De 3 mooiste watervallen in Uganda

Van de landen die wij in ons safariprogramma hebben is Uganda het meest groen en bebost. Met het regenwoud waar je berggorilla’s kunt spotten of een chimpansee tracking kunt doen en met boomklimmende leeuwen is het een unieke safaribestemming! Water is hier ook in overvloed. Zo vind je in dit land de oorsprong van de Nijl en bovendien grenst het land aan het Victoria meer. Wat veel mensen niet weten is dat er ook prachtige watervallen in Uganda zijn. In deze blog beschrijven we de mooiste 3 watervallen in Uganda. 

Murchison Falls

Deze waterval bevindt zich in Murchison Falls National Park. Dit was het eerste nationale park in Uganda toen het in 1952 werd opgericht. De waterval en het park zijn vernoemd naar de Schot Roderick Murchison, de oprichter van de Royal Geographic Society, dat Britse ontdekkingsreizigers, zoals Darwin, (financieel) ondersteunde. De waterval is 40 meter hoog en vanaf een boot het best te bekijken. Je maakt dan een tocht van 3 uur in totaal waarbij je de waterval in z’n volle glorie bewondert. Tijdens de boottocht heb je ook de mogelijkheid om wilde dieren te spotten op en langs de oever. Denk hierbij aan nijlpaarden, krokodillen en vele watervogels. Heb je geluk dat komt er misschien wel een olifant of een ander wild dier water drinken aan de oever. 

> Bekijk hier hoe Murchison Falls in jouw reisprogramma zou kunnen passen

Sipi Falls

In het noordoosten van het dorp Sipi vind je drie watervallen vlak bij elkaar. Je vindt ze in de buurt van de slapende vulkaan Mount Elgon die vlak bij de grens met Kenia ligt. De hoogste van de drie watervallen is 95 meter hoog. De middelste waterval is  85 meter hoog en bij de kleinste valt het water 74 meter omlaag. De naam Sipi komt van het woord sep. In de lokale taal is dit de naam voor een plant die lijkt op een wilde banaan. Deze plant wordt gebruikt tegen koorts en mazelen. Wanneer je toch in de buurt bent, ga dan op zoek naar een plek om koffie te drinken. In dit gebied wordt namelijk veel koffie verbouwd, Bugisu Arabica koffie om precies te zijn. 

Karuma Falls

De laatste van de 3 mooiste watervallen in Uganda zijn de Karuma Falls, op de grens van het Murchison Falls National Park. De waterval is vernoemd naar Karuma, een lokale god. Hij zou grote stenen in de Victoria Nijl hebben gelegd om het water te breken. Deze watervallen zijn ontdekt door John Speke tijdens zijn zoektocht naar het begin van de Nijl. Vandaag de dag wordt de waterval ook gebruikt om energie op te wekken. 

Sandra en Jack hebben de Murchison Falls al bezocht. Dit is wat zij ervan vonden: “De Falls zijn niet te vergelijken met b.v. de Victoriawatervallen, maar in zichzelf erg spectaculair. De krachtigste waterval ter wereld, en weinig toeristen. Genoeg tijd op relaxed te genieten.”

Wil jij weten hoe deze parken bij jou ideale reis passen? Neem dan contact op. Wij stellen graag jouw reis helemaal op maat samen. 

Murchison Falls Victoria Nijl Uganda
Murchison Falls Victoria Nijl Uganda
Sipi Falls Mt Elgon Uganda
Sipi Falls Mt Elgon Uganda
Murchison Falls Uganda
Murchison Falls Uganda