Welkom in Tanzania! We zijn geland op het internationale vliegveld Kilimanjaro in het noorden van het land. Daarna hebben we verkenningstochten gemaakt door de noordelijke natuurparken van Tanzania en kennis gemaakt met de bijzondere Maasai. Na onze inspanningen op de flanken van Mt Kilimanjaro vervolgen we onze reis in het zuiden van Tanzania. We vliegen naar Lake Tanganyika waar we op zoek gaan naar chimpansees in Mahale National Park en ons onderdompelen in ongerepte natuurparken als Katavi National Park, Ruaha National Park en Selous Game Reserve.

Velvet monkey in Selous Game Reserve Tanzania
Velvet monkey in Selous Game Reserve Tanzania
Buffel in Katavi National Park Tanzania
Buffel in Katavi National Park Tanzania
Luipaard in Ruaha National Park Tanzania
Luipaard in Ruaha National Park Tanzania
Selous Game Reserve, Jonge giraffe, Tanzania
Selous Game Reserve, Jonge giraffe, Tanzania

Verbluffende schoonheid in het westen van Tanzania

Na de korte binnenlandse vlucht vanuit Arusha arriveren we vandaag in het westen van Tanzania bij Lake Tanganyika. Hier liggen Mahale National Park en Katavi National Park. Doordat deze parken zo afgelegen liggen worden deze nauwelijks bezocht door toeristen. We genieten hier in alle rust van de schoonheid van de parken en de wilde dieren die in dit gedeelte van Afrika leven.

Ontdek het iconische Mahale Mountains National Park

Gelegen tussen de spectaculaire hellingen van het Mahale gebergte en Lake Tanganyika is Mahale National Park opgericht om de ongeveer 1.000 chimpansees die deze regio wonen te beschermen. Het park staat bekend om zijn fantastische zonsondergangen boven Lake Tanganyika. Een geweldige ervaring voor enthousiaste fotografen en safari liefhebbers.

Chimpansees in Mahale National Park

Het Mahale National Park is, net als zijn noordelijke buurman Gombe National Park, de thuisbasis van enkele van de laatst overgebleven wilde chimpansees van Afrika, een populatie van ongeveer 1.000 chimpansees. Ze zijn gewend aan menselijke bezoekers door een Japans onderzoeksproject dat in de jaren zestig is opgericht en de meer dan 50 jaar dat Jane Goodall heeft besteed aan het bestuderen van deze fascinerende dieren.

Het is altijd een ervaring om de chimpansees te spotten. We trekken een lange broek en stevige laarzen aan. Zetten een hoed op en doen een mondkapje voor (deze worden aan het begin van een tocht door parkgidsen uitgedeeld aan alle bezoekers) en bereiden ons voor op een warme, steile klim door de dichte vegetatie.

De ervaring is boeiend. Bijna zonder enige waarschuwing komt er een chimpansee langs ons rennen over het pad, en opeens zijn er verschillende chimpansees op een open plek of in de bomen. De tijd lijkt even stil te staan maar het toegestane uur om de chimpansees te mogen observeren en fotograferen is in een flits voorbij.

Tussen de expedities om chimpansees te volgen door relaxen we aan Lake Tanganyika en vermaken ons met snorkelen, kajakken en nijlpaarden en krokodillen spotten. Het bos op de helllingen is vol met vogels, zoals guinea fowls, hornbills en kingfishers. Tijdens korte wandelingen spotten we vele soorten. ’s Avonds als de zon in de verte ondergaat over het Congo gebergte is de omgeving bijna magisch terwijl kleine lichtjes van vissersboten flikkeren over het meer.

 

Katavi National Park, nijlpaarden en krokodillen

We reizen door naar het afgelegen Katavi National Park. Dit park beslaat ongeveer 4.500 km² ongerepte Tanzaniaanse bossen, open savannes en wetlands. Dit park is het op twee na grootste van het land en is de thuisbasis van ’s werelds grootste kuddes buffels. Het heeft een breed scala aan vogels en dieren, waaronder luipaarden, olifanten, zebra’s en leeuwen. We genieten van mooie game drives, spotten tientallen vogels en maken fascinerende wandel safari’s.

Het meest nog verbazen we ons over de inmense populaties nijlpaarden en krokodillen. Door de droogte liggen de nijlpaarden opgepakt in het beetje water dat het park nog rijk is. Met honderden liggen ze in een kleine modderpoel. En dat gaat er niet altijd even gemoedelijk aan toe. De krokodillen zijn op zoek naar schaduw en die is maar beperkt voor handen. Onder kleine boompjes zien we meerdere krokodillen op elkaar in de schaduw liggen. Een ongelooflijk schouwspel dat we nog nooit ergens anders hebben gezien.

Afgelegen Ruaha National Park

Als je droomt van het ongerept Afrika, waar je de hele dag kunt rijden zonder een ander voertuig te zien, waar vogelsoorten spectaculair en divers zijn, is Ruaha National Park het Tanzania voor jou.

Ruaha National Park vormt de kern van een uitgestrekt eco-systeem van ongeveer 40.000 km² en biedt onderdak aan de grootste olifantenpopulatie van Tanzania, naar schatting 12.000 dieren. Daarnaast herbergt het grootste nationale park van Tanzania buffels, kudu’s, Grant’s gazellen, Afrikaanse wilde honden, struisvogels, cheetahs, roan en sable antilopen en meer dan 400 soorten vogels.

Ruaha National Park is bijzonder door zijn wilde en opvallende topografie, vooral rond de Ruaha-rivier. Het is een golvend plateau, ongeveer 900 meter hoog, met af en toe grote rotsen en baobabs. De bergen in het zuiden en westen reiken tot respectievelijk  1.600 en 1.900 meter. Door het park lopen verschillende ‘zand’-rivieren, waarvan de meeste tijdens het droge seizoen opdrogen, dan worden ze door wilde dieren gebruikt om gebieden te bereiken waar nog wat water achterblijft.

Verbluffend Selous Game Reserve

Eén van de redenen waarom er minder toeristen naar de westelijke en zuidelijke natuurparken van Tanzania komen is de afstand naar en tussen de parken. Wij vliegen dan ook met een klein vliegtuigje van Ruaha National Park naar Selous Game Reserve.

Afgelegen en buiten de gebaande paden, biedt het Selous Game Reserve bezoekers een ongerepte wildernis vol met een spectaculaire fauna en flora. Het park werd uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed vanwege het mooie landschap en de grote diversiteit aan wilde dieren. Selous Game Reserve is een van de weinige grote wildreservaten waar we, onder begeleiding van een gids, kunnen wandelen en biedt ons een uitgelezen kans om de ongerepte landschappen te voet te verkennen.

Wandel safari

De Rufiji rivier, open vlaktes, dichte bossen en rustige meren, maakt het gevarieerde landschap van de Selous Game Reserve ideaal om te voet te verkennen. Tijdens onze wandelsafari lopen we in een rustig tempo en stoppen we regelmatig in de schaduw terwijl onze gids de fascinerende nuances van de struiken, bomen, grassen en de  kleinere diersoorten uitlegt.

Dit is een verhelderende ervaring waarbij we ontdekken hoe het fragile eco-systeem van de Bush werkt. We volgen de sporen, geuren en geluiden van alle fascinerende dieren in Afrika.

Eenmaal in de Bush krijgen we uitleg over hoe we de verschillende tracks, soorten mest, schrille trillingen of chaotische krijsen kunnen identificeren. Dichtbij een kudde olifanten ervaren we de zachtaardigheid en grootsheid van deze machtige dieren. We staan stil in de schaduw van een prachtige Acacia boom en luisteren naar de wereld die natuur heet.

Selous Game Reserve is de laatste stop tijdens onze safari in Tanzania. Na alle indrukken, game drives, wandel safari’s en de beklimming van Mt Kilimanjaro is het nu tijd om te relaxen voordat we weer terugvliegen naar huis. Waar kan dat beter dan op de onbedorven stranden van de Indische Oceaan op Zanzibar. Dat is dan ook onze laatste stop tijdens onze Thuis safari in Tanzania.

Tanzania reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan