Het Tarangire National Park is een gevarieerd park en ligt net ten zuidoosten van Lake Manyara aan de Tarangire River in Tanzania. Aan deze rivier heeft het park zijn naam te danken. Tijdens het jaarlijkse droge seizoen, van augustus tot oktober, trekt een van de grootste concentraties wilde dieren door Tanzania. In deze periode van het jaar biedt de rivier de enige permanente waterbron in de omgeving. Het park vormt dan een uitval basis voor de dieren uit het zuidelijke Masaai land in Tanzania. In vergelijking met het Ngorongoro National Park zijn er minder toeristen die een bezoek brengen aan het Tarangire National Park. Dit maakt een bezoek aan het Tarangire nationale park nog aantrekkelijker.

Flora en fauna

Tijdens uw game drives heeft u uitzicht op de prachtige landschappen. Onder andere rivierwouden, acacia bossen, oude Afrikaanse baobab bomen en eindeloos glooiende heuvels. Dit alleen al maakt het Tarangire National Park de moeite waard om te bezoeken. Het park staat er om bekend enkele van de grootste kuddes olifanten van Tanzania of zelfs van Afrika te huisvesten. Dit Afrikaanse nationale park is ook de thuisbasis van drie zeldzame diersoorten: de Greater Kudu, de Fringed-eared oryx, en de Ashy spreeuw.

Het Tarangire National Park maakt samen met het Lake Manyara National Park en 5 omliggende wildlife controle gebieden deel uit van een ecosysteem dat zich uitstrekt over een gebied van meer dan 20.000 km². De sleutel van dit ecosysteem is de Tarangire River. De jaarlijkse migratie van dieren start hier aan het begin van de korte regentijd, ieder jaar rond oktober.

Op het hoogtepunt van de lange regentijd, verspreiden de gnoes, impala´s, zebra’s en olifanten zich op grote schaal over het gebied van 20.000 km². Als het natte seizoen eindigt, beginnen de dieren aan hun tocht terug naar de rivier en brengen zij het droge seizoen van juli tot oktober in grote aantallen door in de buurt van de rivier.

Safari routes

Door het Tarangire National Park lopen verschillende interessante safari routes die allen een eigen karakter hebben.

– Lemiyon route

De Lemiyon route loopt door de meest noordelijke driehoek van het Tarangire National Park. Het hoofdkantoor van het park, de airstrip en de campings bevinden zich in dit deel van het nationaal park. Tijdens het droge seizoen zijn hier grote aantallen dieren te vinden. Dit is ook het gebied waar je de fascinerende majestueuze Afrikaanse baobab bomen ziet. Veel van de bomen zijn heel, heel oud, sommige stammen uit het eerste millennium. Een bijzonder beroemde baobab, beter bekend als de ‘Stropers Lookhout Tree‘. Deze boom heeft een kleine doorgang waarna je in een ruimte terecht komt waar gemakkelijk zes mensen kunnen slapen. Enkele jaren geleden werd deze boom door stropers gebruikt. Nu is de boom beschermd.

Na de Lemiyon route, is het park opgedeeld in de Matete route naar het oosten en het Lake Burungi route naar het westen.

– Matete route

De oostelijke Matete route, vernoemd naar het hoge gras en riet dat groeit op de oevers van de Tarangire rivier. Dat wordt gegeten door olifanten en biedt de beste mogelijkheden voor game viewing. In dit deel zijn veel dieren en vogels te zien.

– Lake Burungi route

De westelijke Lake Burungi route kronkelt door zeer afwisselende vegetatie met inheemse Afrikaanse bomen en struiken en acacia bossen. Met een beetje geluk komt u een luipaard of een neushoorn tegenkomen in dit gebied. De route biedt een prachtig uitzicht over de meren Burungi en Manyara en de toppen van Milima Mitatu of ‘Three Hills’.

– Kitibong Hill route

De Kitibong Hill route bevindt zich ook in het westelijke deel van het Tarangire National Park en is geconcentreerd rond de Kitibong Hill. De route loopt door zeer afwisselende vegetatie met inheemse Afrikaanse bomen en struiken en acacia bossen en de Gursi moerassen in het zuiden. Hierdoor treft u een grote verscheidenheid aan dieren die veel voorkomen op de oevers van rivieren, waaronder buffels en olifanten.

– Gursi en Lamarkau route

De Gursi en Lamarkau routes liggen in het zuidelijke deel van het park en bestaan voornamelijk uit grasland en zijn de thuisbasis van vele grazende antilope soorten en de struisvogel. Tijdens het natte seizoen, zijn grote delen van deze regio omgevormd tot moeras, wat een grote kans geeft nijlpaarden te zien. Het meest zuidelijke puntje van het park is verdeeld in twee gebieden die bekend staan als Mkungunero (zuid-west) en Nguselororobi (oost) en die een aantal  zoetwater meren biedt. Deze gebieden trekken veel verschillende soorten dieren aan, waaronder de cheetah.

Migratie

De eerste dieren trekken begin juni het park in en blijven tot november, net voor de start van de korte regentijd, wanneer de migratie naar het noorden verplaatst. Deze jaarlijkse migratie zorgt voor een fantastische game viewing in het droge seizoen.

Ook buiten het migratie seizoen is het Tarangire National Park zeer de moeite waard om te bezoeken. Vele dieren verblijven het hele jaar door in het park. Dit geeft een goede kans op het spotten van onder andere: Afrikaanse olifanten, leeuwen, cheeta’s, luipaarden, hyena’s, buffels, giraffen, zebra’s, een breed scala van antilopen en wrattenzwijnen. Daarnaast zijn in het park meer dan 300 vogelsoorten geregistreerd.

Beste reistijd Tarangire National Park

  • november – februari Geboortes van de gnoe en zebra kalveren
  • juni – juli Olifanten, zebra’s en gnoe’s trekken Tarangire National Park in
  • augustus – oktober, de bulk van de migratie heeft zich rond de Tarangire rivier gevestigd
Cheetahs in Tarangire National Park Tanzania
Cheetahs in Tarangire National Park Tanzania
Tarangire Treetop Treehouse
Tarangire Treetop Treehouse
Leeuw in Tarangire National Park Tanzania
Leeuw in Tarangire National Park Tanzania