon of een vlucht boven de Canyon in een vliegtuigje of heteluchtballon.

Na het overweldigende natuurschoon van de Fish River Canyon vertrekken in noord westelijke richting naar de omgeving van Lüderitz aan de Atlantische Oceaan.

Video credits: onze gasten Josephine en Luc

Lüderitz

Franz Adolf Eduard Lüderitz, een koopman uit Bremen in Duitsland, stichtte in mei 1883 de naar hem vernoemde stad Lüderitz. De stad ligt naast een natuurlijke baai in de Atlantische Oceaan, een van de weinige langs de zogenaamde Diamond Coast. Hij kocht het land in de hoop minerale bronnen te vinden. Hij kwam echter in financiële problemen en kwam nooit meer terug na een expeditie op de Orange River.

Jaren later werden er toch diamanten gevonden. Het begin van de diamantkoorts! Dit zorgde er niet alleen voor dat steeds meer avonturiers naar Lüderitz reisden. Het maakte Lüderitz ook tot een zeer welvarende stad. Naarmate de diamantderving terugliep en verder naar het zuiden verschoof, verloor de stad steeds meer van zijn belangrijkheid en charmes.

Tegenwoordig zijn er nog enkele goed onderhouden oude huizen, gebouwd in Wilhelminian Art Deco style, uit de Duitse koloniale tijd te zien.

Kolmanskop, Namibie
Kolmanskop, Namibie
Kolmanskop, Namibië
Kolmanskop, Namibië
Flamingos bij Luderitz Namibië
Flamingos bij Luderitz Namibië

Kolmanskop, de spookstad in de Namib woestijn

Na de vondst van de eerste diamant werd Kolmanskop een van de rijkste steden van Afrika. Een stad  in Duitse koloniale stijl compleet met alle moderne faciliteiten, waaronder een ziekenhuis, balzaal, casino, ijsfabriek en sportcentrum. De welvaart was zo groot dat hier de eerste tram van Afrika reed en de eerst röntgenmachine van Afrika kon worden aangeschaft. Dit alles gefinancierd uit de opbrengsten van de verkoop van de diamanten.

Na jaren van hard werken waren de mijnen zo goed als leeg en werden er in het zuiden van Namibië nieuwe diamant vondsten gedaan. Hierdoor werd de stad verlaten en werd Kolmanskop een spookstad in de woestijn.

In 1980, toen Lüderitz een economische bloei doormaakte, werd het toeristische potentieel van de spookstad herontdekt en werden sommige huizen opnieuw uit het zand gegraven en hersteld en opengesteld voor bezoekers. Mocht u er heen gaan? Neem uw camera mee! De ‘spookstad’ Kolmanskop in het zuiden van Namibië is namelijk een van de meest fotogenieke locaties.

Na het verlaten van de Atlantische kust rijden we landinwaarts via Garub naar Aus. Tussen Garub en Aus is een klein observatie dek gebouwd waar we de laatst overgebleven wilde paarden spotten bij de waterhole. Hierna buigen we linksaf en rijden we naar het noorden richting het NamibRand Nature Reserve.

neem contact met ons op Reissuggesties Namibië