Welkom in Namibië!

Namibië is sprookjesachtig mooi, een land met steeds veranderende landschappen die lang in het geheugen blijven hangen. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en fotografen door zijn overweldigende landschap, kleurrijke stammen en prachtige wilde dieren.

Vandaag verkennen we de prachtige woestijn met zijn hoge rode zandduinen bij Sossusvlei

Sossusvlei, Namibie
Sossusvlei, Namibie
Desert Homestead Lodge Sossusvlei
Desert Homestead Lodge Sossusvlei
Namib Naukluft National Park, Namibie
Namib Naukluft National Park, Namibie

Gigantische duinen en een ongekende woestijn

De natuur van Namibië is misschien wel op zijn mooist in de Namib Desert en het aangrenzende natuurreservaat NamibRand Nature Reserve. Met de rode zandduinen van Sossusvlei als hoogtepunt. De zonsopgang en zonsondergang zijn werkelijk spectaculair in deze prachtige, dorre schoonheid.

Namib-Naukluft National Park

Het Namib-Naukluft National Park ligt aan de Atlantische kust en grenst in het noorden aan het Dorob National Park en in het zuiden aan het Restricted Diamond Area. In het oosten grenst het park aan het NamibRand Nature Reserve en de Naukluft-bergen.

De Namib Desert is de oudste woestijn ter wereld en strekt zich uit tot ver buiten de grenzen van het Namib-Naukluft Nationaal Park en omvat heel west Namibië. Het Namib-Naukluft National Park is ongeveer 500 km lang en tussen de 100 en 180 km breed. Hier worden wereldwijd de hoogste duinen gevonden, tot een hoogte van wel 300 meter.

Little Kulala in Namib Naukluft National Park
Little Kulala in Namib Naukluft National Park
Naukluft gebergte Namibië
Naukluft gebergte Namibië

Sossusvlei

Sossusvlei is het meest toegankelijke deel van de Namib Desert en is ongetwijfeld het meest bekend. Dit komt door de schitterende foto’s van de hoge rode duinen, waarvan de kleuren tot leven komen als de zon erachter opkomt of ondergaat. Deze adembenemende duinen veranderen door de wind steeds van vorm. Een manier om een idee te krijgen van de enorme omvang van het uitgestrekte gebied is door een van de duinen te beklimmen.

Zweven boven de woestijn

We maken een vlucht met een heteluchtballon boven de Sossusvlei. Dit is een unieke manier om het schitterende landschap van Namibië te ervaren. Tijdens deze adembenemende vlucht maken we prachtige foto’s maken. Herinneringen voor het leven maken.

We ontwaken voor zonsopgang en vertrekken in de vroege ochtend naar de startplaats. Hier zien we de ballon tot leven komen. Reusachtige, hete vlammen blazen langzaam het felgekleurde nylon op, vastgebonden aan robuuste manden die op hun zij rusten. Terwijl de eerste zonnestralen over de zandduinen strijken, zweeft de heteluchtballon langzaam naar boven en onthult de golvende landschappen van Sossusvlei.

De ballon zweeft op verschillende hoogtes en draait mee met de ochtendbries. Daardoor hebben we constant een ander perspectief op de woestijn. Veel dieren kijken verbaasd en nieuwsgierig naar de ballon terwijl deze over hun hoofd zweeft. De ervaren piloot zal uiteindelijk de perfecte landingsplek kiezen, op tijd voor een verrassend ontbijt.

Wandelen in de woestijn

Na de ballonvlucht verkennen we de woestijn. We maken een wandel safari waarbij we in de voetsporen lopen van de wilde dieren die erin zijn geslaagd om van deze barre omgeving hun thuis te maken. We nemen de tijd om te genieten van de stilte terwijl we rustig onder een unieke kokerboom zitten. We laten ons betoveren door het uitzicht vanaf de bergen. Onze gids onthult de geheimen van de duinen. Hij vertelt hoe de oudste en op één na droogste woestijn ter wereld is ontstaan. Een bloeiend eco-systeem met meer leven dan we ooit hadden verwacht.

Niet alleen de dieren vechten tegen de elementen van de woestijn. De Namib Desert herbergt een aantal unieke buitenaards ogende aangepaste woestijn planten. Zoals de fotogenieke kokerbomen met hun felgele bloemen en de fascinerend bizarre Welwitschia plant die wel 1.500 jaar oud wordt.

In het donker, onder een deken van sterren, wordt een aantal nachtelijke jagers actief, zoals de web-footed gecko, dancing white lady spider, Peringuey’s adder, hairy-footed gerbils, barking geckos en meer. We ervaren hoe het in de woestijn wemelt van leven, op plaatsen waar we het het minst zouden verwachten.

We verlaten de omgeving van Sossusvlei en rijden verder naar het plaatsje Solitaire. Hier tanken we en genieten van een punt appeltaart, de plaatselijke specialiteit. Daarna zetten we koers naar het westen, naar Atlantische kust. Onderweg doorkruisen we het Namib-Naukluft National Park. De westkust van Namibië herbergt een scala aan populaire bestemmingen, zoals Swakopmund en de Skeleton Coast.

Swakopmund

Het kleine stadje Swakopmund is een stukje Beieren aan de Atlantische kust van Afrika. Een charmant stadje met geplaveide straatjes en pittoreske gebouwen met typisch Duitse restaurants en pubs. Het stadje is uitgegroeid tot de activiteiten hoofdstad van Namibië. Er is namelijk van alles te doen. We kunnen onder andere een quad safari maken, kanoën tussen de Kaapse pelsrobbenkolonies of proberen te dune boarden.

Hoanib Skeleton Coast Camp Namibië

Skeleton Coast

Gelegen aan de afgelegen noordwestelijke kustlijn van Namibië dankt deze kustlijn haar naam aan de talrijke walvisskeletten die de kusten bedekten tijdens de oude dagen van de walvisjacht. Vandaag de dag wordt de kustlijn gekenmerkt door meer dan 1.000 scheepswrakken die door de wilde Oceaan werden verzwolgen of die vastliepen in de dichte mist.

De verroeste overblijfselen van vergane schepen zijn vaak omgeven door mist en geven het geheel een mysterieus beeld. De Skeleton Coast is de thuisbasis van een grote kolonie Kaapse pelsrobben bij Cape Cross.

Gedurende een groot deel van het afgelopen decennium is de toegang tot dit privégebied binnen het Namib-Naukluft Nationaal Park beperkt gebleven. Maar nu is bijna 300.000 hectare gereserveerd voor exclusieve safari bedrijven en voor reizigers die de rust zoeken en dit verbazingwekkende wonder zelf willen zien.

neem contact met ons op reissuggesties Namibië