Welkom in Tanzania!

Welkom in de volgende bestemming van onze Thuis Safari: Tanzania. We zijn geland op het internationale vliegveld Kilimanjaro in het noorden van het land. We overnachten in de ‘safarihoofstad’ van Tanzania, Arusha.

Maasai tribeswomen, Tarangire, Tanzania
Maasai tribeswomen, Tarangire, Tanzania
Mafia Island, Tanzania
Mafia Island, Tanzania

Eerste kennismaking

Wie kent ze niet, de iconische landschappen van Tanzania. Miljoenen gnoes en zebra’s die over de uitgestrekte vlaktes van het Serengeti National Park trekken en rivieren oversteken. De met sneeuw bedekte top van Mount Kilimanjaro. En de Ngorongoro krater waar enorme concentraties wilde dieren leven.

Iets minder bekend, maar toch zeker ook hoogtepunten van een safari in Tanzania zijn de natuur parken Tarangire National Park en Lake Manyara National Park in het noorden. In het zuiden van het land bevinden zich het minder bezochte Selous Game Reserve, Mikumi National Park, Ruaha National Park en Katavi National Park.

Unieke parken om te bezoeken zijn Udzungwa Mountains National Park en Mahale National Park, waar groepen chimpansees (de enige in Tanzania) slingeren en krijsen tussen de bossen aan de oevers van Lake Tanganyika.

Een safari in Tanzania wordt vaak afgesloten op één van de idyllische eilanden voor de kust van in de Indische Oceaan, zoals Zanzibar, Pemba en Mafia Island. Hier staan prachtige witte zandstranden en tropische koraalriffen garant voor een ontspannen afronding van uw safari. Vergeet u ook de prachtige stranden bij Pangani aan het vasteland van Tanzania niet. Hier komen veel minder toeristen en de stranden zijn minstens zo mooi als op de eilanden voor de kust.

Tanzania, waarvan de volledige naam United Republic Tanzania is, is een onafhankelijk land in Oost Afrika gelegen aan de Indische Oceaan. Het land grenst in het westen aan Congo-Kinshasa, Rwanda en Burundi; in het noorden aan Uganda en Kenia en in het zuiden aan Mozambique, Malawi en Zambia. De hoofdstad is Dodoma, maar de grootste stad is de havenstad Dar-es-Salaam.

Serengeti National Park

Voor onze Thuis Safari hebben we ervoor gekozen om niet naar het Serengeti National Park te rijden (zoals veelal gebeurt), maar om eens een keer te vliegen. Door een chauffeur worden we naar het vliegveld van Arusha gebracht. Hier staat een klein Cessna vliegtuigje op ons te wachten. Na het inchecken vliegen we comfortabel naar de airstrip in het Serengeti National Park. Onderweg zien we het glooiende landschap van Tanzania onder ons door glijden.

Op de airstrip in het Serengeti National Park staat onze privé gids/chauffeur voor de komende safari ons al op te wachten. Na de hartelijke verwelkoming en kennismaking gaan we op pad voor ons avontuur.

Dieren spotten in Serengeti National Park

Het Serengeti National Park werd opgericht in 1952 en is 14,763 km². Het park bestaat uit 3 verschillende gebieden. In het centrale gedeelte ligt de Seronera vallei. De Maasai bevolking noemt dit deel de ‘serengit’, het land van eindeloze vlaktes. Een prachtige open savanne, met hier en daar acacia bomen en ontelbare hoeveelheden wilde dieren. Het westelijke gedeelte wordt doorkruist  door de Grumeti rivier en de Mara rivier en heeft meer bossen en dichte struiken. Het  Lobo gebied in het noorden ligt tegen het Masai Mara Nature Reserve in Kenia aan en wordt doorgaans minder bezocht, vanwege de reisafstand.

In het Serengeti National Park vindt het grootste natuurspektakel op aarde plaats: de grote migratie van 1.5 miljoen gnoes en 250.000 zebra’s met daar tussendoor 300.000 Thomson gazellen. De gnoes en zebra’s trekken in november en december van de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes. Van december tot april worden in het zuiden veel jonge dieren geboren, vanwege de overvloed aan verse grassen door de regenperiode. In mei en juni trekken de kuddes naar het westen, op zoek naar de regen en vers gras. In juli en augustus gaat het noordwaarts richting het Masai Mara Nature Reserve. Het oer instinct om de regen te volgen is zo sterk dat geen rivier met wachtende krokodillen ze kan tegenhouden. In september en oktober verblijven de kuddes in Kenia en in november begint de trek naar het zuiden weer. Een uniek natuurfenomeen met onvoorstelbaar veel wilde dieren.

De geluiden en de geuren van de enorme kuddes gnoes en zebra’s, gevolgd door hongerige roofdieren, is een super spectaculair. De beroemde rivierovergangen van de Grumeti en Mara rivier bieden het buitengewoon schouwspel. Duizenden angstige gnoes en zebra’s bewegen zich naar nauwe overgangen waar enorme Nijl krokodillen liggen te wachten op hun kans. Het is een eeuwenoude strijd om leven en dood. Een ongekend schouwspel!

Pasgeboren gnoe in Serengeti eco-systeem Tanzania
Pasgeboren gnoe in Serengeti eco-systeem Tanzania
Baby Olifant in het kamp, Serengeti, Tanzania
Baby Olifant in het kamp, Serengeti, Tanzania
Ballonvaart, Serengeti, Tanzania
Ballonvaart, Serengeti, Tanzania

Ballon safari’s

Na een paar dagen rond te hebben gereden in het Serengeti National Park gaan we nu het park vanuit de lucht bekijken. Het is een onvergetelijke ervaring om de wildernis van oost Afrika te zien ontwaken vanuit een luchtballon. Gracieus en geruisloos vliegen we over de vlaktes waar het krioelt van de kuddes wilde dieren.

Onze ballonsafari begint rond 06.00 uur op de startplaats in het Seronera gebied en duurt ongeveer 2 uur. De start- en landingsplaats zijn dusdanig gekozen dat de overlast voor de dieren tot een minimum wordt beperkt. Onze gids/chauffeur zet ons af bij de startplaats en haalt ons weer op bij de landingsplaats. Na de landing genieten we van een heerlijk champagne ontbijt in de bush. Een passend besluite van onze onvergetelijke vlucht boven de savannes en het wild.

 

Na deze geweldige ervaringen trekken we de volgende keer verder naar de Ngorongoro krater, Lake Manyara National Park en Tarangire National Park.

Tanzania reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan