Welkom in Tanzania! We zijn geland op het internationale vliegveld Kilimanjaro in het noorden van het land. Daarna hebben we verkenningstochten gemaakt door de noordelijke natuurparken van Tanzania en kennis gemaakt met de bijzondere Maasai. Nu staat de beklimming van de hoogste berg van Afrika, Mount Kilimanjaro, op het programma.

Uitzicht op Mt Kilimanjaro Tanzania
Uitzicht op Mt Kilimanjaro Tanzania
Uhuru Peak Mt Kilimanjaro Tanzania
Uhuru Peak Mt Kilimanjaro Tanzania
Barranco Camp Mt Kilimanjaro Tanzania
Barranco Camp Mt Kilimanjaro Tanzania

Mout Kilimanjaro

Na een overnachting in Moshi, aan de voet van Mt Kilimanjaro, rijden we naar de toegangspoort van Mount Kilimanjaro National Park. Daar beginnen we aan onze meerdaagse beklimming van het hoogste punt van Afrika, de 5.895 meter hoge Uhuru Peak van Mount Kilimanjaro. Het is ’s werelds hoogste vrijstaande berg en met de juiste planning en voorbereiding is de top voor iedereen bereikbaar.

Tijdens de beklimming lopen we door 5 verschillende klimaatzones. Dit komt omdat klimaat op en rond de berg wordt beïnvloed door de hoogte van de berg. Elke klimaatzone betekent ook een verandering van natuur, dit is geweldig om te zien en te ervaren. De tocht begint in bushland tot ongeveer 1.800 meter boven zeeniveau en we lopen voornamelijk door landbouwgronden en bossen. Tijdens de volgende 1.000 hoogtemeters verandert het landschap in een regenwoudgebied. Het is een prachtige wandeling door een tropische jungle tot 2.800 meter boven de zeespiegel. De volgende 1.200 hoogtemeters zijn totaal anders. Het wordt kouder en het landschap verandert in een dun begroeide heide. De laatste 1.000 hoogtemeters trekken we door een gebied met heel weinig vegetatie en gebieden met vulkanisch gesteente. De arctische zone tot de Uhuru Peak op 5.895 meter boven de zeespiegel laat ons soms snakken naar adem. We genieten van de geweldige gletsjers bovenop deze kleine ijspiek.

Beklimming Mt Kilimanjaro Tanzania
Beklimming Mt Kilimanjaro Tanzania
Mathilde en Ruben aan voet Kilimanjaro Tanzania
Mathilde en Ruben aan voet Kilimanjaro Tanzania

Er zijn verschillende routes voor de beklimming van Mt Kilimanjaro die variëren in het aantal klimdagen en de moeilijkheidsgraad. De bekendste routes zijn de Machame route, de Lemosho route en de Rongai route.  

Uiteindelijk komen alle routes bij elkaar voor de laatste klim naar de Uhuru Peak. Alle routes eindigen de dag voor de top poging bij de Kibo hut op  4.730 meter hoogte. Onze poging om Uhuru Peak te bereiken begint om 00.00 uur ’s nachts. Voorzien van hoofdlampjes begint de zware 6 tot 7 uur durende beklimming. Langzaam maar gestaag bereiken we de top voor zonsopgang! Na de euforie van het behalen van de top en het maken van schitterende foto’s die dit onvergetelijk moment vastleggen, beginnen we aan de afdaling terug naar het basiskamp. Aan de voet wacht ons een champagne ontbijt en de uitreiking van het certificaat waarop staat dat we de top met succes hebben bedwongen.

Na deze inspanning is het heerlijk om te relaxen en alles nog eens de revue te laten passeren. We rijden daarvoor naar de Maji Moto Hot Springs.

Maji Moto Hotsprings

De Maji Moto Hotsprings is een kleine oase op slechts een klein stukje rijden van de hoofdweg tussen Moshi en Arusha. De hotsprings worden ook wel de Kikuletwa warmwaterbronnen genoemd). Dit is de perfecte plek om te ontspannen en bij te komen van de beklimming van Mt Kilimanjaro. Gelukkig is het een heldere dag, dus hebben we prachtig uitzicht op de berg die we de afgelopen dagen hebben bedwongen.

Na onze inspanningen op de flanken van Mt Kilimanjaro vervolgen we onze reis in het zuiden van Tanzania. We vliegen naar Lake Tanganyika waar we op zoek gaan naar chimpansees in  Mahale National Park en ons onderdompelen in ongerepte natuurparken als Katavi National Park en Ruaha National Park.

Tanzania reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan