Welkom in het wilde Zambia

Het grootste gedeelte van Zambia is wild, onontwikkeld en ongerept. Daarnaast is Zambia is een van de waterrijkste landen van Afrika – met vijf meren, drie grote rivieren, 17 watervallen en verschillende moeras gebieden is er ten alle tijden voldoende water te vinden. Deze combinatie vormt de perfecte thuisbasis van ongelooflijke aantallen van Afrika’s meest gewaardeerde wilde dieren en buitengewone vogels.

Vandaag vervolgen we onze reis naar de derde grote rivier van Zambia; de Kafue rivier. Rond deze rivier bevindt zich Zambia’s grootste en oudste nationale park, Kafue National Park. Het belooft weer een totaal andere beleving te worden met andere vegetatie, andere landschappen en andere wilde dieren.

Cheetah op Busanga Plains Zambia
Cheetah op Busanga Plains Zambia
Kafue rivier Malachite Kingfisher, Zambia
Kafue rivier Malachite Kingfisher, Zambia
Leeuwenwelpje in Kafue National Park Zambia
Leeuwenwelpje in Kafue National Park Zambia
Liuwa Plains, Zambia
Liuwa Plains, Zambia

Zambia’s oudste nationale park; Kafue National Park

Kafue National Park is Zambia’s grootste en oudste nationale park. Het park beslaat ruim 22.000 km² en staat bekend om zijn enorme variatie aan landschappen. Het feit dat het park op nog geen 200 kilometer van Lusaka, de hoofdstad van Zambia, ligt en op nog geen twee uur rijden van Livingstone, maakt het een van de populairste en bekendste parken van het land. Terwijl het park zo groot is als Wales en alle ingrediënten heeft voor een fantastische bestemming, is het er in vergelijking met andere Afrikaanse nationale parken nog relatief rustig en onontdekt.

Het park werd in jaren ’50 opgericht door Norman Carr en werd een van de grootste nationale parken van heel Afrika. Het derde grootste om precies te zijn! Dankzij de grote oppervlakte en de verschillende leefomgevingen, trekt Kafue National Park een enorme hoeveelheid verschillende dieren aan. De Kafue rivier vormt de levensader van het park en slingert dwars er dwars doorheen. Het landschap is over het algemeen vlak en hier en daar licht glooiend. De vlaktes, waarop veel termietenheuvels staan, zijn erg aantrekkelijk voor de grazers. De vlaktes worden onderbroken door bossen van palmen en vijgenbomen.

Eén van de zeldzaamste bewoners van Kafue National Park is de Red Lechwe. Deze antilope soort was bijna uitgestorven door stroperij. Door doeltreffende maatregelen van de overheid zijn de Red Lechwes gelukkig nog steeds te bewonderen in het park en gaat het goed met de populatie. Ook heb je de kans om de cheeta te zien, die eigenlijk alleen in het westen van Zambia voorkomt. Luipaarden en Afrikaanse wilde honden worden hier ook met enige regelmaat gespot en aan olifanten en nijlpaarden is geen gebrek.

Musekese Camp Kafue National Park Zambia
Musekese Camp Kafue National Park Zambia
Luipaard in Kafue National Park Zambia
Luipaard in Kafue National Park Zambia

De Busanga Plains

In het noorden van het park liggen de Busanga Plains. Dit zijn uitgestrekte uiterwaarden van de Kafue rivier en hebben een uniek eco-systeem. De enorme vlaktes lopen tijdens het regenseizoen helemaal onder water. Tijdens de droge maanden is het gebied goed berijdbaar en kan men onder andere nijlpaarden in de ondiepe modderpoelen tegenkomen. De Busanga Plains vormen het leefgebied van een grote variatie wilde dieren. Het terrein is zeer open, een ideale leefomgeving voor leeuwen en cheeta’s. Dichte bossen wisselen af met uitgestrekte vlaktes.

Boot safari op de Kafue rivier

Een goede manier om de prachtige natuur en de wilde dieren te zien is tijdens een boot safari. De Kafue rivier is dé aantrekker van leven en biedt een uniek kijkje in het leven dat zich afspeelt rond de rivier. Je ziet de wereld van een andere kant, ziet andere dieren dan tijdens een game drive en ziet een andere vegetatie dan op het land. Je hebt de keuze uit verschillende boottochten. Zo kun je een Mokoro tocht maken, maar kun je ook mee gaan op een sundowner cruise. Ook bieden veel lodges de mogelijkheid om te vissen op de rivier. Je vaart naar een plek, waar je een tijdje blijft en probeert bijvoorbeeld de machtige tijgervis aan de haak te slaan. Geniet vooral van deze unieke plek en kom tot rust op het water!

Kafue rivier olifanten op oever, Zambia

Kafue National Park – een paradijs voor vogelliefhebbers

Kafue National Park is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Dankzij de grote variatie aan leefomgevingen, komen er in het park wel meer dan 500 verschillende vogelsoorten voor! Dat staat gelijk aan het aantal verschillende vogelsoorten die in Europa voorkomt. Ongelofelijk toch? Hier een kleine greep van de vogels die je hier kan vinden; Pel’s fishing owl, Lovebirds, Chaplin’s barbets, diverse soorten kraanvogels, African fin-foot en verschillende soorten bee-eaters. En de lijst gaat maar door.

Ook in en rond de lodges kun je goed vogel spotten. Van Paradise Fly-catchers tot een van de vele Kingfisher-soorten tot de kleine en felgekleurde Sunbrids. Zwevend boven de bush vliegen grote en kleine roofvogels, van de African hawk eagle tot de machtige black snake eagle. Het is met recht een waar paradijs te noemen!

De ongerepte wildernis van de Liuwa Plain

Het Liuwa Plain National Park is zo’n beetje het best bewaarde geheim van Zambia. Het is een van de oudste beschermde gebieden in Afrika. In de 19de eeuw benoemde de koning van Barotseland zijn bevolking tot de bewaarders van het reservaat en de dieren die erin leefden. In en rond de Liuwa Plain leven officieel zo’n 12.500 mensen en die beschouwen zich vandaag de dag nog steeds als de beschermers van het park en de dieren die erin leven. Het feit dat mens en dier hier zo vredig met elkaar kunnen leven is een voorbeeld voor andere parken in Afrika!

Dit afgelegen park in het verre westen van Zambia is een ongerepte wildernis. Voor de bush-liefhebber heeft dit park een enorme aantrekkingskracht en een bezoek is dan ook onvergetelijk. Het Liuwa Plain National Park ligt ten westen van Kalabo in het westen van Zambia. Het park heeft een oppervlakte van 3.660 km² en is sinds 1972 een nationaal park.

Twee grote rivieren grenzen aan het park, de Luambimba en de Luanginga. Zij vormen de oostelijk en westelijke begrenzing van het park. Door de uitgestrektheid van de vlaktes in het park moet je iets meer moeite doen om de wilde dieren te spotten. De beloning is een grote kudde blauwe gnoes, een roedel rondtrekkende Afrikaanse wilde honden of een groep leeuwen die je helemaal alleen kunt observeren, zonder andere toeristen. Andere bijzondere antilope soorten die hier voorkomen zijn onder andere de oribi, red lechwe, steenbuck, tsessebe en de roan antilope. Naast leeuwen zijn de jakhalzen, servals en hyena’s de andere roofdieren in dit gebied. De hyena’s op de Liuwa Plain komen voor in groepen van meer dan 50 dieren. Zo nu en dan worden ook cheetas gespot. Het vogelleven is overvloedig en in de regentijd migreren vele vogels hier naartoe.

Hyena's op Liuwa Plains Zambia
Hyena's op Liuwa Plains Zambia
Leeuw Liuwa Plains, Zambia
Leeuw Liuwa Plains, Zambia

Tweede grootste migraties van gnoes en zebra’s ter wereld

In Liuwa Plain National Park vindt jaarlijks de tweede grootste migratie van gnoes en zebra’s ter wereld plaats. Elk jaar trekken duizenden gnoes en zebra’s vanuit Angola naar de Liuwa Plain. Dit gebeurt in de regentijd, omdat de dieren naar het verse gras trekken. De beste tijd om de migratie te observeren is in mei en juni of november en december. Voor 2003 ging het slecht met de populatie van gnoes en zebra’s in de regio. Steeds meer land werd gebruikt voor landbouw waardoor de dieren steeds minder bewegingsvrijheid kregen. Ook de aanwezigheid van roofdieren als leeuwen was een bedreiging voor de dieren. Sinds African Parks Networks het management van de Liuwa Plain heeft overgenomen in 2003 gaat het een stuk beter met de populatie dieren. 

Het landschap heeft elk seizoen een bijzondere magie. In oktober en november ontwikkelen zich onheilspellende onweersbuien aan de horizon die de Liuwa Plain voorzien van water, met een kleurrijke bloemenpracht als gevolg. Het contrast tussen de gekleurde vlaktes en de donkere luchten erboven is ongekend spectaculair. Van januari tot mei, als de vlaktes grotendeels onder water staan, zijn de glinsterende blauwe lagunes bezaaid met lelies en grote zwermen vogels. Echt een lust voor het oog!

Kuomboka Ceremonie

Na een aantal dagen op de prachtige savannes te hebben doorgebracht, is het laatste stukje van onze reis door Zambia dan echt aangebroken. We gaan terug naar de plek waar deze reis voor ons begon, Livingstone. Voordat we daar aankomen, stoppen we nog bij een bijzondere plek of eigenlijk beter gezegd aanschouwen we een bijzondere ceremonie. De Kuomboka ceremonie is een van de bekendste traditionele ceremonies van het land en is een eeuwenoude traditie van de Lozi bevolking die plaatsvindt in april. Ongeveer 300 jaar geleden is de traditie ontstaan en het wordt nog altijd uitgevoerd.

Kuomboka is een woord uit de Lozi taal, wat letterlijk ‘uit het water gaan’ betekent. Terwijl de vlaktes rond Mongu overstromen met water, reist de Lozi koning (het hoofd van de Lozi bevolking) in een groot schip, de Nalikwanda genaamd, van zijn paleis voor droge seizoen in Lealui naar zijn paleis voor het regenseizoen in Limulunga. De ceremonie viert dus de reis van de koning naar hoger gelegen gebied en heeft een rijke historische achtergrond. De grote drums kondigen de komst van de ceremonie aan. De imposante Nalikwanda (de boot van de koning) die zachtjes de vlaktes verlaat en over het water van de Zambezi vaart is op zichzelf al indrukwekkend. De boot wordt bestuurd door kleurrijk geklede schippers, er wordt luid gejuicht en overal klinkt tromgeroffel en gezang. Het is een prachtige, imposante en bijna magische ceremonie en mensen komen van heinde en verre om deze traditie van dichtbij mee te maken. Mocht je in deze periode in Zambia verblijven, is het een absolute aanrader om te bezoeken. Ervaar Zambia op zijn best!

Met een klein vliegtuigje leggen we het laatste stuk van onze reis af. Na een vlucht van een kleine twee uur bereiken we onze eindbestemming Livingstone. Hier eindigt onze prachtige, indrukwekkende en adembenemende reis dwars door Zambia. We hopen dat jullie hebben genoten en geïnspireerd zijn geraakt. Tot de thuis safari!

Zambia reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan