Zimbabwe staat bekend als dé bestemming om olifanten te spotten. Er leeft een groot aantal olifanten in het eco-systeem dat ook onder andere Chobe National Park in Botswana beslaat. Nu zijn deze dieren niet alleen groot en indrukwekkend. Ze zijn ook slim en sociaal met bijvoorbeeld de hechte familiebanden die ze vormen. In deze blog lees je waar je olifanten in Zimbabwe kunt spotten en wat de uitdagingen zijn om deze olifantenpopulatie te beschermen. 

Beste plekken om olifanten te spotten in Zimbabwe

Hwange National Park en Mana Pools staan bekend als plekken waar veel olifanten voorkomen in Zimbabwe. Hwange National Park is het grootste park van het land en heeft veel mopane bomen. Laat dat nu net een van de favoriete boom zijn van dit bijzondere dier. De olifantenpopulatie is hier altijd al groot geweest. Zo is er eind vorige eeuw een groot project uitgevoerd waarbij 5.000 olifanten uit het park zijn weggehaald en naar andere natuurgebieden in Zimbabwe zijn gebracht. Er waren te veel dieren in het park waardoor het eco-systeem het niet meer aan kon. 

Mana Pools is een heel ander gebied, niet op de laatste plaats omdat de Zambezi rivier er doorheen loopt. Water trekt in Afrika altijd dieren en hier dus ook. Bijzonder is dat je hier vanaf het water, tijdens een bootsafari of een kanotocht, olifanten en andere dieren vanuit een ander perspectief kan bekijken!

> Nog meer redenen waarom Mana Pools op jouw bucketlist thuishoort lees je hier

Uitdagingen voor de olifantenpopulatie in Zimbabwe

Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor de olifanten in Zimbabwe. Een van de grootste problemen voor de dieren is het verlies van leefgebied. Menselijke activiteiten zoals landbouw en mijnbouw nemen steeds meer ruimte in beslag, waardoor de leefgebieden van olifanten worden vernietigd of niet meer bereikbaar zijn. Hierdoor kan het voorkomen dat de dieren dichter bij dorpjes komen dan eerder, wat kan leiden tot conflicten tussen mens en dier. Daarnaast is stroperij helaas nog altijd een groot probleem. De dieren worden gestroopt voor het ivoor dat op illegale markten wordt verhandeld. 

Gelukkig zijn er vele mooie initiatieven om wildlife en dus ook olifanten te beschermen. Zo worden de nationale parken in Zimbabwe gerund door Zimparks. Zij doen dit al sinds 1975 en hebben het motto ‘In harmony with nature’. Dit laat zien dat zij niet alleen de balans in de parken en natuurgebieden willen terugbrengen, maar dat zij zich ook inzetten om mens-dier conflicten te voorkomen. 

Marc en Karine gingen je al voor naar Hwange National Park en Mana Pools National Park. Dit is wat zij daarover vertelden: We maakten er verschillende gamedrives en zagen de olifanten van Mana Pools met hun opmerkelijke gedrag waarbij ze op hun achterpoten gaan staan. Tijdens een walking safari konden we te voet een groep wilde honden tot op korte afstand naderen. We sliepen onder de sterrenhemel op het Star Deck en beleefden magische sundowners met zicht op de Zambezi.

Wil jij weten hoe deze parken bij jou in ideale reis passen? Neem dan contact op. Wij stellen graag jouw reis helemaal op maat samen. 

Auteur: Rob Sijm, oprichter en eigenaar Mambulu! Safaris With A Difference

vraag offerte op maat aan Zimbabwe reissuggesties
Olifanten in Zimbabwe
Olifant bij Camp Hwange - wandelsafari
Olifanten in Zimbabwe - Zambezi river
Olifanten aan Zambezi, Mana Pools NP, Zimbabwe
Olifanten aan Zambezi, Mana Pools NP, Zimbabwe