Nata is een interessant plaatsje in Botswana dat halverwege ligt op verschillende routes. Of u nu van Francistown naar Maun rijdt of juist naar het noorden, van Maun naar Chobe National Park, u komt door Nata heen. Het plaatsje biedt een aantal benzine stations en winkels. Maar er is meer te zien.

De nummer één activiteit om te doen in Nata is een bezoek aan het Nata Bird Sanctuary. Met een oppervlakte van 230 KM² is het Nata Bird Sanctuary de gemakkelijkste manier om het Makgadikgadi Salt Pans-netwerk te zien. Dit komt omdat de Sanctuary dichtbij de doorgaande weg ligt. Voor enthousiaste 4×4 rijders lijkt die nabijheid tot de weg misschien niet erg aanlokkelijk, maar er als je eenmaal door de toegangspoort bent ontvouwt zich een wondere wereld.

Het verhaal van het Nata Bird Sanctuary

Dit kleine natuurreservaat werd in 1988 opgericht door Nata Conservation Committee, met hulp van Kalahari Conservation Society en Nata Lodge. Het reservaat beschermt het noordoostelijke deel van Sua (of Sowa) Pan. Nata Bird Sanctuary was ook het eerste natuurbeschermingsproject van Botswana. Het wordt gezamenlijk beheerd door vier lokale gemeenschappen: Nata, Maphosa, Sepako en Manxotae. Deze gemeenschappen delen de opbrengst van het reservaat (entreegelden en inkomsten van de campings) voor ontwikkelingsprojecten waarover gezamenlijk is gestemd.

Door de ligging vlakbij de snelweg A3 is Nata Bird Sanctuary gemakkelijk te bereiken. Een 4×4 auto wordt aanbevolen om het te verkennen. Buiten het regenseizoen is toegang met een 2×4 auto mogelijk.

Waarom is Sua Pan zo belangrijk?

Welkom in de minder bekende delta van Botswana! Het vogelreservaat was vroeger een graasgebied voor vee en omvat de Nata rivierdelta en Sua Pan. Het Makgadikgadi Salt Pan-netwerk is precies dat, een netwerk. Het gebied is niet één enorme witte vlakte, maar bestaat uit verschillende aangrenzende pannen met graslanden en daartussen lopende zandruggen. De drie grootste pannen zijn Ntwetwe, Nxai en Sua.

Meer dan 370 vogelsoorten zijn geregistreerd in het Nata Bird Sanctuary. Het is ook een belangrijke broedplaats voor verschillende trekvogels, waaronder de grote en kleine flamingo. U ziet hier echter veel andere wilde dieren.

Wildebeesten, struisvogels, jakhalzen, schuwe bat-eared foxes en voeden zich in deze graslanden. Soms kunnen ook nijlpaarden worden gespot, als er genoeg water in de pannen staat. Als de pan zich vult met water komen watervogels zoals pelikanen naar binnen.

Bezoek het oude meer van Botswana

Tijdens het regenseizoen (ongeveer november tot maart) vult water deze zoutvlakten en worden de pannen een toevluchtsoord. Volgens ‘Birdlife Botswana’ komen na goede regenval een groot aantal watervogels samen in het voedselrijke water van de pannen, waaronder Chestnut-banded Plovers en witte en roze pelikanen. Als de pannen weer opdrogen, vestigt zich een grote kolonie kleine Flamingo’s zich in de pannen. Dit is de grootste concentratie van kleine Flamingo’s in zuidelijk Afrika.

Het zijdeachtige water in de zoutpannen is een overblijfsel van een ‘supermeer’ dat honderdduizenden jaren geleden op deze plaats bestond. Het Makgadikgadi meer was ooit een enorme waterbassin dat werd gevoed door de stromen van de Okavango-, Zambezi- en Cuando rivier. Dit was voordat ondergrondse tektonische activiteit hun stroom stopte.

Het reservaat is echter ook een bezoek waard tijdens het droge seizoen (april tot oktober). In plaats van vele soorten watervogels ziet u dan vooral grotere vogels, zoals struisvogels.

De beste accommodaties in de buurt van Nata Bird Sanctuary

Nata Lodge is het dichtstbijzijnde resort met een restaurant, chalets en een campsite. De schaduwrijke plekken liggen allemaal te midden van een weelderige oase van Marula bomen, Monkey Thorn bomen en Mokolane palmen. Er is een zwembad, koude drankjes en een kleine souveniers winkel. De door een familie gerunde lodge maakt dit een uitstekende uitvalsbasis om de Makgadikgadi Salt Pans te bezoeken.

Elephant Sands ligt 50 km ten noorden van Nata en staat bekend om zijn levendige waterpoel, die olifanten en andere dieren van kilometers ver aantrekt. Er zijn tentsuites en campsites die allemaal zicht hebben op de waterpoel en z’n bezoekers.

Eselbe Camp doet het een beetje anders. Net ten noorden van Nata organiseren zij prachtige kanotochten als de Nata rivier stroomt. U peddelt door het plaatsje Nata, langs een groep nijlpaarden naar de Makgadikgadi zoutpannen om daar de flamingo’s en pelikanen te bekijken.

Opmerking: er zijn ook campsites in de Nata Bird Sanctuary, echter bij ons laatste bezoek zagen we dat deze wel wat aandacht nodig hadden.

Tips Mambulu! Safaris

Bezoek Nata Bird Sanctuary op werkdagen. Vanwege de toegankelijkheid komt u in het weekend veel lokale bewoners tegen die op zaterdag op zoek gaan naar een plek om te genieten van de zonsondergang.

Vermijd het uitkijkplatform en zoek in plaats daarvan een rustigere plek bij de riviermonding.

Tijdens het regenseizoen is een 4×4 auto essentieel om de zoutpannen te verkennen. U kunt ook een sundowner excursie boeken bij Nata Lodge.

Botswana reissuggesties vraag offerte op maat aan
Nata Bird Sanctuary Botswana
Nata Bird Sanctuary Botswana
Pelikanen in Nata Bird Sanctuary Botswana
Pelikanen in Nata Bird Sanctuary Botswana
Wildebeesten in Nata Bird Sanctuary Botswana
Wildebeesten in Nata Bird Sanctuary Botswana
Uitzichtplatform in Nata Bird Sanctuary Botswana
Uitzichtplatform in Nata Bird Sanctuary Botswana