Lang niet altijd wordt de Caprivi Strip opgenomen in een safari in Namibië en dat is jammer. De regio is zo totaal anders vergeleken met de rest van Namibië dat het een aanrader is om de Caprivi Stip wel op te nemen in uw reis. Reis bijvoorbeeld via de Caprivi Strip naar de Okavango Delta in Botswana of naar de Victoria watervallen.

De Caprivi Strip, met z’n vreemde vorm, is gelegen in het noorden van Namibië en grenst aan vier verschillende landen; Angola, Botswana, Zambia en Zimbabwe. Doordat de Okavango rivier dwars door dit gebied loopt, is dit een totaal ander gebied dan de rest van Namibië. Geen woestijn of dorre vlaktes, maar een groenrijk deltagebied. Naast de Okavango rivier, wordt de Caprivi Strip omringd door de Chobe, Zambezi en de Kwando rivier..

De Caprivi strip eindigt in het oosten bij het vierlandenpunt van Namibië, Botswana, Zambia en Zimbabwe waar de Chobe rivier (ook wel Kwando rivier) en Zambezi rivier samensmelten. In het gebied zijn een aantal nationale parken waaronder Bwabwata, Nkasa Rupara, Mudumu, Mamili Nationaal Park en Mahango.

Flora en fauna

Door de vele rivieren die door dit gebied lopen, zijn er veel dieren te vinden. Tijdens het rondrijden door de nationale parken komt u allerlei verschillende soorten tegen komen. Zo zijn er veel zebra’s, gnoes, kudu’s en andere antilopen. Verder zult u veel olifanten, nijlpaarden en krokodillen zien langs de rivieren. Ook komen er leeuwen en luipaarden voor in het gebied, maar u moet echt geluk hebben wilt u die hier zien. Over het algemeen, is de dierenpopulatie kleiner dan in het naburige Botswana, waar zich zowel in de droge als in de regentijd meer dieren vestigen.

Er zijn twee belangrijke parken in de Caprivi strip. Deze zijn het Mahango National Park en het Mudumu National Park. Het Mahango National Park is karakteristiek voor de rivieren en majestueuze baobab bomen. In het park leven veel antilopen, olifanten, buffels en leeuwen. Er is een mooi uitkijkpunt over een hippo pool.

Het Mudumu National Park ligt iets verder naar het oosten, en dus dichter bij de Okavango Delta. Hier bevinden zich grote kuddes buffels. Er is een groot netwerk aan kanalen en lagoons. Dit is het perfecte terrein voor de red Lechwe en de Sitatunga. Voor vogelaars is dit park zeer aan te raden door de vele vogels die hier graag komen.

Totaal anders

Wilt u zoveel mogelijk van Namibië zien, dan is een bezoek aan de Caprivi Strip, of de Zambezi Regio zoals het tegenwoordig ook wel wordt genoemd, zeker de moeite waard. U ervaart een totaal ander stukje van dit prachtige veelzijdige land. Een groen gebied vol vegetatie en genoeg water waardoor u veel verschillende diersoorten zult tegen komen.

Het verder zo woestijn achtige landschap verschilt sterk van het groene landschap dat u hier ziet. In de Caprivi strip valt veel regen en is rijk aan flora en fauna. Er zijn verschillende watervallen en moerassen. De vruchtbare grond is ideaal om koeien en geiten op te laten grazen en dat wordt dan ook veel gedaan. Verder zijn er veel kleine dorpjes gekomen. De bevolking leeft van het vruchtbare land.

Krokodil in de Okavango rivier Namibië
Krokodil in de Okavango rivier Namibië
Nkasa Lupala Tented Lodge Caprivi Strip Namibië
Nkasa Lupala Tented Lodge Caprivi Strip Namibië
Caprivi Strip Namibië sable antilopen, Mahango Game Reserve
Caprivi Strip Namibië sable antilopen, Mahango Game Reserve
Afrikaanse wilde honden in Mamili National Park Namibië
Afrikaanse wilde honden in Mamili National Park Namibië