Het Afrikaanse continent herbergt enkele van ’s werelds meest adembenemende natuurlijke schatten en verborgen juweeltjes. Een van de best bewaarde geheimen is zonder twijfel Mana Pools in Zimbabwe. Als je een reisliefhebber bent en verlangt naar een onvergetelijke ervaring te midden van ongerepte natuur, dan moet je zeker overwegen om Mana Pools aan je bucketlist toe te voegen. Van prachtige landschappen tot unieke wildlife-ontmoetingen, hier is waarom deze bestemming absoluut de moeite waard is.

Het ongerepte landschap

Mana Pools National Park ligt aan de Zambezi rivier, die in dit gebied de grens vormt tussen Zimbabwe en Zambia. Aan de overkant van de rivier, in Zambia, ligt Lower Zambezi National Park. Vanaf de oever van de Zambezi rivier heb je een fantastisch uitzicht over de rivier en de bergen aan de overkant. De zonsondergangen boven de vallei van de Zambezi zijn adembenemend mooi.

De naam ‘Mana Pools’ verwijst naar de vier ondiepe waterpoelen die het park sieren. Dit zijn voormalige zijarmen van de Zambezi rivier en trekken niet alleen veel wilde dieren aan, maar zorgen ook voor schitterende reflecties bij zonsopgang en zonsondergang. 

Fotografen treffen in Mana Pools een ware speeltuin. De harmonie tussen water, land, lucht en het dierenrijk is een visueel feest dat schreeuwt om vastgelegd te worden.

Mana Pools is een waar paradijs voor dierenliefhebbers. Hier kun je oog in oog komen te staan met onder andere olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, nijlpaarden en krokodillen. Mana Pools staat, net als South Luangwa National Park in Zambia, bekend om zijn ‘walking safaris’, waarbij je onder begeleiding van ervaren gewapende gidsen het park te voet verkent. Deze gekwalificeerde gidsen hebben diepgaande kennis van het gedrag van wilde dieren en weten hoe ze de omgeving op een respectvolle en veilige manier moeten benaderen. Dit zorgt voor een indrukwekkende en leerzame ervaring waarbij je kunt leren over sporen, leefomgevingen en de interacties tussen verschillende diersoorten.

Unieke avontuurlijke activiteiten

Als avontuur jouw stijl is, zal Mana Pools je niet teleurstellen. Kanoën biedt niet alleen een verfrissende manier om wilde dieren van dichtbij te zien. Het biedt je ook een uniek gevoel van ontdekking, omdat je vaak plekken kunt bereiken die anders moeilijk of niet toegankelijk zijn. Dit opent deuren naar verborgen hoekjes van het park die wachten om ontdekt te worden. Of je nu een doorgewinterde avonturier bent of gewoon op zoek bent naar een spannende nieuwe ervaring, kanoën op de Zambezi in Mana Pools is een onvergetelijke ervaring. 

Een paradijs voor vogelliefhebbers

Met een verbazingwekkend scala aan meer dan 400 vogelsoorten biedt Mana Pools vogelliefhebbers een buitengewone diversiteit. Van majestueuze visarenden die elegant boven de rivieren cirkelen tot kleurrijke bijeneters die flitsen door de bomen en langs de rivieroevers. Het park biedt een eindeloze variëteit aan vogelsoorten die je zelden elders zult aantreffen.

Vogelspotten in Mana Pools is een feest voor het oog en het oor. De geluiden van de natuur vermengen zich met de geluiden van de vogels. Het park herbergt zowel endemische als migrerende soorten, wat betekent dat elk seizoen nieuwe verrassingen en ontdekkingen met zich meebrengt.

Kortom, Mana Pools in Zimbabwe is niet zomaar een bestemming; het is een toevluchtsoord voor avonturiers, natuurliefhebbers en iedereen die verlangt naar een diepere connectie met de natuurlijke wereld. Van adembenemende landschappen tot onvergetelijke wildlife-ontmoetingen, deze bestemming behoort zonder twijfel thuis op je bucketlist. Dompel jezelf onder in de schoonheid van Mana Pools en creëer herinneringen voor het leven. Bekijk hier de reissuggesties naar deze prachtige bestemming.

Karine en Marc bezochten Mana Pools tijdens een fly-in safari in Zimbabwe. Dit is wat zij mee maakten: “We maakten er verschillende gamedrives en zagen de olifanten van Mana Pools met hun opmerkelijke gedrag waarbij ze op hun achterpoten gingen staan.” Tijdens een walking safari konden we te voet een groep wilde honden tot op korte afstand naderen. We sliepen onder de sterrenhemel op het Star Deck en beleefden magische sundowners met zicht op de Zambezi.”


Auteur: Rob Sijm, oprichter en eigenaar van Mambulu! Safaris With A Difference

Leeuwin in Mana Pools National Park Zimbabwe
Wandel safari in Mana Pools Zimbabwe
Carmine Bee-eater in Mana Pools Zimbabwe (foto credits Karine van den Heuvel)