Welkom in het wildlife paradijs van Afrika

Zambia, voorheen Noord Rhodesië, heeft een rijke geschiedenis die terug gaat tot de steentijd. Het land werd pas echt bekend toen de Schotse missionaris David Livingstone het land op de Europese kaart zette. In de 19de eeuw kwam hij bij Lake Tanganyika aan land in zijn zoektocht naar de oorsprong van de Nijl.

Het grootste gedeelte van het Zambia is wild, onontwikkeld en ongerept. Daarnaast is het land een van de waterrijkste landen van Afrika – met vijf meren, drie grote rivieren, 17 watervallen en verschillende moeras gebieden. Deze combinatie vormt de perfecte thuisbasis van ongelooflijke aantallen van Afrika’s meest gewaardeerde wilde dieren en buitengewone vogels.

Lake Bangweulu shoebill ooievaar, Zambia
Lake Bangweulu shoebill ooievaar, Zambia
Victoria watervallen Zambia
Victoria watervallen Zambia

‘De donderende stoom’

We beginnen onze reis door Zambia in het zuiden van het land, bij een van de bekendste plekken op aarde. Ook al heb je nog nooit van Zambia gehoord, de plek waar we nu heen gaan kent bijna iedereen. We hebben het natuurlijk over de Victoria watervallen! De Zambezi rivier vormt de natuurlijk grens tussen Zambia en Zimbabwe en te midden van dit alles stort het water van de rivier in een honderd meter diepe kloof. Het resultaat is een ongelofelijk spectaculair beeld van schoonheid en grandeur – Welcome to Victoria Falls!

De Victoria watervallen zijn een van de zeven originele natuurlijke wereldwonderen. Nadat Dr. Livingstone de watervallen had ontdekt in 1855, vernoemde hij ze naar zijn koningin Queen Victoria of Great Britain. De lokale naam van de watervallen is ‘Mosi-oa-Tunya’ wat vrij vertaald ‘de rook die dondert’ betekent. Tegenwoordig staan de watervallen bekend als het grootste gordijn van vallend water in de wereld.

Klaar om nat te worden?!

De brede, bijna twee kilometer lange, klif waar de waterval overheen dondert, transformeert de kalme Zambezi rivier in een woeste stroom die door een reeks spectaculaire kloven snijdt. De prachtige nevel en spray van het water die hierdoor ontstaat is van kilometers ver al te zien. Tijdens het regenseizoen vult de waterval zich en is op z’n top tussen februari en mei. Meer dan vijfhonderd miljoen kubieke meter water dendert per minuut over de rand!

De waterval valt in een diepe kloof, wat betekent dat aan de overkant van de waterval een even hoge muur is. Door de constante aanwezigheid van water en nevel, wordt deze muur bedekt door een groen regenwoud. Langs de rand van het bos loopt een pad dat prachtige en adembenemende uitzichten op de watervallen biedt. Dichterbij de watervallen kom je niet! Wees voorbereid om nat te worden als je de geweldige spray gaat trotseren, maar het is een ongelofelijke unieke ervaring.

Bekijk de waterval vanuit een ander perspectief

Er zijn nog een aantal manieren om de machtige waterval te bewonderen. Zo kun je met een helikopter over de waterval vliegen; een prachtige manier om de grootsheid van deze indrukwekkende waterval van boven te zien. De adrenaline junkies onder ons kunnen zwemmen in Devil’s Pool, een klein natuurlijk zwembad aan de rand van de waterval. Van hieruit heb je een ongeëvenaard uitzicht op de waterval. Terwijl het woeste water van de rivier met brute kracht langs je stroomt, houden de rotsen je tegen en geven de kans om van het indrukwekkende uitzicht te genieten. Doodeng en super gaaf tegelijkertijd!

Victoria watervallen - Helicopter vlucht
Victoria watervallen - Helicopter vlucht
Victoria watervallen uit de helikopter
Victoria watervallen uit de helikopter

Livingstone – een stad met een rijke geschiedenis

De stad die aan de Victoria watervallen ligt is Livingstone, vernoemd naar de beroemde Dr. David Livingstone die dit gebied uitgebreid onderzocht. De stad heeft een rijke geschiedenis. In 1911 werd de stad de hoofdstad van Noord Rhodesië, dit omdat het de grootste Europese nederzetting was en dichtbij de grens met Zuid Rhodesië (nu Zimbabwe) lag. Doordat Livingstone de hoofdstad van het land was, zijn er uitstekende faciliteiten, vaak vele malen beter als in andere delen van het land. Dit is terug te zien in de Edwardiaanse huizen langs de hoofdweg. In 1935 werd Lusaka benoemd tot hoofdstad van land en keerde de rust terug in Livingstone. De stad behielt zijn bijzondere charme. Een groot evenement was het plaatsen van verkeerslichten in 2011. Sindsdien vormt Livingstone de basis voor vele reizigers van over de hele wereld die dit prachtige wereldwonder van dichtbij willen zien.

De ‘Adventure Capital’ van zuidelijk Afrika

Tegenwoordig staat Livingstone bekent als de ‘adventure capital’ van zuidelijk Afrika; een titel die de stad razendsnel zelf verdiend heeft. Er zijn namelijk tal van avontuurlijke activiteiten te ondernemen. Zoals eerder genoemd kun je met een helikopter over de waterval vliegen of over de rand van de waterval kijken in Devil’s Pool, maar er is meer. Zo kun je bungee jumpen vanaf de Victoria Falls Bridge, de brug die Zambia en Zimbabwe met elkaar verbindt. Je kunt over de verschillende kloven ‘zip-linen’ of wild water raften op een van de woeste rivieren in de wereld. Kortom, hou je van avontuur en sport, dan is Livingstone de place to be.

Sunset cruise op de Zambezi

Een activiteit die zeker niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Livingstone en de Victoria watervallen, is een cruise op de Zambezi rivier tijdens zonsondergang. De zonsondergangen op de Zambezi zijn adembenemend mooi, met een lucht die prachtige kleuren aanneemt naarmate de zon verder onder gaat. Een rivier cruise is heel relaxt en geeft de mogelijkheid om meer van de omgeving te zien. Terwijl je een heerlijke Gin & Tonic drinkt, heb je de kans om een glimp op te vangen van een voorbij trekkend nijlpaard, krokodil, olifant of giraf. Ook zijn er tal van vogels rond de rivier. Een betere afsluiter van de dag kan je je niet voorstellen!

Lake Kariba – Zambia’s Riviera

De Zambezi rivier heeft een totale lengte van 2.600 kilometer en heeft haar bron in het noorden van Zambia. Via Angola stroomt zij terug naar het zuiden van Zambia, waar zij de natuurlijke grens met Zimbabwe vormt, met de Victoria watervallen als beginpunt. Nu laten we deze bijzondere plek achter ons en vervolgen onze weg langs de rivier in oostelijke richting. Midden in de rivier doemt zich een groot meer op – Lake Kariba

Lake Kariba is Zambia’s onontdekte Riviera. Het meer biedt spectaculaire uitzichten en geweldige zonsondergangen. Het is een perfecte plek om te vissen, wateractiviteiten te ondernemen of met een boot op het water te dobberen. Lake Kariba is een uitstekende bestemming om heerlijk bij te komen en te genieten van de zon, omdat het weer er bijna altijd zonnig en warm is. Midden in de zomer kan het behoorlijk warm worden, maar zelfs winter dagen zijn aangenaam.

Met een houseboot Lake Kariba verkennen

Een leuke manier om Lake Kariba te verkennen is op een houseboot, een soort van cruise maar dan in het klein. Er zijn een aantal kajuiten op het schip waar je kunt overnachten en overdag geniet je van al het moois dat het meer te bieden heeft. Geniet lekker van de zon of vang samen met de kok de vis voor het diner. Een goede tijd om een trip met een houseboot te plannen is met volle maan. De atmosfeer die er tussen zonsondergang en het moment van volle maan is geeft het meer iets magisch.

Lake Kariba zonsondergang, Zambia
Lake Kariba zonsondergang, Zambia

Op naar Lower Zambezi!

Nadat we een paar dagen heerlijk hebben genoten op Lake Kariba, is het tijd om onze tocht langs de Zambezi rivier te vervolgen. We gaan verder in oostelijke richting en komen uit bij een van Zambia’s mooiste natuur parken. Welkom bij Lower Zambezi National Park! Het park bestrijkt een oppervlakte van 4.092 km². De meeste dieren zijn te vinden langs de uiterwaarden van de Zambezi in de laaggelegen vallei. Een escarpment (of steile helling) in het noorden van het park vormt een natuurlijke barrière voor de meeste dieren. De diversiteit aan dieren is minder groot als in andere nationale parken, maar de kans om van dichtbij dieren te zien die in en uit de Zambezi komen is werkelijk waar spectaculair. Aan de ander kant van de rivier bevindt zich het bekende Zimbabwaanse Mana Pools National Park. Het hele gebied rondom dit gedeelte van de Zambezi rivier is een groot paradijs voor wilde dieren en vogels.

De dieren van Lower Zambezi

Simpel gezegd; Lower Zambezi staat bekend om zijn hoeveelheid grote dieren. Dit is dan ook een van de redenen om dit prachtige gebied in Afrika te verkennen. Tijdens game drives, wandel safari’s en boot safari’s, worden regelmatig grote kuddes olifanten en ‘eiland hoppende’ buffels, soms wel tot 100 stuks groot, gespot. Er is een grote populatie van krokodillen. Al deze wilde dieren hebben een grote aantrekkingskracht op roofdieren zoals leeuwen, luipaarden en Afrikaanse wilde honden. Vergeet ook niet te luisteren voor de bekende roep van de African Fish Eagle.

Naast de aanwezigheid van zoveel verschillende wilde dieren, maakt de weidse Zambezi rivier het plaatje helemaal compleet. De rustig stromende rivier is perfect voor een kano tochtje. Dit alles met op de achtergrond het majestueuze escarpment dat geleidelijk afloopt naar de rivier. Ook tijdens een game drive langs de rivieroevers is deze helling ten alle tijden op de achtergrond te zien. Het ongelooflijke landschap van de Lower Zambezi vallei is het resultaat van een enorme kloof in de aardkorst. Gedurende millennia hebben mineraalrijke vulkanische gronddeeltjes, die zijn afgezet door de Zambezi, de grond gevoed wat heeft gezorgd voor een  weelderige en groene vegetatie. Dit trekt vele dieren aan en het is prachtig om dit op verschillende manieren te ontdekken.

Een dag op safari in Lower Zambezi

De dag begint vroeg, om half 6 ’s ochtends wordt je gewekt en maak je je in alle vroegte klaar voor deze dag. Je ontmoet je gids bij het centrale deel van de logde waar verse koffie en een aantal snackjes (vaak versgebakken, huisgemaakte gebakjes!) klaar staan. Om half 7 gaan jullie op pad voor de eerste game drive van de dag. Zie de wereld ontwaken en probeer zoveel mogelijk dieren te spotten. Na een aantal uur rondrijden in het park, is het tijd voor een uitgebreid ontbijt. Tot een uurtje of drie, is het tijd om lekker bij te komen en te relaxen in de lodge. Sommige lodges bieden de mogelijkheid om tussen de middag een wandel safari te maken of een lokaal dorp te bezoeken. Rond 3 uur ’s middags verzamelen jullie je weer in het centrale deel waar een high-tea geserveerd wordt. Na een lekker kopje thee is het tijd voor de middag activiteit – vaak in de vorm van een tweede game drive, een kanotocht, een boot safari of vissen. Geniet van de spectaculaire uitzichten en al het schoons wat er voorbij komt. Rond zonsondergang zoekt jullie gids een mooie plek uit voor de ‘sundowner’ – een heerlijk drankje terwijl de zon ondergaat. Het laatste stukje van de game drive of boot safari leg je af in het donker, eenmaal terug bij de lodge wordt je verwelkomt door heerlijke geuren uit de keuken. Je kunt meteen aanschuiven en een verrukkelijk diner wordt geserveerd. Dit is de tijd om met de andere gasten verhalen en ervaringen met elkaar te delen. Na een lange dag vol avontuur, komt er een einde aan deze dag en is het tijd om heerlijk te gaan slapen met een hoofd vol nieuwe herinneringen. Slaap lekker!

Krokodil in Lower Zambezi National Park Zambia
Krokodil in Lower Zambezi National Park Zambia
Zonsondergang boven Lower Zambezi Zambia
Zonsondergang boven Lower Zambezi Zambia
Lower Zambezi National Park, Zambia
Lower Zambezi National Park, Zambia

Dit was het voor vandaag! Volgende keer laten we de Zambezi rivier en de omgrenzende nationale parken achter ons en trekken verder naar het noorden. Hier bezoeken (wat ons betreft) het mooiste gebied van Afrika – de Luangwa vallei. Tot dan!

Zambia reissuggesties vraag gratis offerte op maat aan