Welkom in Tanzania! We zijn geland op het internationale vliegveld Kilimanjaro in het noorden van het land. Daarna zijn we naar het Serengeti National Park gevlogen om getuige te zijn van de spectaculaire grote migratie van enorme kuddes gnoes en zebra’s. Nu zijn we onderweg naar de Ngorongoro krater, Lake Manyara National Park en Tarangire National Park.
We vertrekken in de vroege ochtend richting de Ngorongoro Krater. Nog voordat het licht is staan we aan een kopje koffie en een muffin. Het ontbijt en de lunch nemen we mee voor onderweg. We willen immers zoveel mogelijk tijd doorbrengen in de krater. Kort nadat we op pad zijn gegaan beginnen we aan de afdaling langs kraterwand naar de bodem van de vulkaan. Hoe lager we komen, hoe beter het uitzicht wordt, want ook vanochtend hangt er weer een wolk over de rand van de krater. Als we beneden zijn kijken we vol ontzag naar de weg die we net zijn afgekomen. We zijn blij met de stuurmanskunsten van onze gids/chauffeur.
Verbluffende dieren in het wild in de Ngorongoro krater
De Ngorongoro krater staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een van ’s werelds mooiste bezienswaardigheden. De Ngorongoro krater is een geïmplodeerde vulkaan die is ontstaan doordat na een uitbarsting een deel van de vulkaan in de magmakamer is gestort, die na de uitbarsting was leeggestroomd. De krater bestaat uit een spectaculaire kom van ongeveer 265 km², met een doorsnede van 21 kilometer en een diepte tot 600 meter. In de krater leven naar schatting 30.000 dieren. Door de hoogteligging van de vulkaan, de kraterrand ligt op 2.200 meter hoogte, heeft de krater een eigen micro klimaat. De meeste dagen van het jaar hangen wolkendekens rond de rotsachtige kraterrand en het is een van de weinige plaatsen in Tanzania waar het ’s nachts heel koud kan worden.
De kraterbodem bestaat uit een aantal verschillende habitats, waaronder grasland, moerassen, bossen en het Makat meer, een zoutmeer dat midden in de krater ligt en wordt gevoed door water uit de Munge rivier. Al deze verschillende omgevingen trekken wilde dieren aan om te drinken, te grazen en zich te verbergen voor roofdieren. Hoewel dieren in principe de krater in en uit kunnen gaan, geven de bewoners er de voorkeur aan het hele jaar door in de krater met rijke vulkanische grond en weelderige bossen te blijven. Bovendien maken de steile wanden van de krater het lastig de krater te verlaten of te betreden.
Na een indrukwekkende dag verlaten we de kraterbodem en rijden door de Ngorongoro Conservation Area naar onze accommodatie die dichtbij een authentiek Maasai dorpje ligt. We slapen in comfortabele safaritenten en maken kennis met de bijzondere Maasai cultuur.
De Maasai
Naast het beschermen van de unieke natuur in de Ngorongoro Crater is de Ngorongoro Conservation Area opgericht om de Maasai, de oorspronkelijk bewoners van noord Tanzania, een leefomgeving te bieden. Toen ze niet langer op de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti mochten leven en wonen konden ze naar de omgeving van de Ngorongoro Crater verhuizen.
De Maasai is een nomaden volk die hun tijdelijke dorpjes in cirkelvormige Boma’s bouwen. In de Ngorongoro Conservation Area zijn diverse traditionele Maasai dorpjes waar we een kijkje kunnen nemen. Wij rijden echter door naar een authentiek Maasai dorpje net buiten de Ngorongoro Conservation Area.
Samen met een Engelstalige Maasai gids maken we wandelingen in de omgeving van zijn dorpje. Hij vertelt ons onderweg over hoe de Maasai gebruik maken van de bomen, planten en gewassen in hun omgeving. We krijgen een beeld van de medicinale werking van bepaalde bomen en grassen. En hoe bijvoorbeeld de groten doorns van Acacia’s worden gebruikt als tandenborstel. Op het hoogste punt van de wandeling stoppen we voor een sundowner met een schitterend uitzicht over Lake Manyara. Als we weer zijn afgedaald krijgen we een uniek kijkje in de Boma en bezoeken we de hutten die door de vrouwen worden gemaakt van modder en uitwerpselen van het vee.
Van onze gids leren we dat het leven van de traditionele Maasai draait om hun vee, hun belangrijkste voedselbron. De status in de gemeenschap wordt onder andere bepaalt door het aantal geiten en koeien dat een man bezit. De trotse Maasai hebben een geweldige geschiedenis als krijgers en blijven hun vee in dit gebied drijven om te grazen en te drinken, ongeacht de roofdieren in de buurt.
De traditionele kleding van de Maasai varieert per geslacht, leeftijd en plaats. Jonge mannen dragen enkele maanden na hun besnijdenis zwart. Hoewel rood de favoriete kleur is bij de Maasai worden er ook zwarte, blauwe, geruite en gestreepte stoffen gedragen. In de jaren zestig begonnen de Maasai dierenhuiden en dierenvachten te vervangen voor meer hedendaags materiaal. De stof die om het lichaam wordt gewikkeld heet de Shúkà in de Maa-taal.
Na onze kennismaking met deze bijzondere mensen rijden we verder naar wat kleinere nationale parken in het noorden van Tanzania, Lake Manyara National Park en Tarangire National Park.
Lake Manyara National Park, een klein juweeltje
Lake Manyara National Park strekt zich uit over een lengte van 50 km over de bodem van de Rift Vallei. Het park wordt in het oosten begrensd door Lake Manyara en in het westen door de steile hellingen van de Rift Vallei. Hierdoor heeft Lake Manyara National Park een grote verscheidenheid aan habitats die een scala aan wilde dieren aantrekken. Ondanks de relatief geringe omvang van dit park herbergt het een verrassende biodiversiteit en heeft het een prachtig landschap van acaciabossen, waterbossen, met baobab bezaaide kliffen, door algen gekleurde warmwaterbronnen, moerassen en het meer zelf. In het park leven 400 vogelsoorten en de grootste concentratie bavianen ter wereld. Andere diersoorten die veel worden gespot zijn giraffen, zebra’s, gnoes, impala’s, waterbokken, wrattenzwijnen, de Kaapse otter en Egyptische mongoose. Mis de kans niet om duizenden flamingo’s op het meer te zien, de beroemde leeuwen die in bomen klimmen en grote olifantenfamilies die door het bos slenteren.
Ons bezoek aan Lake Manyara National Park is een fascinerende ervaring. Langs de oevers van het zoutwaterhoudende meer leven vele flamingo’s. Door het eten van kleine schaaldiertjes die caroteen bevatten krijgen hun veren een mooie roze kleur. Ook trekt het meer ruim 400 soorten vogels aan, waaronder veel watervogels en migrerende vogels. Grote kuddes buffels, cheetahs, Maasai giraffen en impala’s zwerven langs de oevers van het meer en de beboste hellingen van de vallei.
Geweldige dieren in het hele jaar door in Tarangire National Park
Na onze game drives door Lake Manyara National Park rijden we nu de korte afstand naar Tarangire National Park, een van de meest onderschatte natuurparken van Afrika. In het compacte en zeer mooie Tarangire National Park zijn prachtige oude baobab bomen te bewonderen. Daarnaast is Tarangire National Park vooral bekend om de vele olifanten die op de met gras begroeide savannevlaktes en uitgestrekte moerassen rond trekken. De Tarangire rivier voorziet het park het hele jaar door van water. Dit heeft een enorme aantrekkingskracht op wilde dieren, waaronder zebra’s, gnoes, waterbucks, wrattenzwijnen, kraanvogels, giraffe, dik diks, struisvogels, bavianen, velvet monkeys maar ook leeuwen en luipaarden. Verder is het een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Tijdens het seizoen zijn er vele broedende vogels te vinden in het moerasachtige gebied.
We maken game drives door het uitgestrekte Tarangire National Park totaan de Gursi moerassen in het zuiden van het park. Onderweg genieten we van de grote hoeveelheid wilde dieren in de ‘olifanten speeltuin’ van Tanzania. Op een mooie plek in het park genieten we van onze picknick lunch en het schitterende uitzicht.
Na onze verkenningstochten door de noordelijke natuurparken van Tanzania en onze kennismaking met de bijzondere Maasai staat nu iets heel anders op ons programma. In de volgende aflevering beklimmen we de hoogste berg van Afrika, Mount Kilimanjaro. Een hele inspanning maar zeker de moeite waard!
Tanzania reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan